Συμφωνία «μαμούθ» Τουρκίας-Ρωσίας για τον South Stream - iefimerida.gr

Συμφωνία «μαμούθ» Τουρκίας-Ρωσίας για τον South Stream

South Stream
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συμφωνία μαμούθ υπέγραψαν η ρωσική Gazprom και η τουρκική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO για την κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream κατά μήκος της τουρκικής μεθοριακής γραμμής.

Με τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα διέρχεται κάτω από την Μαύρη Θάλασσα, σχεδιάζεται η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Με την παρούσια συμφωνία η Ρωσία καταφέρνει να παρακάμψει την Ουκρανία και να ενισχύσει τις σχέσεις με την Τουρκία. «Με τη συμφωνία αυτή, η στρατηγική συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας ανάγεται σε υψηλότερο επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση των ρωσοτουρκικών σχέσεων βάσει των στόχων που έχουν τεθεί από τον Ερντογάν και τον Πούτιν», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ από την Μόσχα όπου υπεγράφη η συμφωνία παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο αγωγός South Stream είναι κατά 50% ιδιοκτησία της ρωσικής Gazprom, ενώ το σχέδιο χρηματοδοτείται επίσης κατά 20% από την ιταλική Eni. Μέτοχοι στον αγωγό South Stream είναι επίσης η γαλλική EDF και η γερμανική Wintershall με ποσοστό 15% η κάθε μια.

Το βασικό ανταγωνιστικό σχέδιο του South Stream είναι ο υποστηριζόμενος από την Ευρωπαϊκή Ένωση αγωγός Ναμπούκο, με τον οποίο σχεδιάζεται η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία προς την Ευρώπη μέσω της Αυστρίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ