Επιστολή 800 κορυφαίων επιστημόνων στον Τραμπ: «6 βήματα για να μην καταστρέψεις τη χώρα» - iefimerida.gr

Επιστολή 800 κορυφαίων επιστημόνων στον Τραμπ: «6 βήματα για να μην καταστρέψεις τη χώρα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ σίγουρα δεν ευχαρίστησε ένα μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας των ΗΠΑ.

Αυτό έγινε άμεσα αντιληπτό, ήδη από τις πρώτες ώρες μετά τα επίσημα αποτελέσματα, όταν οι περισσότερες επιστημονικές ιστοσελίδες της χώρας «θρηνούσαν» μέσω των κεντρικών τους άρθρων.

Μια από τις κύριες πηγές ανησυχίας αποτελεί η άποψη του γηραιότερου προέδρου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που θα αναλάβει την εξουσία στις 20 Ιανουαρίου σε ηλικία 70 ετών, γύρω από το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Οι αναφορές του Τραμπ περί «απάτης των Κινέζων», τα πολλά αντι-επιστημονικά tweet του που αμφισβητούν ευθέως τις εκτιμήσεις των ειδικών, αλλά και η δέσμευση του να «ελαφρύνει» τους πολίτες από το βάρος της καταπολέμησης ενός... ψεύτικου φαινομένου, οδήγησαν ένα μεγάλο σύνολο επιστημόνων να του στείλουν μια ανοιχτή επιστολή.

Μια επιστολή σε αυστηρό ύφος, με έξι βήματα «κλειδιά» τα οποία θα πρέπει να ακολουθήσει για να προστατεύσει τόσο την δημόσια υγεία, όσο και την οικονομία και την εθνική ασφάλεια των Η.Π.Α. Οι 800 και πλέον διδάκτορες που υπέγραψαν την επιστολή, είναι Αμερικάνοι ή εργάζονται στην Αμερική. Ανάμεσα τους βρίσκονται κάποιοι εκ των κορυφαίων επιστημόνων της χώρας.

Η επιστολή των επιστημόνων προς τον 45ο Πρόεδρο των Η.Π.Α:

«Οι υπογράφοντες σας παροτρύνουμε να αναλάβετε άμεση και συνεχή δράση ενάντια στην εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, για την οποία υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος. Γράφουμε αυτή την επιστολή, ενωμένοι κάτω από την κοινή μας ανησυχία, γνωρίζοντας πως η επιστήμη είναι αδιαμφισβήτητη και πως οι Η.Π.Α πρέπει να αντιδράσουν.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την οικονομία, την εθνική ασφάλεια και τη δημόσια υγεία των Η.Π.Α. Ορισμένες κοινότητες αντιμετωπίζουν ήδη τις επιπτώσεις της, με τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και τις μειονότητες να πλήττονται δυσανάλογα.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή στην ιστορία της ανθρωπότητας, οι χώρες περιμένουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο: να λάβουν μέτρα για την ενίσχυση και όχι για την αποδυνάμωση της αντιμετώπισης της κρίσης. Με τα μάτια όλου του κόσμου επάνω μας, αλλά και με την αβεβαιότητα και την ανησυχία να κυριαρχούν, για τον τρόπο που η διοίκηση σας θα αντιμετωπίσει το θέμα της κλιματικής αλλαγής, σας ζητάμε με την ανάληψη των καθηκόντων σας να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1. Να γίνουν οι Η.Π.Α ένας ηγέτης της «καθαρής» ενέργειας

2. Μειώστε τις εκπομπές άνθρακα των Η.Π.Α και την εξάρτηση της χώρας στα ορυκτά καύσιμα

3. Ενισχύστε την ετοιμότητα και την ανθεκτικότητα των Η.Π.Α, έναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα

4. Αναγνωρίστε δημόσια πως η κλιματική αλλαγή είναι αληθινή, οφείλεται στον άνθρωπο και αποτελεί μια μεγάλη απειλή

5. Διαφυλάξτε μέσα από την πολιτική σας την ακεραιότητα της επιστήμης

6. Τηρήστε τις δεσμεύσεις που έδωσαν οι Η.Π.Α στην διεθνή συμφωνία του Παρισιού, για την κλιματική αλλαγή
Σας καλούμε να αποφασίσετε αν θέλετε η προεδρία σας θα χαρακτηριστεί από την άρνηση και την καταστροφή, ή την αποδοχή και τη δράση.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ