Τζανακόπουλος: Δεν είμαστε αποικία, δεν θα παγώσουμε τις εξαγγελίες Τσίπρα - iefimerida.gr

Τζανακόπουλος: Δεν είμαστε αποικία, δεν θα παγώσουμε τις εξαγγελίες Τσίπρα

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αυτή τη στιγμή οι δανειστές το ξέρουν».

Με αυτή τη φράση απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος στο ερώτημα αν ήταν σε γνώση των θεσμών οι χθεσινοβραδινές εξαγγελίες Τσίπρα και υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να παγώσουν.

Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι η παροχή της σύνταξης, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αφορά όλους τους συνταξιούχους (και αυτούς του ΟΓΑ δηλαδή). Στο ερώτημα αν το βοήθημα θα δοθεί μόνο φέτος, χωρίς να υπάρχει συνέχεια (άπαξ δηλαδή), διευκρίνισε ότι αν είναι τέτοια η πορεία της οικονομίας όπως φαίνεται, τότε θα υπάρξει η δυνατότητα παγίωσής του: να δοθεί δηλαδή και το 2017 και το 2018 κ.ο.κ.

Στο ερώτημα γιατί το πλεόνασμα δόθηκε μόνο στους συνταξιούχους και τους νησιώτες του βορειο-ανατολικού Αιγαίου και όχι σε άλλους πολίτες ή σε άλλες ανάγκες (π.χ. επίδομα θέρμανσης), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί και το 2017 (σύντομα θα δημοσιευτεί η σχετική απόφαση). Εξήγησε δε, ότι επελέγησαν οι συνταξιούχοι ως αποδέκτες των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων, γιατί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τους.

Σε συνέντευξή του στο Star και στην εκπομπή Live u ο υπουργός επικρατείας ανέφερε πως ότι οι δημόσιες δαπάνες είναι θέμα της κυβέρνησης είμαστε πλήρως εντός της συμφωνίας. Όπως εξήγησε «τα στοιχεία που υπάρχουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καταγράφουν υπεραπόδοση εσόδων και τα 617 εκατ. αποτελεί δαπάνη που δεν θέτει σε κανένα απολύτως κίνδυνο» το πρόγραμμα.

«Δεν υπάρχει αντίδραση από τους δανειστές»
Κληθείς να σχολιάσει αν υπάρχουν αντιδράσεις από τους κόλπους των δανειστών είπε πως «δεν υπάρχει καμία αντίδραση και δεν πρόκειται να υπάρξει» και πηγαίνοντας ένα βήμα πιο μπροστά σημείωσε ότι «αν υπάρξει δυσφορία, θα το συζητήσουμε αλλά εκτιμώ πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Αν βρεθεί σημείο ισορροπίας δεν θα περιλαμβάνει λήψη μέτρων
Μιλώντας τέλος για τη διαπραγμάτευση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «αν βρεθεί σημείο ισορροπίας δεν θα περιλαμβάνει λήψη μέτρων», προσθέτοντας ότι το το ΔΝΤ ζητούσε λήψη μέτρων και το 2018 και είχε αντιρρήσεις για τον «κόφτη». «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε μέτρα 4,2 δισεκατομμυρίων», τόνισε. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, εξήγησε ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα μετά το 2018 δεν έχει κλείσει, ότι η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί κάτι, ενώ συνέστησε υπομονή μέχρι να γίνει σαφές ποιο θα είναι το νέο σημείο ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι το σημείο στο οποίο θα ισορροπήσουν οι διαφορετικές πλευρές στη διαπραγμάτευση, δεν θα περιλαμβάνονται νέα μέτρα. Όπως επιχειρηματολόγησε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει ακόμη μία εστία αβεβαιότητας, κανείς δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης». Στο σημείο αυτό ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί Grexit: «Ενοχλούμαι όταν το ακούω, αλλά διαπραγματεύεται (σ.σ. ο Β. Σόιμπλε)», δήλωσε, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι το θέμα του Grexit έχει κλείσει.

«Προεκλογικό μέτρο, το μέρισμα Σαμαρά»

Στον παραλληλισμό που ακούγεται στο δημόσιο διάλογο, ότι αντίστοιχες παροχές είχε κάνει και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τις συγκρίσεις, αφού, όπως υποστήριξε, το «μέρισμα Σαμαρά» ήταν καθαρά προεκλογικό μέτρο. Ο τότε πρωθυπουργός έβλεπε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ότι -όπως είπε- «η φαντασιοπληξία του success story πέφτει στα βράχια», ενώ δεν υπήρχε υπεραπόδοση εσόδων. Στον αντίποδα, η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη στήριξη μιας ομάδας του πληθυσμού, χωρίς να απομακρύνεται από τους στόχους της.

Στο ερώτημα περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, που κάποιοι συνέδεσαν και με τις τελευταίες εξαγγελίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια». Και επανέλαβε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την 2η αξιολόγηση και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ως εκ τούτου είναι ένας δρόμος που δεν επιλέγει η κυβέρνηση. Παρέπεμψε μάλιστα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις λίγες στην Ευρώπη που έχει ορίζοντα 3ετίας. Εν αντιθέσει με την Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε, που θέλει εκλογές, προκειμένου να εφαρμόσει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πήραμε μια πολύ δύσκολη απόφαση το καλοκαίρι του 2015», αναγνώρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να συμπληρώσει ότι ήταν στην πραγματικότητα ο μοναδικός δρόμος για τις κοινωνικές ομάδες που ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί. «Παράγει προοπτική» ο δρόμος αυτός, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όχι πανικός στο προσφυγικό

Σε ερώτημα, τέλος, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπογράμμισε πως το τελευταίο που χρειάζεται στο θέμα αυτό είναι ο πανικός, και αυτό γιατί οι ροές έχουν σταθεροποιηθεί πια. Συνέστησε ηρεμία στις ευρω-τουρκικές σχέσεις και χαρακτήρισε «απαραίτητη» την ευρω-τουρκική συμφωνία για την ανθρωπιστική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Η επαναφορά του «Δουβλίνο 2» σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια κανονικότητα, συνέχισε, επισημαίνοντας τις «μεγάλες προόδους» που έχει κάνει η Ελλάδα στην καταγραφή προσφύγων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ