Εκλογές στην ΠΓΔΜ: Ο Γκρουέφσκι αναμένεται να επιστρέψει -Νέα πρόκληση για την ΕΕ - iefimerida.gr

Εκλογές στην ΠΓΔΜ: Ο Γκρουέφσκι αναμένεται να επιστρέψει -Νέα πρόκληση για την ΕΕ

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο εθνικιστής Νίκολα Γκρουέφσκι αναμένεται να επιστρέψει στο προσκήνιο, στις εκλογές στην ΠΓΔΜ την Κυριακή, αποτελώντας μία πρόκληση για την ΕΕ, σχολιάζει το Reuters.

Ο Γκρουέφσκι παραιτήθηκε τον Ιανουάριο, μετά από μία δεκαετία, στη βάση της συμφωνίας που υπήρχε για να μπει τέλος στην πολιτική κρίση στη χώρα, η οποία ξέσπασε το 2015, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκλοπές και διαφθορά.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το VPRO-DPMNE του Γκρουέφσκι προηγείται κατά 12% από τους σοσιαλδημοκράτες.

Η ΕΕ έχει επικρίνει τις «επιδόσεις» του Γκρουέφσκι στην προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην ΠΓΔΜ, αλλά χρειάζεται τη συνεργασία των Σκοπίων για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, σημειώνει το Reuters. Πολλοί από τους 1 εκατ. πρόσφυγες που μπήκαν στην ΕΕ τους τελευταίους 18 μήνες ακολούθησαν τη λεγόμενη βαλκανική διαδρομή, περνώντας από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Κροατία, προχωρώντας προς τη δυτική Ευρώπη.

Το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ είναι χώρα της «πρώτης γραμμής» στη μεταναστευτική κρίση έχει ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση με την ΕΕ. Από την άλλη, το μέσο πίεσης των Βρυξελλών έχει αποδυναμωθεί, επειδή δεν υπάρχει πρόοδος στην ένταξη της χώρας στην Ενωση.

«Η Αθήνα μπλοκάρει την αίτηση των Σκοπίων για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, εξαιτίας της διαμάχης τους για το όνομα Μακεδονία. Η στάση της Αθήνας αποθάρρυνε τα Σκόπια να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που στηρίζει η ΕΕ και έχει κάνει τους κατοίκους της ΕΕ να μην εμπιστεύονται τις Βρυξέλλες», σημειώνει το δημοσίευμα.

Στο τελευταίο τους προσχέδιο για την πρόοδο της ΠΓΔΜ σε ό,τι αφορά την είσοδο στην ΕΕ, οι Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τη δικαστική ανεξαρτησία και την ελευθερία του Τύπου, όπως και να αντιμετωπίσει την κατάχρηση και τις «θολές» γραμμές ανάμεσα στην πολιτεία και τα κόμματα.

Ομως η Σβέτε Κονέσκα, υψηλόβαθμη αναλύτρια του Control Risks, εκτιμά ότι η προοπτική εισόδου στην ΕΕ θα είναι πολύ χαμηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης Γκρουέφσκι. Κάτι που σημαίνει ότι η ΕΕ χάνει το μέσο πίεσης που είχε στη χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νίκολα Γκρούεφσκι ΠΓΔΜ Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ