To λαϊκιστικό κόμμα AfD επιτίθεται στη Μέρκελ για το μακελειό στο Βερολίνο - iefimerida.gr

To λαϊκιστικό κόμμα AfD επιτίθεται στη Μέρκελ για το μακελειό στο Βερολίνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το 2017 είναι χρονιά εκλογών στη Γερμανία και το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας θα παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο μετά το μακελειό στο Βερολίνο από Πακιστανό μετανάστη.

Το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) επιτίθεται ήδη στην καγκελάριο Μέρκελ για την προσφυγική πολιτική της και την απόφαση να επιτρέψει την είσοδο εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.

«Πότε επιτέλους θα αντεπιτεθεί το γερμανικό κράτος δικαίου; Πότε θα σταματήσει επιτέλους αυτή η καταραμένη υποκρισία; Αυτοί οι νεκροί είναι της Μέρκελ!», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του κόμματος στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Μάρκους Πρέτσελ.

Τη σκυτάλη παρέλαβε στη συνέχεια η αρχηγός του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, η οποία έσπευσε να καταγγείλει την πολιτική της καγκελαρίου στο προσφυγικό, σημειώνοντας στο λογαριασμό της στο Facebook:

«H Mέρκελ & Σία είναι υπέρ της "ελευθερίας χωρίς σύνορα", την οποία εκμεταλλεύονται προφανώς πολλοί εγκληματίες καθώς και τρομοκράτες. Το τραγικό συμβάν στο Βερολίνο παραπέμπει έντονα σε προσχεδιασμένη τρομοκρατική επίθεση. Και η αστυνομία το ίδιο εικάζει, ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, έστω κι αν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης παριστάνουν ότι ξέρουν περισσότερα και προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα».

Αμεση ήταν η αντίδραση απ’ τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες. Ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ χαρακτήρισε «απίστευτα και βδελυρά» τα tweet των στελεχών της Afd.

«Αντί να αποτίουν τιμή στα θύματα, η AfD κι άλλοι ακροδεξιοί λαϊκιστές σπεύδουν για άλλη μια φορά να εκμεταλλευθούν με τον πιο επαίσχυντο τρόπο μια τραγωδία», σχολίασε.

Ο Στέφαν Μάγερ, εκπρόσωπος σε ζητήματα Εσωτερικής Πολιτικής της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών, του αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ, παραδέχθηκε ότι ο δράστης μπορεί να είναι πρόσφυγας με ισλαμιστικό υπόβαθρο.

Αλλά μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να αντληθούν συμπεράσματα για την πολιτική της Μέρκελ στο προσφυγικό.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει τρομοκρατικό υπόβαθρο σ’ αυτή τη φρικτή επίθεση. Φήμες λένε ότι ο δράστης είναι Πακιστανός ή Αφγανός, ότι έφθασε ως πρόσφυγας στη Γερμανία είτε πέρυσι είτε φέτος κι ότι έζησε σε προσφυγικό καταυλισμό» είπε και πρόσθεσε: «θα ήταν όμως απολύτως άδικο να βγάλουμε συμπεράσματα προτού έχουμε όλα τα δεδομένα στο τραπέζι.»

Ερωτηθείς για το κατά πόσον η επίθεση θα επηρεάσει τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία ο Μάγερ είπε: «Έχουμε μια πολύ ζωηρή συζήτηση στη Γερμανία για την προσφυγική πολιτική κι αυτή η τρομερή επίθεση προσθέτει μια νέα διάσταση τρομοκρατίας στη Γερμανία. Οι Γερμανοί πολίτες δεν έχουν συνηθίσει τέτοια γεγονότα. Θα έχουμε πολύ ζωηρές συζητήσεις τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Αλλά θα πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.»

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) θα ενημερώσει σε συνέντευξη Τύπου την κοινή γνώμη για ό,τι νεότερο υπάρχει γύρω από την επίθεση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ AfD Μέρκελ μακελειό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ