Δείτε την Κριστίν Λαγκάρντ στο δικαστήριο [εικόνες] - iefimerida.gr

Δείτε την Κριστίν Λαγκάρντ στο δικαστήριο [εικόνες]

Φωτογραφίες: AP Photo/Thibault Camus
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενώπιον του δικαστηρίου βρέθηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κατηγορούμενη για την υπόθεση Ταπί.

Η Λαγκάρντ εμφανίστηκε χαμογελαστή στο δικαστήριο αποφεύγοντας να απαντήσει στις πιεστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων που την πολιόρκησαν, όπως ήταν φυσικό. Φορώντας σκούρο ταγιέρ και πολύχρωμο μαντήλι, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπέμεινε τα φλας των φωτογράφων μόλις ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία στην επιβλητική αίθουσα του Δικαστικού Μεγάρου του Παρισιού.

Δείτε την Κριστίν Λαγκάρντ στο δικαστήριο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

H διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κατά την έναρξη της δίκης της. «Με εκμεταλλεύτηκαν; Επιτρέψαμε πολλοί εξ ημών να μας εκμεταλλευτούν; Εάν ναι, ποιος; Θα το μάθουμε ενδεχομένως μια ημέρα, εύχομαι να το μάθω. Επέδειξα αμέλεια; Όχι!»: από την έναρξη της δίκης της στο Παρίσι, η Λαγκάρντ, ηλικίας 60 ετών, έδωσε το στίγμα της υπερασπιστικής της γραμμής. «Θα πασχίσω να σας πείσω για κάθε κατηγορία ξεχωριστά» τόνισε.

Δείτε την Κριστίν Λαγκάρντ στο δικαστήριο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η πρόεδρος υπενθύμισε στην Κριστίν Λαγκάρντ ότι κατηγορείται πως ακολούθησε μια «μονομερή διαδικασία λήψης αποφάσεων στην οποία επέμεινε» μέχρι τέλους όσον αφορά τη διαιτησία.

«Ενήργησα με πλήρη συνείδηση κι εμπιστοσύνη με μοναδικό στόχο το γενικό συμφέρον» υπεραμύνθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ επισήμανε ότι αισθάνεται «βαθιά σοκαρισμένη» από το μένος όπως αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών.

Προς υπεράσπισή της, αποκαλύφθηκε ότι η προσφυγή στη διαιτησία προετοιμαζόταν προτού εκείνη αναλάβει υπουργικά καθήκοντα κι ότι δεν διατηρούσε «προσωπικές σχέσεις» με κανέναν από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου, η επικεφαλής του ΔΝΤ περιέγραψε ότι ως υπουργός ασχολείτο με τα μεγάλα «μακροοικονομικά» και «διεθνή» ζητήματα, έπρεπε να αντιμετωπίσει την χρηματοπιστωτική κρίση που μόλις είχε ξεκινήσει, στην ηγεσία ενός υπουργείου με «γιγαντιαία» καθήκοντα.

«Αυτή η ιστορία της διαιτησίας δεν αποτελούσε προτεραιότητα» υπογράμμισε η ίδια.

Δείτε την Κριστίν Λαγκάρντ στο δικαστήριο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η Κριστίν Λαγκάρντ τέθηκε σε άδεια από το ΔΝΤ για όσο διαρκέσει η δίκη της, ενώ ο δικηγόρος της απέφυγε να απαντήσει για το ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης καταδίκης της. «Θα αθωωθεί κι επομένως τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται» επισήμανε ο Πατρίκ Μεζονέβ.

Η έφεση την οποία είχε υποβάλει η Λαγκάρντ εναντίον της δικαστικής εντολής να παραπεμφθεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε δίκη στο Δικαστήριο της Δημοκρατίας-Cour de justice de la République (CJR), ένα ειδικό δικαστήριο το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία ή μη για αδικήματα που διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία-απορρίφθηκε.

Δείτε την Κριστίν Λαγκάρντ στο δικαστήριο [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας (2007-2011), πριν αναλάβει επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Η δίκη αυτή, η οποία είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από τη 12η ως την 20ή Δεκεμβρίου, θα είναι μόλις η πέμπτη στην ιστορία του CJR, που συγκροτείται από τρεις ανώτατους δικαστικούς και έξι κοινοβουλευτικούς, μέλη της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας.

Η Λαγκάρντ κατηγορείται για αμέλεια η οποία είχε αποτέλεσμα κατάχρηση δημοσίου χρήματος, καθώς εγκρίθηκε χωρίς να πρέπει η παραχώρηση 403 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της διαιτησίας για τη διευθέτηση της διένεξης με την τότε κρατική τράπεζα Κρεντί Λιονέ, η οποία έχει σήμερα κλείσει, για την πώληση της εταιρείας αθλητικών ειδών Adidas.

Δείτε την Κριστίν Λαγκάρντ στο δικαστήριο [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Ο Ταπί ήταν υποστηρικτής του συντηρητικού πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ήταν γνωστό πως διέθετε πολιτικές διασυνδέσεις. Υποστήριζε ότι η Κρεντί Λιονέ τον εξαπάτησε, καθώς αφού αγόρασε τις μετοχές του στην Αντίντας, τις πούλησε αργότερα με πολύ υψηλότερο αντίτιμο.

«Αυτή καθαυτή η κατάχρηση δημοσίων πόρων δεν έχει τεκμηριωθεί», δήλωσε ο Πατρίκ Μεζονέβ, δικηγόρος που εκπροσωπεί τη Λαγκάρντ, και πρόσθεσε ότι το CJR δεν είναι σε θέση να αποφανθεί για την υπόθεση, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια χωριστή, ευρύτερη έρευνα για τον καταλογισμό ευθυνών.

Δείτε την Κριστίν Λαγκάρντ στο δικαστήριο [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Στο πλαίσιο της ευρύτερης διαδικασίας ετέθησαν υπό δικαστική έρευνα έξι πρόσωπα—ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Ταπί.

Δείτε την Κριστίν Λαγκάρντ στο δικαστήριο [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Φωτογραφίες: AP Photo/Thibault Camus

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ