SZ: Η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του Κόλπου στηρίζουν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Γερμανία - iefimerida.gr

SZ: Η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του Κόλπου στηρίζουν τους ισλαμιστές εξτρεμιστές στη Γερμανία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Κατάρ υποστηρίζουν ομάδες ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Γερμανία, σύμφωνα με έγγραφα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν.


Η επιστολή, που περιήλθε στη γνώση της Süddeutsche Zeitung και των τηλεοπτικών δικτύων NDR και WDR εφιστά την προσοχή στην αύξηση της υποστήριξης προς το φονταμενταλιστικό σαλαφισμό στη Γερμανία, προειδοποιώντας ότι η ακραία αυτή ισλαμιστική ιδεολογία έχει ήδη πάνω από 10.000 οπαδούς στη χώρα, αριθμός που μεγαλώνει καθημερινά.
Η έκθεση των γερμανικών υπηρεσιών BfV και BND φέρεται να κατηγορεί οργανώσεις από τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες δύο χώρες του Κόλπου ότι χρηματοδοτούν τεμένη, μουσουλμανικά ιεροδιδασκαλεία και σκληροπυρηνικούς ιμάμηδες για να διαδώσουν αυτή την ιδεολογία.


Μουσουλμανικές ιεραποστολικές οργανώσεις απ' τις τρεις χώρες μετέχουν σε μια «μακρόπνοη στρατηγική άσκησης επιρροής», λέει η έκθεση, αναφέροντας συγκεκριμένα τη σαουδαραβική Muslim World League, τη Sheikh Eid Bin Mohammad al-Thani Charitable Association και τη Revival of Islamic Heritage Society (RIHS) από το Κουβέιτ, της οποίας η δράση έχει απαγορευτεί στις ΗΠΑ και τη Ρωσία επειδή κατηγορείται ότι υποστηρίζει την αλ Κάιντα.
Η έκθεση αναφέρει ότι και οι τρεις αυτές οργανώσεις «συνδέονται στενά με κυβερνητικές υπηρεσίες στις χώρες τους».
Και μπορεί βέβαια οι BfV και BND να μην επιβεβαίωσαν τη γνησιότητα του εγγράφου που διέρρευσε, αλλά πηγές ανέφεραν στη Deutsche Welle ότι κάποιοι στις υπηρεσίες ασφαλείας θεωρούν ότι η διαρροή ήταν σκόπιμη για να ασκηθεί πίεση στη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία.
Ο πρεσβευτής της χώρας στη Γερμανία, Αουάς Αλαουάντ, απέρριψε τις κατηγορίες περί υποστήριξης του σαλαφισμού, λέγοντας ότι η κυβέρνησή του δεν χτίζει τζαμιά, δεν εξάγει ιμάμηδες και «δεν έχει σχέση με το γερμανικό σαλαφισμό».
Πριν από μερικές εβδομάδες οι γερμανικές αρχές μετά από εφόδους σε τεμένη, γραφεία και σπίτια σ' ολόκληρη τη χώρα, απαγόρευσαν τη λειτουργία μιας ισλαμιστικής ιεραποστολικής οργάνωσης, που συνδέεται με περισσότερους από 140 τζιχαντιστές του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.
Η οργάνωση Die Wahre Religion (DWR), που σημαίνει «Αληθινή Θρησκεία», πρωτοεμφανίστηκε το 2005 στη Γερμανία με σκοπό τη διάδοση του Ισλάμ «με σύγχρονη μορφή και τη βοήθεια νέων μέσων».

Ηγέτης του δικτύου, που ιδρύθηκε το 2005, είναι ο Παλαιστιανικής καταγωγής σαλαφιστής ιεροκήρυκας , Ιμπραήμ Αμπού Ναγκί από την Κολωνία.

Η σαλαφιστική οργάνωση έγινε περισσότερο γνωστή με μια καμπάνια δωρεάς αντιτύπων του Κορανίου σε περαστικούς. Η καμπάνια αυτή με την επωνυμία “Lies!”, που σημαίνει «Διάβασε», επεκτάθηκε έκτοτε και σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Βραζιλία και το Μπαχρέιν.


Αλλά οι γερμανικές αρχές λένε ότι στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν «να συνενώσει τους διάσπαρτους στη χώρα ισλαμιστές τζιχαντιστές υπό το πρόσχημα του κηρύγματος του Ισλάμ», διαδίδοντας παράλληλα θεωρίες συνωμοσίας και μια ιδεολογία του μίσους.
Τον περασμένο μήνα εξαρθρώθηκε κι ένα τρομοκρατικό δίκτυο, που απέβλεπε στη ριζοσπαστικοποίηση νεαρών μουσουλμάνων και τη στρατολόγησή τους με τελικό σκοπό την αποστολή τους στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν για το «Ισλαμικό Κράτος».
Η Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού μετά τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν τον Ιούλιο οπαδοί των τζιχαντιστών. Οι αρχές απέτρεψαν αρκετά ακόμη χτυπήματα εν μέσω προειδοποιήσεων από τη Europol ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις στην Ευρώπη.


Ο Τζαμπέρ αλ Μπακρ, οπαδός του «Ισλαμικού Κράτους» που συνελήφθη με την κατηγορία ότι σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα σε αεροδρόμιο του Βερολίνου με αυτοσχέδια εκρηκτικά, αυτοκτόνησε στη φυλακή λίγες μέρες μετά τη σύλληψή του τον περασμένο Οκτώβριο.
Σύμφωνα με στοιχεία των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών 820 τζιχαντιστές έφυγαν απ' τη Γερμανία για να πολεμήσουν στη Συρία και το Ιράκ. Εξ' αυτών το ένα τρίτο επέστρεψαν, 140 σκοτώθηκαν κι οι 320 παραμένουν στο εξωτερικό.


Οι εντάσεις κορυφώθηκαν στη Γερμανία μετά την άφιξη σχεδόν 900.000 προσφύγων πέρυσι στη χώρα με αποτέλεσμα να φουντώσει η δημόσια συζήτηση για το Ισλάμ και τη μετανάστευση και να ενισχυθούν σημαντικά οι ακροδεξιές δυνάμεις – λόγος που ανάγκασε την Άνγκελα Μέρκελ να ζητήσει στις αρχές του μήνα μερική απαγόρευση της μπούργκας στη Γερμανία καθώς διεκδικεί την επανεκλογή της για τέταρτη φορά στην καγκελαρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ