Τυλιγμένος με λευκό μαντίλι ο μακελάρης του Βερολίνου στην αστυνομία [βίντεο] - iefimerida.gr

Τυλιγμένος με λευκό μαντίλι ο μακελάρης του Βερολίνου στην αστυνομία [βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: BILD/Olaf Selchow
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα ασημί φορτηγάκι στέκεται μπροστά στην πύλη αστυνομικού τμήματος στο Βερολίνο.

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας περιφρουρούν την είσοδο προτού αναχωρήσει προς άγνωστη κατεύθυνση το όχημα με τον άνδρα που έσπειρε τον θάνατο και τον τρόμο στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας.

Ο μακελάρης, το πρόσωπο του οποίου είναι καλυμμένο με λευκό ύφασμα, οδήγησε ένα φορτηγό που μετέφερε χάλυβα κατά του πλήθους στη χριστουγεννιάτικη αγορά της Gedächtniskirche σκοτώνοντας 12 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 48. Προς στιγμήν κατάφερε να διαφύγει, αλλά συνελήφθη από την αστυνομία.

Νωρίς το πρωί η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε: «οι επιθεωρητές μας θεωρούν ότι το φορτηγό οδηγήθηκε από πρόθεση προς το πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά στην Μπράιτσαιντπλατς.» Οι έρευνες «για την πιθανώς τρομοκρατική επίθεση» συνεχίζονται.

Τυλιγμένος με λευκό μαντίλι ο μακελάρης του Βερολίνου στην αστυνομία [βίντεο] | iefimerida.gr 0

Τι ξέρουμε για τον οδηγό

Η εθνικότητα του δράστη είναι ακόμη ασαφής. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο κύκλους των υπηρεσιών ασφαλείας μεταδίδει ότι ο άνδρας είναι Πακιστανός ή Αφγανός, ότι ήλθε τον περασμένο Φεβρουάριο μέσω της λεγόμενης «βαλκανικής οδού» ως πρόσφυγας στη Γερμανία και κατέθεσε αίτημα για χορήγηση ασύλου. Όλο αυτό το διάστημα έμενε σε άσυλο στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel o συλληφθείς ήταν γνωστός στις αρχές για μικροκλοπές και άλλα αδικήματα. Η Bild λέει ότι πρόκειται για Πακιστανό ηλικίας 23 ετών. H Welt μεταδίδει ότι ο δράστης γεννήθηκε την 1η Ιανουαρί8ου του 1993 και ονομάζεται Ναβέντ Μπ.

Χρησιμοποιούσε πάντως διάφορα ονόματα, αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Το RBB από την πλευρά του μεταδίδει ότι ο συλληφθείς έφθασε στη Γερμανία μέσω Πάσαου στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 κι ότι αυτη τη στιγμή ανακρίνεται στην Καρλσρούη.

Πού βρήκε ο δράστης το φορτηγό

Ο δράστης άρπαξε το φορτηγό μάρκας Scania που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση πιθανότατα από εργοτάξιο στην Πολωνία. Στη θέση του συνοδηγού οι αστυνομικοί εντόπισαν μετά το μακελειό έναν ημιθανή Πολωνό υπήκοο που λίγο αργότερα κατέληξε. Το Spiegel συμπεραίνει ότι ο δράστης πυροβόλησε τον Πολωνό, αφού όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βραδεμβούργου, μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης ήταν και ένα που σκοτώθηκε από πυρά. Mάλιστα το θύμα δέχθηκε πυρά από όπλο μικρού διαμετρήματος.

Ο ιδιοκτήτης της πολωνικής εταιρείας Άριελ Ζουράφσκι δήλωσε στο πολωνικό δίκτυο TVN 24 ότι ο οδηγός ήταν εξάδελφός του κι ότι δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του από τις 16:00 τοπική ώρα. Είπε ακόμη ότι βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι ο ξάδελφός του δεν είναι τρομοκράτης. «Κάτι θα πρέπει να του συνέβη», δήλωσε.

Το φορτηγό μετέφερε χαλύβδινες ράβδους απ’ την Ιταλία στο Βερολίνο, ανέφερε ο Ζουράφσκι. Λόγω μιας καθυστέρησης ο οδηγός αναγκάστηκε να περιμένει μέχρι την Τρίτη και στάθμευσε το φορτηγό στο Βερολίνο. Όμως η αστυνομία του Βερολίνου υποπτεύεται ότι το φορτηγό εκλάπη από εργοτάξιο στην Πολωνία.

Τι αποκαλύπτουν τα δεδομένα απ' το GPS του φορτηγού

Τα δεδομένα απ’ το GPS του φορτηγού δείχνουν ότι το όχημα ξεκίνησε αρκετές φορές μεταξύ 15:00 και 19:00. Kάποιος έβαλε μπροστά τη μηχανή στις 15:44, αργότερα στις 16:52 και ξανά στις 17:37 -αν και το φορτηγό παρέμενε ακίνητο μέχρι που ξεφόρτωσε το φορτίο του. Τελικά το όχημα αναχώρησε στις 19:34. Στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιος προσπαθούσε να μάθει πώς να οδηγήσει το όχημα και δυσκολευόταν να βάλει μπροστά τη μηχανή.

Μετά το μακελειό γύρω στις 20:07 ο δράστης διέφυγε, αλλά συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα για ανάκριση. Γύρω στις 1:51 το ασημί φορτηγάκι μετέφερε σε άγνωστη κατεύθυνση τον ύποπτο.

Τον φάκελο της υπόθεσης έχει αναλάβει η γενική ομοσπονδιακή εισαγγελία της Καρλσρούης.

Η πορεία αμόκ στο Βερολίνο

Πηγή βίντεο: Βerliner Morgenpost

Ο δράστης οδήγησε το φορτηγό σ’ έναν πεζόδρομο μέσα από ένα στενό δρόμο προκαλώντας ζημιές σε αρκετά καταστήματα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες το φορτηγό έπεσε «χωρίς φώτα» πάνω στο πλήθος. Την τρελή πορεία του ανέκοψε τελικά αρκετά μέτρα πιο κάτω ένα έλατο. Γύρω στις 20:07 τοπική ώρα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Πώς συνελήφθη ο δράστης

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt ότι η σύλληψη του δράστη κατέστη μεταξύ άλλων εφικτή επειδή ένας θαρραλέος αυτόπτης μάρτυρας ακολούθησε τον δράστη μετά την επίθεση. Όλο αυτό το διάστημα μιλούσε με το κινητό του με την αστυνομία και την ενημέρωνε για το που πήγαινε ο άνδρας. Μετά από περίπου δύο χιλιόμετρα κατάφερε το πλήρωμα ενός περιπολικού να εντοπίσει τον δράστη και να τον σταματήσει.

Όλα δείχνουν τρομοκρατική επίθεση

«Δεν θα ήθελα ακόμη να χρησιμοποιήσω τον όρο επίθεση, αν και πολλά δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών ντε Μεζιέρ αργά το βράδυ στο κρατικό δίκτυο ARD. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ραλφ Γιέγκερ θεωρεί μάλλον σίγουρο ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση: «σύμφωνα με όλα όσα γνωρίζουμε θα πρέπει να θεωρούμε ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε νωρίς το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Welt οι αρχές είχαν εδώ και αρκετές μέρες ενδείξεις για μια πιθανή επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο.

H ίδια εφημερίδα ανέφερε ότι πριν από λίγη ώρα άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας έκαναν έφοδο σ' ένα υπόστεγο για αεροπλάνα του αεροδρομίου Τέμπελχοφ στο νότιο Βερολίνο. Το εν λόγω αεροδρόμιο χρησιμοποιείται προς το παρόν ως κέντρο υποδοχής προσφύγων


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ