Η Ταϊλάνδη τα έβαλε με το ΒΒC: Δίωξη για δυσφήμιση του νέου βασιλιά της - iefimerida.gr

Η Ταϊλάνδη τα έβαλε με το ΒΒC: Δίωξη για δυσφήμιση του νέου βασιλιά της

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Αρχές της Ταϊλάνδης ξεκίνησαν έρευνα μετά την δημοσίευση αποκαλυπτικού άρθρου στο BBC για τον νέο τους βασιλιά, αφού στη χώρα απαγορεύεται κάθε κριτική προς την μοναρχία.


Σύμφωνα με το άρθρο 112 του συντάγματος, ο νόμος για εξύβριση του μονάρχη, της βασίλισσας ή του διαδόχου προβλέπει από 3 έως 15 χρόνια φυλάκιση.
«Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες», δήλωσε την Τετάρτη στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Pornchai Chalordej, υπεύθυνος του τοπικού αστυνομικού τμήματος της Μπανγκόγκ που έχει ανάλαβει την υπόθεση.
«Το BBC έχει γραφείο στην Ταϊλάνδη και ντόπιους δημοσιογράφους, επομένως θα τιμωρηθούν αν έχουν παραβιάσει τον νόμο της χώρας», δήλωσε από την πλευρά του ο Prayut Chan-O-Cha, υπουργός Εσωτερικών.

Η Ταϊλάνδη τα έβαλε με το ΒΒC: Δίωξη για δυσφήμιση του νέου βασιλιά της | iefimerida.gr 0


Το «αμάρτημα» του BBC ήταν ότι έκανε ένα πορτρέτο του νέου βασιλιά της χώρας Maha Vajiralongkorn και το δημοσίευσε σε ταϊλανδέζικη γλώσσα, από τα κεντρικά στο Λονδίνο. Στο άρθρο του το BBC έκανε αποκαλύψεις για την προσωπική ζωή του εκκεντρικού βασιλιά. Η ταραχώδης και σκανδαλώδης ζωή του συζητείται κατιδίαν από τους Ταϋλανδούς αλλά απαγορεύεται να σχολιαστεί στις εφημερίδες και στα social media.
Το άρθρο του BBC, το οποίο δεν μπορεί κάποιος να το βρει πλέον στην Ταϊλάνδη, έγινε viral. Εξαλλοι οι οπαδοί του μονάρχη ζήτησαν να ληφθούν μέτρα και να τιμωρηθεί το BBC για συκοφαντία. Την Τετάρτη οι αστυνομικοί πήγαν στα γραφεία του BBC στο κέντρο της Μπανγκόγκ αλλά οι πόρτες ήταν κλειστές.
«Είμαστε σίγουροι ότι αυτό το άρθρο αντιστοιχεί στις εκδοτικές αξίες του BBC», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μεγάλο βρετανικό κανάλι, και προσθέτει ότι «το BBC Ταϊλάνδης δημιουργήθηκε για να αναπαράγει ανεξάρτητες ειδήσεις, ακομμάτιστες και εξειδικευμένες σε μια χώρα όπου τα μίντια καταδιώκονται».
Ενας κάτοικος Ταϊλάνδης συνελήφθη το περασμένο σαββατοκύριακο γιατί μοίρασε σε φίλους του το άρθρο στο Facebook. Εξάλλου, πρόσφατα, στην χώρα άλλος κάτοικος συνελήφθη και κατηγορείται γιατί δεν έδειξε σεβασμό στον σκύλο του μονάρχη, σε σχόλιό του στο Facebook.

Η Ταϊλάνδη τα έβαλε με το ΒΒC: Δίωξη για δυσφήμιση του νέου βασιλιά της | iefimerida.gr 1


Σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο 64χρονος πρίγκιπας Maha Vajiralongkorn δεν έχει την καλύτερη φήμη αφού είναι γνωστός για την περίεργη συμπεριφορά του και την σκληρότητα που έχει δείξει απέναντι σε πολλές συζύγους του
Μετά το θάνατο του μονάρχη της Ταϊλάνδης, Μπουμιμπόλ, ο οποίος ήταν και ο μακροβιότερος βασιλιάς του κόσμου, ο λαός αντιμετωπίζει με αβεβαιότητα το μέλλον καθώς ο διάδοχος του θρόνου, ο 64χρονος γιος του Maha Vajiralongkorn, κάθε άλλο παρά για βασιλιάς μοιάζει.

Μερικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πρόσφατα και ήρθαν στη δημοσιότητα έδειχναν τον Maha Vajiralongkorn στο αεροδρόμιο του Μονάχου με αμφίεση που κάθε άλλο παρά σε βασιλιά αρμόζει. Ο ίδιος φορούσε ένα τζιν παντελόνι, ένα κοντό άσπρο φανελάκι και είχε στο χέρι και την πλάτη του ένα ψεύτικο τατουάζ.

Η Ταϊλάνδη τα έβαλε με το ΒΒC: Δίωξη για δυσφήμιση του νέου βασιλιά της | iefimerida.gr 2


Ωστόσο, το 2007 οι δικαστές της χώρας έμειναν εκτεθειμένοι όταν ένα βίντεο ήρθε στη δημοσιότητα που έδειχνε την τρίτη σύζυγο του Vajiralongkorn, την πριγκίπισσα Srirasmi, πρώην σερβιτόρα σε μπαρ, να κυκλοφορεί τόπλες στο πάρτι γενεθλίων της, ενώ τρώει τούρτα μαζί με τον αγαπημένο σκύλο της οικογένειας, το Foo Foo.
Η Srirasmi χώρισε με τον τότε πρίγκιπα Maha Vajiralongkorn και αποχώρησε από το Βασιλικό Παλάτι τον περασμένο Δεκέμβριο. Σε μια επίδειξη της σκληρότητας του, ο Maha
έδωσε εντολή να φυλακισθούν οι γονείς της πρώην συζύγου του με ποινή δυόμιση ετών με την κατηγορία της «βασιλικής δυσφήμισης» και απαγόρευσε στην ίδια να βλέπει το παιδί τους.
Όμως και οι προηγούμενοι δύο γάμοι του δεν είχαν και το καλύτερο τέλος. Κατά τον πρώτο του γάμο, με την ξαδέρφη του, απέκτησε πέντε παιδιά αλλά... με την ερωμένη του. Αργότερα, παντρεύτηκε την ερωμένη του αλλά την παράτησε αναγκάζοντάς την μάλιστα να εγκαταλείψει ακόμα και τη χώρα.

Η Ταϊλάνδη τα έβαλε με το ΒΒC: Δίωξη για δυσφήμιση του νέου βασιλιά της | iefimerida.gr 3


«Ενα περίεργο ζώο έχει οριστεί μονάρχης», έγραφε πρόσφατα η γαλλική Liberation για τον νέο βασιλιά της Ταϊλάνδης.
«Ενώ ο πατέρας του Bhumibol ήταν λατρεμένος μονάρχης και κρατούσε σαν τσιμέντο τα 67 εκατομμύρια κατοίκων, ο νέος βασιλιάς Vajiralongkorn, 64 ετών, είναι αντιδημοφιλής. Παρά την σιδερένια πλάκα που έχει πέσει σε όλα τα μίντια, οι κάτοικοι παρακολουθούν ένα «περίεργο ζώο» να τους κυβερνά. Ο νέος βασιλιάς, ο οποίος πέρασε τα μισά του χρόνια στη Γερμανία, όρισε τον σκύλο του ράτσας κανίς, το 2011, επικεφαλής της αεροπορίας, αφήνοντας τους κατοίκους άφωνους. Πατέρας επτά παιδιών εντυπωσίασε ακόμη περισσότερο όταν εμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2016 στο αεροδρόμιο του Μονάχου, συνοδευόμενος από την ερωμένη του, με crop top και τατουάζ», έγραψε η Liberation.

Η Ταϊλάνδη τα έβαλε με το ΒΒC: Δίωξη για δυσφήμιση του νέου βασιλιά της | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BBC δίωξη βασιλιάς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ