Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας - iefimerida.gr

Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολόκληρη η ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από 50 γεγονότα –αυτό είναι το στοίχημα που βάζει ο Ian Crofton και το κερδίζει. Το «50 Μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο» ξεκινάει με τις απαρχές της γεωργίας και καταλήγει στην τραγική μέρα του Σεπτέμβρη του 2001 που στιγμάτισε το ξεκίνημα του νέου αιώνα.

Ποια είναι άραγε τα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο; Για ποια πράγματα θα μιλούσαμε εμείς αν χρειαζόταν να επιλέξουμε τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας της ανθρωπότητας; Οι απαρχές της γεωργίας, οι πρώτες πόλεις, η Αίγυπτος και η Αρχαία Ελλάδα, η πτώση της Ρώμης οι Σταυροφορίες, η Αναγέννηση, η Μεταρρύθμιση, η Αμερικανική και Γαλλική Επανάσταση είναι μόνο μερικές από τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που φωτίζει ο Ian Crofton σε αυτό το μικρό –μόλις 210 σελίδες– εγχειρίδιο ιστορίας. Το βιβλίο χωρίζεται σε πενήντα σύντομα και αυτοτελή κεφάλαια και το κάθε γεγονός περιγράφεται συνοπτικά, χωρίς ανούσιες φλυαρίες –ο συγγραφέας κρατάει μόνο την ουσία και γράφει για όλα τα σημαντικά, για εκείνα που αποτελούν «τα βασικά θεμέλια πάνω στα οποία μπορεί να χτίσει ο αναγνώστης».

«Αυτό το βιβλίο φιλοδοξεί να παρουσιάσει κάτι περισσότερο από μια απλοϊκή και επιπόλαια γραμμική αφήγηση, στην οποία ένα γεγονός ακολουθεί το προηγούμενο χωρίς καμία επεξήγηση. Οικονομικοί, κοινωνικοί, γεωγραφικοί, πολιτιστικοί και λοιποί παράγοντες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, και ελπίζω να μείνει, έτσι, στον αναγνώστη μια γεύση της πολυπλοκότητας και της αβεβαιότητας που συνοδεύουν την όποια απόπειρα κατανόησης του παρελθόντος και του πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ζούμε σήμερα» σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου του ο Ian Crofton ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν υπεύθυνος για τα βιβλία γενικής παιδείας σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους (Collins, Macmillan κ.ά).

Τα «50 Μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο» προτείνει ένα ταξίδι στους βασικούς σταθμούς της ιστορίας του ανθρώπου και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Είναι ιδανικό ανάγνωσμα για τους έφηβους που έχουν διδαχτεί ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία επειδή θα τους βοηθήσει να βάλουν τη γνώση τους σε μια σειρά και να συνειδητοποιήσουν ότι η ιστορία δεν είναι απλώς τα γεγονότα και οι ημερομηνίες που απομνημονεύουν στο σχολείο. Η ιστορία είναι μια αλληλουχία γεγονότων που συχνά αποκτούν νόημα εκ των υστέρων, όταν τα κοιτάμε από απόσταση και τα συνδέουμε με όσα προηγήθηκαν και όσα ακολούθησαν. Τίποτε δεν συμβαίνει ξαφνικά από μόνο του –οι διεργασίες βρίσκονται πάντοτε πίσω στο παρελθόν και τις συνέπειες τις συνειδητοποιούμε στο μέλλον. Πολύ σοφά ο συγγραφέας προτείνει ένα χρονολόγιο για το κάθε μεγάλο γεγονός. Έτσι, για παράδειγμα, στον αριθμό 37 που βρίσκεται ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, το χρονολόγιο ξεκινάει από το 1879 και τη δημιουργία της Διπλής Συμμαχίας μεταξύ της Γερμανίας και της Αυστροουγγαρίας και ολοκληρώνεται το 1919 με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια συνοπτική ιστορία της ανθρωπότητας, να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους, να θυμηθούν γεγονότα από καιρό ξεχασμένα και να συνδέσουν καταστάσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο με τον αριθμό 50 που αναφέρεται σε όσα ακολούθησαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις τους Δίδυμους Πύργους –έχουν προηγηθεί στο 49 η επάνοδος της Κίνας και στο 48 η πτώση του κομμουνισμού. Το χρονολόγιο εστιάζει στις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις πολεμικές επιχειρήσεις. «Ζούμε την απαρχή μιας νέας εποχής αναταραχών;» αναρωτιέται ο συγγραφέας. Μαζί του κι εμείς.


Το βιβλίο «50 Μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.
Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί και το «50 Μεγάλες ιδέες που άλλαξαν τον κόσμο» ενώ μέσα στο 2017 θα κυκλοφορήσουν τα αντίστοιχα βιβλία για τη φιλοσοφία και την ηθική.


INFO
50 ΜΕΓΑΛΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συγγραφέας: Ian Crofton
Μετάφραση: Χρήστος Μπαρουξής
Εκδόσεις Διόπτρα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ