Μητσοτάκης: Θα κάνω τα πάντα για να ανακτηθεί το κύρος της Δικαιοσύνης - iefimerida.gr

Μητσοτάκης: Θα κάνω τα πάντα για να ανακτηθεί το κύρος της Δικαιοσύνης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Νέα Δημοκρατία, δεν θα επιτρέψει να πληγεί ο θεσμός της Δικαιοσύνης από την πολιτική διολίσθηση της Κυβέρνησης επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ετησίας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Θα κάνω τα πάντα για να ανακτηθεί το κύρος της» τόνισε σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία έχει επεξεργαστεί ένα συνολικό πρόγραμμα αναμόρφωσης τόσο της Δικαιοσύνης όσο και του Σωφρονιστικού Συστήματος.«Στεκόμαστε δίπλα στην Ελληνίδα και στον Έλληνα Δικαστή που επιτελεί απαρέγκλιτα το καθήκον του, κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε «η επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης πρέπει να είναι βασικό εθνικό στοίχημα όχι μόνο με δημοκρατικό, αλλά και με αναπτυξιακό πρόσημο.»

 Μητσοτάκης: Θα κάνω τα πάντα για να ανακτηθεί το κύρος της Δικαιοσύνης | iefimerida.gr 0

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης είπε:

«Είμαστε αποφασισμένοι να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα της Δικαιοσύνης. Με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Παράλληλα με την αναμόρφωση της Δικαιοσύνης, η Ν.Δ. έχει επεξεργασθεί ένα συνολικό πρόγραμμα αναμόρφωσης του Σωφρονιστικού Συστήματος.

Πιστεύω στη Δικαιοσύνη. Πιστεύω στην Ανεξαρτησία της. Πιστεύω σε εσάς που την υπηρετείτε. Θα πράξω τα πάντα για να ανακτηθεί το κύρος της» διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

 Μητσοτάκης: Θα κάνω τα πάντα για να ανακτηθεί το κύρος της Δικαιοσύνης | iefimerida.gr 1

«Η Κυβέρνηση δεν ισοπεδώνει μόνο οικονομικά τη χώρα. Διαλύει τους θεσμούς και πλήττει τη Δικαιοσύνη, προκαλώντας με τις μεθοδεύσεις της, αφενός κλίμα αναταραχής στους κόλπους της και αφετέρου κλίμα ανασφάλειας δικαίου στην ελληνική κοινωνία» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε, ότι έχουμε αναλάβει κάθε δυνατή θεσμική πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στηλιτεύσαμε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Βουλή, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αποδείξαμε σωρεία κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Όχι μόνο για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Αλλά για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη από στελέχη της Κυβέρνησης, όπως ο κ. Πολάκης που έχει αναφερθεί επανειλημμένως με άκρως υποτιμητικά σχόλια για τους λειτουργούς της».

«Για πρώτη φορά», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «η Δικαστική εξουσία πρέπει να θωρακισθεί απέναντι στην συστηματική υπονόμευση του κύρους και της λειτουργίας της που συντελείται με ευθύνη της παρούσας Κυβέρνησης. Άλλωστε και εσείς πολλές φορές στηλιτεύσατε με ανακοινώσεις σας την συστηματική υπονόμευση των θεμελίων του νομικού μας πολιτισμού, όπως προέκυψε μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Στην πράξη καθημερινά αποδεικνύετε την προσήλωσή σας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου. Η στάση σας λειτουργεί ως θεσμικό ανάχωμα στις επιδιώξεις μιας Κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξουσίας ως ένα σύστημα επιβολής της βούλησής της, πέρα και έξω από το θεσμοθετημένο σύστημα κανόνων και αρχών».

Ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε πως «η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης είναι αναγκαίος όρος επιβίωσης κάθε δημοκρατικής κοινωνίας» και πρόσθεσε: «Ακραίες πράξεις βίας με πρόσχημα τα κοινωνικά αίτια των αυτουργών, γενικώς και αορίστως, είναι μια ανεπίτρεπτη για εμάς πρακτική. Το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας και της επιβολής του νόμου είναι βασικό αγαθό ενός Κράτους Δικαίου. Και δεν αντιστρατεύεται τα αγαθά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αντιθέτως, τα διασφαλίζει προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου. Αυτή είναι και η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της Δικαιοσύνης η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, δεν πάσχουμε από την ηθική δυσχρωματοψία του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της επιβολής του νόμου και της απονομής της Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε στους κανόνες λειτουργίας μιας ευνομούμενης κοινωνίας, ενός Κράτους Δικαίου, που αρμόζει σε μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα του τρόπου επιλογής των Προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση τους από κυβερνητικά όργανα. Επίσης, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την κατοχύρωση στην πράξη της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ