Τσακαλώτος για τη διαπραγμάτευση: Θα πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας - iefimerida.gr

Τσακαλώτος για τη διαπραγμάτευση: Θα πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αθήνα θέλει να τελειώσει η αντιπαράθεση με τους δανειστές μέσω ενός έντιμου συμβιβασμού.

Αυτό τονίζει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποδηλώνοντας προθυμία για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η ακαμψία που δείχνουν μπορεί να ενισχύσει το κλίμα σκεπτικισμού στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις: «Πρόκειται για την ελληνική έκφραση να βάλεις νερό στο κρασί σου'. Είναι μία έκφραση που δεν μου αρέσει, γιατί δεν μου αρέσει το κρασί νερωμένο, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ, να καταλήξουμε σε ένα έντιμο συμβιβασμό».

Προειδοποίησε ότι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα είχαν επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη και την έγκαιρη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων, ενισχύοντας την άποψη ότι η Ευρώπη δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες των πολιτών της.

«Δεν βλέπω τη λογική να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις» είπε προσθέτοντας ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της και συνδιαλέγεται εποικοδομητικά με τους δανειστές της.

Ο ίδιος αναμένει ότι η συμφωνία με τους δανειστές θα επιτρέψει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έως την άνοιξη, επιτρέποντας την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές χρέους αργότερα το 2017.

Η Ελλάδα, που υλοποιεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από το 2010, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους δανειστές για το ύψος των δημοσιονομικών στόχων και το εύρος των μεταρρυθμίσεων, με την τελευταία αξιολόγηση να παραμένει ακόμα ανοιχτή, σχολιάζει το Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της ΕΕ και του ΔΝΤ συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων, έως ότου κριθεί ότι έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος, ώστε να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Για τα μέτρα

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στην πιθανότητα μέτρων για τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και μετά από το 2018.

«Καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να νομοθετήσει περισσότερα μέτρα για να εφαρμοστούν από το 2019 και μετά. Δεν υπάρχει νόημα, οικονομικά, σε αυτό και δεν υπάρχει πολιτικά η πιθανότητα να εφαρμοστούν», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν έδωσε και καμία μάχη το ΔΝΤ»

Ακόμη, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι είναι απογοητευμένος από το ΔΝΤ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι το Ταμείο ζητά χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα.

«Το έχει πει αμέτρητες φορές ότι η περίοδος μετά από το πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει πολύ υψηλά πλεονάσματα και ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει περισσότερη λιτότητα. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν τους είδα να δίνουν καμία μάχη με τους Ευρωπαίους για τη μείωση του πλεονάσματος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Αντίθετα, η πίεση φαίνεται να ασκείται μόνο στην Ελλάδα και όχι σε εκείνους που αναβάλλουν μία καλύτερη συμφωνία για το πρόγραμμα, συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος, κάνοντας μία έμμεση αναφορά στη στάση της Γερμανίας, όπως σχολιάζει το Reuters.

«Αυτό που θέλουμε είναι ένα ΔΝΤ που μάχεται και στα δύο μέτωπα. Το να πάμε από 3,5 στο 2,5% μετά βίας θα κοστίσει κάτι σε κάποιον έξω από τα Lidl στο Αμβούργο. Ομως, θα έχει επιπτώσεις στο κλίμα», τόνισε.

«Γιατί θα είναι ένα πολύ πιο βιώσιμο πρόγραμμα, ο κόσμος θα πιστεύει ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τσακαλώτος Reuters
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ