ΕΚΤ: Παρατείνει έως το τέλος του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης - iefimerida.gr

ΕΚΤ: Παρατείνει έως το τέλος του 2017 το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ως τον Δεκέμβριο του 2017 αποφάσισε πριν απο λίγο το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΕΚΤ θα επεκτείνει μετά τη λήξη του προγράμματος τον Μάρτιο του 2017, τις αγορές ομολόγων ως το Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, μειώνοντας όμως το μηνιαίο όριο των αγορών στα 60 δισ. ευρω από 80 δισ. ευρω που είναι σήμερα.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν με ρυθμό 80 δισ. ευρώ το μήνα ως τα τέλη Μαρτίου του 2017. Από τον Απρίλιο του 2017 και έως το Δεκέμβριο, οι καθαρές αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν αλλά με ρυθμό 60 δισ. ευρώ το μήνα.

Το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί και μετά το Δεκέμβριο του 2017 εάν χρειαστεί και σε κάθε περίπτωση, έως ότου το συμβούλιο της ΕΚΤ διαπιστώσει μια διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού που θα συνάδει με τον στόχο της.

Αν στο μεταξύ επιδεινωθούν οι συνθήκες η ΕΚΤ σχεδιάζει να αυξήσει εκ νέου το πρόγραμμα σε όρους μεγέθους ή και χρονικού ορίζοντα.

Επίσης, η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, στο 0%. Αμετάβλητα παρέμειναν επίσης το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων.

Η απόφαση αυτή σημαίνει πως η Ελλάδα έχει χρονικό περιθώριο ενός έτους για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Αυτό προϋποθέτει την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να πείσει την ΕΚΤ ότι το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο.

Ντράγκι: Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αυξήσει το πρόγραμμα αν χρειαστεί

Αποφασισμένος να αυξήσει εκ νέου το μέγεθος και τη διάρκεια του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων εμφανίστηκε ο Μάριο Ντράγκι, μετά την απόφαση επέκτασης του προγράμματος έως τον Δεκέμβριο του 2017.

Τα σημερινά μέτρα, όπως εξήγησε, διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τη νομισματική βάση, ενώ η επιμήκυνση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης εκτιμάται ότι θα συμβάλλει περισσότερο στην ισχυροποίηση της ανάκαμψης και στην τόνωση του πληθωρισμού.

H επέκταση του QE είναι συμβατή με τον στόχο για πληθωρισμό κάτω αλλά κοντά στο 2% πρόσθεσε ο κ. Ντράγκι και επανέλαβε ότι η ΕΚΤ αναμένει αύξηση του πληθωρισμού το 2018 και το 2019. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είπε ότι θα γίνονται αγορές τίτλων με υπολειπόμενη διάρκεια 12 μηνών ενώ θα επιτρέπονται αγορές τίτλων με απόδοση κάτω από το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ EKT ποσοτική χαλάρωση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ