Ολλανδία: Πρώτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς στις δημοσκοπήσεις - iefimerida.gr

Ολλανδία: Πρώτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς στις δημοσκοπήσεις

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ακροδεξιό ρεύμα εξακολουθεί να ενισχύεται στην Ολλανδία ενόψει των κρίσιμων εκλογών του Μαρτίου με το κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς να εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις παρά την πρόσφατη καταδίκη του για υποκίνηση φυλετικού μίσους.

Ολλανδία: Πρώτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς στις δημοσκοπήσεις  | iefimerida.gr 0


Πριν την έναρξη της δίκης του Βίλντερς στις 31 Οκτωβρίου το «Κόμμα της Ελευθερίας» εξασφάλιζε 27 από τις 150 έδρες της ολλανδικής βουλής σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Maurice de Hond, ενώ στη διάρκεια της δίκης ανέβασε τη δύναμη του σε 34 έδρες.
Η τάση αυτή συνεχίζεται και μετά την καταδίκη του Βίλντερς: αν διεξάγονταν τώρα εκλογές το PVV θα αναδεικνυόταν σε πρώτο κόμμα με 36 έδρες, τριπλασιάζοντας την τωρινή του δύναμη των 12 εδρών.

pic.twitter.com/epBfUMyKPo

Δεύτεροι και καταϊδρωμένοι πίσω απ' τους ακροδεξιούς θα έρχονταν οι Φιλελεύθεροι του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε με 23 έδρες -από 40 που έχουν σήμερα- κι ο ελάσσων κυβερνητικός εταίρος, το Εργατικό Κόμμα (PvDA), θα έρχονταν τρίτο με μόλις 10 έδρες έναντι των 35, που έχει τώρα.

Μολονότι πολλοί Ολλανδοί εξακολουθούν να μη θεωρούν κατάλληλο ηγέτη για τη χώρα τους τον Βίλντερς, η δημοτικότητά του εξακολουθεί να ενισχύεται ακόμη και μεταξύ ψηφοφόρων που κανονικά δεν θα επέλεγαν ένα ακροδεξιό κόμμα, αλλά που φαίνεται ότι συμμερίζονται την άποψή του ότι το Ισλάμ είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, λένε οι επικριτές του.

Ο Βίλντερς αναμοχλεύει και τα αντι-ευρωπαϊκά αισθήματα σε περιοχές όπως το Φόλενταμ, όπου οι ποσοστώσεις αλιείας που έχουν επιβάλει οι Βρυξέλλες είναι πηγή έντονης δυσαρέσκειας,,,
Η φόρμουλα επιτυχίας του PVV, σύμφωνα με τους επικριτές του, συνίσταται στο ότι καταφέρνει να παρουσιάζει τον αντισυστημικό αγώνα ως μάχη για τις φιλελεύθερες αξίες.

PVV nr 1 with 36 seats.

Freedom Of Speech wins!#PVVNR1 pic.twitter.com/u9cqGxP3wy

Αλλά δεν πείθει όλους μ' αυτή τη στρατηγική. Η δικηγόρος προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάντια Μπενάισα -που εκπροσωπεί ως επί το πλείστον θύματα κακοποίησης- δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian: «Ένα απ' τα βασικά επιχειρήματά τους είναι ότι οι μουσουλμάνες υφίστανται καταπίεση μέσα στο Ισλάμ. Ωστόσο, αυτές οι ίδιες γυναίκες είναι που δέχονται συχνότερα επιθέσεις από λευκούς άνδρες -και τελευταία και από λευκές γυναίκες- που τους ζητούν να βγάλουν τις μαντήλες τους φωνάζοντάς τους ότι δεν ανήκουν εδώ.»

Όπως συμβαίνει σ' ολόκληρη την Ε.Ε. τα εγκλήματα μίσους και κακοποίησης αυξάνονται στην Ολλανδία του Βίλντερς. Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου Αν Φρανκ τα εγκλήματα μίσους εις βάρος μουσουλμάνων είναι τριπλάσια σε σχέση με τα εγκλήματα μίσους άλλου τύπου – κι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1990 που τηρούνται τα σχετικά αρχεία.

Ο Βίλντερς περιέγραψε το κόμμα του ως μέρος του εντεινόμενου αντισυστημικού ακροδεξιού κινήματος που ενθάρρυνε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit και τους Αμερικανούς να εκλέξουν νέο πρόεδρο τον Ντόναλντ Τραμπ. Στο μονοσέλιδο εκλογικό του πρόγραμμα που έδωσε τον περασμένο Αύγουστο στη δημοσιότητα με τίτλο «η Ολλανδία είναι δική μας ξανά», ο Βίλντερς ζητά να κλείσουν όλα τα τεμένη και τα ισλαμικά σχολεία, να απαγορευτεί η κυκλοφορία του Κορανίου και να σταματήσει η άφιξη «κι άλλων μεταναστών από ισλαμικές χώρες.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ