ΝΒC: Ο Πούτιν «ενεπλάκη προσωπικά» στις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ - iefimerida.gr

ΝΒC: Ο Πούτιν «ενεπλάκη προσωπικά» στις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενεπλάκη προσωπικά στις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στο πλαίσιο της βεντέτας που έχει ανοίξει με τη Χίλαρι Κλίντον, ισχυρίζεται το NBC.

Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε ο ίδιος οδηγίες πώς θα διαρρεύσει και θα χρησιμοποιηθεί το υλικό που έκλεψαν οι χάκερς απ' τους Δημοκρατικούς, ανέφερε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο επικαλούμενο δύο ανώτερους αξιωματούχους, που έχουν πρόσβαση σ' αυτήν την πληροφορία.
Την περασμένη εβδομάδα η Washington Post αποκάλυψε εκτιμήσεις της CIA ότι η Μόσχα είχε παραβιάσει τα emails προσώπων και θεσμών στις ΗΠΑ για να επηρεάσει τις εκλογές προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.

ΝΒC: Ο Πούτιν «ενεπλάκη προσωπικά» στις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ  | iefimerida.gr 0


Ο Πούτιν φέρεται να μη συγχώρησε ποτέ την Κλίντον, που αμφισβήτησε δημοσίως -ως υπουργός Εξωτερικών τότε των ΗΠΑ- τη φερεγγυότητα των εκλογών του 2011, και την κατηγόρησε ότι ενθάρρυνε διαδηλώσεις εναντίον του.
Οι δύο αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είπαν στο NBC ότι ο Πούτιν διέταξε τις κυβερνοεπιθέσεις για να εκδικηθεί τη Χίλαρι Κλίντον. Αλλά γρήγορα οι επιθέσεις αυτές εξελίχθηκαν σε μια ευρύτερη προσπάθεια να καταδειχθεί ότι η αμερικανική πολιτική σκηνή είναι διεφθαρμένη και -όπως το έθεσε ένας αξιωματούχος- «για να απομακρυνθούν απ' την Ουάσιγκτον σημαντικοί σύμμαχοί της έχοντας αποκομίσει την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον αξιόπιστη δύναμη στον πλανήτη.»
Ετοιμάζοντας πιθανά αντίποινα οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εντείνουν τις έρευνές τους για την προσωπική περιουσία του Πούτιν, λέει το NBC, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει μιλήσει με θερμά λόγια για τον Πούτιν, απέρριψε ως «γελοίες» τις κατηγορίες ότι η Ρωσία κρύβεται πίσω απ' τις κυβερνοεπιθέσεις στους Δημοκρατικούς και άτομα του περιβάλλοντος της Κλίντον.


Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής προς Μόσχα: «θα σας χτυπήσουμε σκληρά»
Ηγετικά στελέχη στο Κογκρέσο ζητούν να διεξαχθεί επίσημη έρευνα για τις κυβερνοεπιθέσεις, όπως ο εξέχων Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέηαμ, ο οποίος κατήγγειλε ότι ο ηλεκτρονικός λογαριασμός της προεκλογικής του εκστρατείας παραβιάστηκε από ρώσους χάκερς.

ΝΒC: Ο Πούτιν «ενεπλάκη προσωπικά» στις κυβερνοεπιθέσεις στις ΗΠΑ  | iefimerida.gr 1


«Τον περασμένο Αύγουστο μας ενημέρωσε το FBI ότι δεχθήκαμε κυβερνοεπίθεση τον Ιούνιο», είπε στο CNN δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η Μόσχα κρύβεται πίσω απ' την επίθεση κατά του Δημοκρατικού Κόμματος στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειάς της «να αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία σ' ολόκληρο τον πλανήτη».
Ο Γκρέηαμ, o οποίος είναι μέλος της πανίσχυρης Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, είπε ακόμη ότι πιστεύει πως «όλες οι πληροφορίες που διέρρευσαν έβλαψαν την Κλίντον κι όχι τον Τραμπ». Αλλά υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αμφισβητείται.
«Πιστεύω ότι η Χίλαρι Κλίντον έχασε επειδή δεν ήταν φορέας αλλαγής. Προσπάθησε να ''ακυρώσει'' τον Τραμπ, αλλά δεν τα κατάφερε.»
Κι έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα: «πρέπει να πούμε στους Ρώσους ότι εφόσον αναμειγνύεστε στις εκλογές μας, αδιάφορο για ποιο λόγο, θα σας χτυπήσουμε και θα σας χτυπήσουμε σκληρά. Θα επιβάλλουμε κυρώσεις.»

If you don't go after Russia for hacking during 2016 election you're inviting other bad actors (China, N. Korea, Iran, etc.) to do the same.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ