Τσίπρας για 13η σύνταξη: Αντί του κόφτη ήρθε ο δότης! - iefimerida.gr

Τσίπρας για 13η σύνταξη: Αντί του κόφτη ήρθε ο δότης!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια γνωστή παροιμία, του λύκου με τα πρόβατα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Το ίδιο θα πάθετε κι εσείς, κ. Μητσοτάκη», είπε, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ.

«Θέλω να βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι ο λαός μάς ανέθεσε με πλατιά εμπιστοσύνη να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, στην οποία εσείς την οδηγήσατε, μας έδωσε εντολή τετραετίας την οποία θα εξαντλήσουμε έως την τελευταία μέρα» είπε, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Αλεξης Τσίπρας.

«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε επίσης, και τόνισε: «Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση».

«Επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης η ανεργία έχει πέσει από το 27% στο 23%, αλλά δεν εφησυχάζουμε», είπε ο πρωθυπουργός. Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε την ανάκτηση της εργασίας και την αποτροπή του καταστροφικού φαινομένου της διαρροής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό ως τον μεγαλύτερο εθνικό στόχο. Σημείωσε πως από το 2015 έχουν δημιουργηθεί πάνω από 200.000 νέες θέσεις εργασίας και επισήμανε πως «καταφέραμε να διπλασιάσουμε το ποσό για την έρευνα και την καινοτομία, να συγκεντρώσουμε πόρους στο 1% ΑΕΠ».

«Για εμάς αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν σημαίνει ξεπούλημα όσο-όσο, αλλά αναβάθμιση και αξιοποίησή της, με διαρκή έσοδα για το Δημόσιο, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε επίσης.

«Πρόθεση μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε να προετοιμάσουμε τη σταδιακή μας έξοδο στις αγορές, ήδη από την αρχή του 2017», υπογράμμισε, εξάλλου, και προσέθεσε: «Προσερχόμαστε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με σαφείς θέσεις και χωρίς τακτικισμούς. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εγκαίρως και στο ακέραιο, αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα της συμφωνίας μέτρα λιτότητας και δεν θα αποδεχθεί παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας που τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και οι Ευρωπαίοι εταίροι οφείλουν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στο θέμα των εργασιακών σχέσεων. Για την κυβέρνησή μας είναι καθαρό το ζήτημα. Δε μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το μοντέλο του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Σε αυτή μας τη θέση η πλειοψηφία των εταίρων μας, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, είναι μαζί μας. Το ΔΝΤ βέβαια δεν συγκινείται και πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η ΕΕ και οι θεσμοί της όμως είναι αυτοί που οφείλουν να βάλουν τα σαφή όρια και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν. Νομίζω ότι θα πρέπει και το ΔΝΤ να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του, να πει αν επιθυμεί να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη. Το ίδιο όμως οφείλει να κάνει και η ΝΔ», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και συνέχισε.

«Θα μας πείτε επιτέλους την άποψή σας» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη ΝΔ και σημείωσε: «Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης. Θα συνεχίσετε για πολύ να κρύβεστε πίσω από τις θέσεις του ΔΝΤ; Η δική σας άποψη ποια είναι; Θα συνταχθείτε στην προσπάθεια μας για ενεργοποίηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή θα ταυτιστείτε με τις πιο σκληρές αντεργατικές απόψεις;».

«Το 2017 θα είναι έτος-ορόσημο για την οικονομία. Ο προϋπολογισμός που καλώ τη Βουλή να ψηφίσει σηματοδοτεί την οριστική έξοδο από τη κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2017.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ