Μέρκελ: Ραγίζει η καρδιά μας στο Χαλέπι [εικόνες] - iefimerida.gr

Μέρκελ: Ραγίζει η καρδιά μας στο Χαλέπι [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις μπαίνουν σε σπίτια στο ανατολικό Χαλέπι και σκοτώνουν εν ψυχρώ όσους βρουν μέσα, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα, λέει ο ΟΗΕ.

Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου ότι διαθέτει αξιόπιστες μαρτυρίες για εν ψυχρώ εκτέλεση χθες 82 πολιτών -ανάμεσά τους 11 γυναίκες και 13 παιδιά- σε τέσσερις διαφορετικές συνοικίες από δυνάμεις που πρόσκεινται στον Άσαντ. Και πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να υπάρχουν «πολύ περισσότερα» θύματα.
Ο Κόλβιλ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για πιθανά αντίποινα με θύματα χιλιάδες πολίτες που θεωρείται ότι ακόμη είναι εγκλωβισμένοι «σε μία γωνιά της κόλασης» μικρότερη από ένα τετραγωνικό χιλιόμέτρο στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Μέρκελ: Ραγίζει η καρδιά μας στο Χαλέπι [εικόνες] | iefimerida.gr 0


«Οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι οι πολίτες πυροβολούνται στο δρόμο την ώρα που προσπαθούν να διαφύγουν ή πυροβολούνται μέσα στα σπίτια τους».
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Γενς Λάρκε έκανε λόγο για «απόλυτη κατάρρευση της ανθρωπότητας στο Χαλέπι».

Tα κρατικά ΜΜΕ στη Συρία απορρίπτουν τις αιτιάσεις. Μάλιστα το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων δίνει στη δημοσιότητα φωτογραφίες όπως αυτή

Μέρκελ: Ραγίζει η καρδιά μας στο Χαλέπι [εικόνες] | iefimerida.gr 1

που δείχνει έναν Σύρο στρατιώτη να μεταφέρει στην πλάτη του μια τραυματισμένη γυναίκα στο ανατολικό Χαλέπι.

Eνώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιμένει ότι τις ωμότητες «στην πραγματικότητα διέπραξαν τρομοκρατικές οργανώσεις», εννοώντας τους αντικαθεστωτικούς.

Οι αντάρτες που ήλεγχαν το ανατολικό Χαλέπι τα τελευταία τέσσερα χρόνια απέχουν μια ανάσα μόνον απ' την ολοκληρωτική ήττα με το ρωσικό στρατό να λέει ότι το 98% της πόλης βρίσκεται σε κυβερνητικά χέρια.
Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στις τελευταίες γειτονιές της πάλαι ποτέ οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας που παραμένουν στα χέρια των ανταρτών, αντιμέτωποι με εντατικούς βομβαρδισμούς και την προέλαση των στρατευμάτων του Άσαντ.
Την ίδια ώρα ρωσικά ΜΜΕ προβάλλουν πανηγυρισμούς οπαδών του Άσαντ για την απελευθέρωση της πόλης...

#Aleppo now victory #celebrations @RT_com pic.twitter.com/t2SSSlAGuU


Κι ενώ το Παρίσι προειδοποιεί τη Μόσχα ότι κινδυνεύει να γίνει συνένοχη σε ενέργειες «εκδίκησης και τρόμου» που διαπράττονται στην πόλη, η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Ρωσία το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι Σύροι αντάρτες, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Τούρκος αξιωματούχος διατηρώντας την ανωνυμία του δήλωσε στο Reuters ότι «Τούρκοι και ρώσοι αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν αύριο στην Τουρκία για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί το ζήτημα του ανθρωπιστικού διαδρόμου καθώς και της εκεχειρίας». Ο ίδιος είπε ακόμη ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες μαζί με τις ΗΠΑ καθώς και το Ιράν, την ΕΕ και τις χώρες του Κόλπου για να βοηθήσει στην απομάκρυνση των ανταρτών από το Χαλέπι.

Μέρκελ: Ραγίζει η καρδιά μας στο Χαλέπι [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Αλλά και ο τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα εντατικοποιήσει τις συνομιλίες με τη Μόσχα και άλλες χώρες σχετικά με το Χαλέπι και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η εκεχειρία ώστε να απομακρυνθούν οι πολίτες.
Από την πλευρά της, η Γαλλία απηύθυνε έκκληση σήμερα στα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν, ώστε να διακριβώσουν αν αληθεύουν οι πληροφορίες για θηριωδίες από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων εις βάρος πολιτών, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα.
«Οι υποστηρικτές του καθεστώτος και πρώτη η Ρωσία δεν μπορούν να επιτρέπουν αυτή τη λογική της εκδίκησης και του τρόμου χωρίς να διακινδυνεύουν να θεωρηθούν συνένοχοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.
«Καλώ τα Ηνωμένα Έθνη να χρησιμοποιήσουν χωρίς καθυστέρηση όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν για να διακριβώσουν τι συμβαίνει στο Χαλέπι ώστε η διεθνής κοινότητα να μην αφήσει αυτά τα εγκλήματα ατιμώρητα».

Μέρκελ: «ραγίζει η καρδιά μας για το Χαλέπι...»

Οι εξελίξεις στο Χαλέπι θα είναι ένα απ' τα θέματα που θα απασχολήσουν τη μεθαυριανή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. «Η κατάσταση είναι καταστροφική. Σου ραγίζει την καρδιά», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ μετά την πρωινή συνάντησή της με τον Φρανσουά Ολάντ στο Βερολινο. Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για 120.000 ομήρους στο Χαλέπι, που δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Και υπογράμμισε ότι θα πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ