ΣΤΟ ΣΙΣΙΛΙΑΝΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Το διαχρονικό και πάντα εντυπωσιακό ψάρεμα του ξιφία στη Σικελία -Εμείς το μάθαμε στο Cosca στο Κουκάκι [εικόνες]

Το διαχρονικό και πάντα εντυπωσιακό ψάρεμα του ξιφία στη Σικελία -Εμείς το μάθαμε στο Cosca στο Κουκάκι [εικόνες]

Οι Σικελοί είναι γνωστό για την αγάπη που έχουν εκτός από τα μακαρόνια και για τα ψάρια, ειδικά για τον ξιφία.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως εδώ και χρόνια το ψάρεμά του είναι μία ιεροτελεστία για τους ντόπιους ψαράδες. Αφορμή για το ψάρεμα του ξιφία στάθηκε ένα τεράστιο ταμπλό της Σικελίας στο εστιατόριο Cosca στο Κουκάκι, στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή στη Σικελία.

Ενα ταξίδι που ξεκινά από την Αίτνα, το αρχαίο θέατρο των Συρακουσών, τους κινηματογραφικούς il Postino και Μαλένα, τους μαφιόζους και καταλήγει στη θάλασσα και τα καΐκια των ψαράδων που σηκώνουν τα δίχτυα του ξιφία.


 
Τα παλιά χρόνια μέσα στις βάρκε luntru και τις palamitara 
Οπως πληροφορηθήκαμε λοιπόν το ψάρεμα ξιφία είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σιτσιλιάνικης ζωής. Σαφώς πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας το ψάρεμα έχει γίνει ευκολότερο και οι τεχνικές πιο αποτελεσματικές, ωστόσο δεν ήταν πάντα έτσι. Αρχικά οι ντόπιοι ψαράδες χρησιμοποιούσαν δύο ήδη βάρκας την luntru και την palamitara. Η πρώτη ήταν γρήγορη και εύχρηστη, ιδανική για ψάρεμα υπό το φως της ημέρας. Η βάρκα είχε ένα κατάρτι ακριβώς στο κέντρο, περίπου 3 μέτρα ύψος και εκεί ανέβαινε ένας παρατηρητής. Το υπόλοιπο πλήρωμα αποτελείτο από 4 κωπηλάτες, ο καθένας σε καθορισμένη θέση στα 4 κουπιά (paleddha στην πλώρη, u stremu και nta spaddha στο κέντρο και puppa στην πρύμνη). Τέλος, το πλήρωμα συμπλήρωνε ο φέρων το καμάκι. Στο πέρασμα των αιώνων, οι λουντρού υπέστησαν διάφορες αλλαγές, και επανδρώθηκαν επίσης και από πιο πολυάριθμα πληρώματα.
Την ίδια στιγμή μία ακόμα βάρκα, η φελούκα είχε το ρόλο του εντοπισμού του ξιφία και στη συνέχεια το πλήρωμα έκανε σινιάλο στους ψαράδες της luntru και τότε ξεκινούσε το ψάρεμα. 
Το ψάρι ανήκε στον πρώτο που το εντόπιζε. Με μια κραυγή στον San Marco, ο ξιφίας καμακωνόταν με ένα δικέφαλο καμάκι (draffinera), πιθανόν αραβικής προέλευσης. Στη συνέχεια, αφηνόταν να κολυμπήσει μέχρι να κουραστεί, ώστε να μπορέσουν να το τραβήξουν χωρίς
δυσκολία με το σκοινί που ήταν δεμένο με το καμάκι.


 
Ο δεύτερος τύπος του σκάφους, η palamitara, χρησιμοποιήθηκε για νυχτερινό ψάρεμα με μεγάλα δίχτυα, τα οποία έφτανα ακόμα και τα 1000 μέτρα. Σύμφωνα με την παράδοση, η οποία διατηρείται ακόμα και σήμερα το ψάρεμα του ξιφία γινόταν σε προκαθορισμένες περιοχές. 
Σήμερα στα Στενά της Μεσίνα και κατά μήκος των ακτών της Καλαβρίας στο Τυρρηνικό Πέλαγος, για την αλιεία του ξιφία χρησιμοποιούν μηχανοκίνητα σκάφη που έχουν ένα ψηλό πυλώνα 20-
25 m, στην κορυφή του οποίου υπάρχουν παρατηρητές και τιμονιέρηδες, και μια μεγάλη
γέφυρα (Passarella) μέχρι 45 m, στο τέλος της οποίας βρίσκεται αυτός που έχει το καμάκι (fureri).
 
Εφτασε η ώρα του φαγητού

Οι πληροφορίες για το ψάρεμα του ξιφία άνοιξαν την όρεξη και έφτασε πλέον η ώρα για το menu του Cosca και μια γρήγορη ματιά στο μαυροπίνακα με τα πιάτα ημέρας και στον κατάλογο και ανοίγει η όρεξη για πολλές υποσχόμενες περιπλανήσεις σε γεύσεις της νότιας Ιταλίας.


 
Φυσικά μετά από όλη αυτή την ιστορία το πρώτο πιάτο που έρχεται είναι το Καρπάτσιο ξιφία, αλλά και τα παραδοσιακά arancini – οι περίφημοι σιτσιλιάνικοι ριζοκεφτέδες με μοσχαρίσιο ραγού. Σαλάτες με μανιτάρι portobello και με ζουμερή burrata. 
Έχει μία μόνο πίτσα (μια και καλή!) με ρόκα, παρμεζάνα και μπρεζάολα. 

Στα ζυμαρικά η φαντασία καλπάζει! Φρέσκες ταλιατέλες με σαρδέλες, ντομάτα, κάπαρη, ελιές και βασιλικό. Ραβιόλι με γέμιση γλυκοκολοκύθας σε σάλτσα provolone ή τις ορεκιέτε με salciccia λουκάνικο. 
Και πάλι όμως το ψάρι δεν λείπει και μία εξαιρετική επιλογή είναι το λαβράκι.

Λαβράκι με άρωμα Σικελίας

Για το τέλος κρατήστε χώρο για τη χειροποίητη τιραμισού που φτιάχνεται τη στιγμή που την παραγγέλνετε. 

Στην κουζίνα την υπογραφή και το χεράκι του βάζει ο Ναπολιτάνος chef Antonio Carlone 
Από κρασιά έχει 8 δυνατά ιταλικά- 4 λευκά, 4 κόκκινα-, ένα ελληνικό (το «Μαύρο Πρόβατο» του Λαζαρίδη) και ποιοτικό χύμα λευκό και κόκκινο.

Ανοιχτά κάθε μέρα μόνο βράδυ, Κυριακή και Δευτέρα κλειστά.
Cosca, Πραμάντων 10 Κουκάκι, 210-9210229, www.cosca.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.