Παροχές Τσίπρα -Προσπάθεια εξευμενισμού λόγω... επώδυνου συμβιβασμού και τυχόν εξελίξεων - iefimerida.gr

Παροχές Τσίπρα -Προσπάθεια εξευμενισμού λόγω... επώδυνου συμβιβασμού και τυχόν εξελίξεων

Εν μέσω άγριας φοροκαταιγίδας και με τη θηλιά της δεύτερης αξιολόγησης από τους δανειστές να σφίγγει, η κυβέρνηση έσπευσε διά του πρωθυπουργού να εξαγγείλει μέτρα ελάφρυνσης για τους αδύναμους.

Κοινή πεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο όλο αυτό το διάστημα ήταν πως γίνονται αποδέκτες μεγάλης κοινωνικής δυσαρέσκειας -σε καθημερινή βάση-με τη φθορά να αποτυπώνεται περίτρανα στις δημοσκοπικές μετρήσεις δημοσκοπήσεις. Υπό τον φόβο δε ότι η φοροεπιδρομή θα επεκταθεί και με τη νέα χρονιά η ηγεσία του Μαξίμου έσπευσε να προβεί στις απαραίτητες επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις «ενέσεις».

Μαρτυρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο την αγωνία για τις πολιτικές εξελίξεις στο εγγύς μέλλον –καθώς ουδείς γνωρίζει την τελική έκβαση της διαπραγμάτευσης- περισσεύει ο προβληματισμός για τη διαχείριση της κατάστασης.

«Πολιτικού χαρακτήρα πρόβλημα το… αγκάθι των μέτρων»
Η διαπραγμάτευση μοιάζει σαν μια αδυσώπητη παρτίδα σκάκι. Και η ελληνική πλευρά καίγεται να επέλθει ένας «πολιτικός συμβιβασμός», διατυμπανίζοντας ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος. Με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως πρόκειται για «πολιτικού χαρακτήρα πρόβλημα» αναφορικά με τις απαιτήσεις του Ταμείου για μέτρα μετά το 2018.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικοί παράγοντες παραπέμπουν στις τεχνικές συζητήσεις που θα προκρίνουν μία συμβιβαστική φόρμουλα. Χωρίς κανείς τους να διαψεύδει το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης» για δύο-τρία χρόνια και να ενεργοποιείται σε περίπτωση που καταγράφονται δημοσιονομικές αποκλίσεις. Λύση, την οποία παραμένει άγνωστο αν θα αποδεχτεί το Ταμείο.

Ο Τσίπρας σηκώνει το τηλέφωνο και αρχίζει επαφές
Στόχος της Αθήνας είναι οι «δορυφόροι» να ασκήσουν πιέσεις σε Βερολίνο και ΔΝΤ προκειμένου να υποχωρήσουν στις παράλογες απαιτήσεις τους, μιας και όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση «κανείς στην Ευρώπη δεν επιθυμεί νέο κύκλο αβεβαιότητας». Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν από το Μαξίμου.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ήδη σε ανοικτή γραμμή με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Και κατά πληροφορίες του iefimerida διαμορφώνεται το πρόγραμμα του καθώς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής θα έχει τετ α τετ μεταξύ άλλων με Μέρκελ και Ολάντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ