Τζανακόπουλος: Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συμφωνία χωρίς νέα μέτρα - iefimerida.gr

Τζανακόπουλος: Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συμφωνία χωρίς νέα μέτρα

Φωτογραφία: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Το Ταμείο δεν μπορεί να συνεχίζει να πιέζει την κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως σημείωσε, «μετά τη λήξη του προγράμματος τα πλεονάσματα πρέπει να μειωθούν», διευκρινίζοντας για το θέμα του «κόφτη» πως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τίποτα. Ο ίδιος έκανε λόγο για τον στόχο της ελληνικής πλευράς, που είναι «να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα» και ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα και με αποκατάσταση του εργασιακού μοντέλου. Είπε ότι πέραν της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός θα αναλάβει πρωτοβουλίες για επικοινωνίες και συζητήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να καταστήσει σαφείς και να εξηγήσει τις θέσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι «ο κ. Τσακαλώτος απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού», βάζοντας φρένο στα διάφορα σενάρια που θέλουν τον υπουργό Οικονομικών να απομακρύνεται. «Τα σενάρια των εκλογών τα βλέπετε εσείς, η αξιολόγηση θα κλείσει», τόνισε.Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, υπογραμμίζοντας πως «έχει επιλέξει μία στάση επικίνδυνη και εύχεται να επιμείνουν οι σκληροπυρηνικοί για συνέχιση της λιτότητας».

Κυβέρνηση κατά Τόμσεν και Σόιμπλε
Τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών και τον Πωλ Τόμσεν δείχνει ευθέως η Αθήνα για το μη κλείσιμο της αξιολόγησης, αφού -όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος- συμμάχησαν στην πλάτη της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που είχε εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας στον Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας τότε για “εμπόδια”. Όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ Πώλ Τόμσεν αλλά και ο “αρχιτέκτονας της λιτότητας στην Ευρώπη” Βόλφκανγκ Σόιμπλε, στο χτεσινό Eurogroup συμμάχησαν εναντίον της Ελλάδας ζητώντας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και υψηλά πρωτογενή για πολλά χρόνια, και μέτρα μετά το τέλος του Μνημονίου. Την ίδια ώρα όμως δημόσια το Ταμείο μιλά για χαμηλότερα πρωτογενή και τερματισμό της λιτότητας.
“Ο Τόμσεν αντί να πιέσει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων φάνηκε να αποδέχεται τις ακραίες θέσεις για δεκαετή διάρκεια και να πιέζει την Ελληνική πλευρά για μέτρα. Εδώ εντοπίζουμε την αντίφαση του ΔΝΤ. Αν το ΔΝΤ πιστεύει αυτό που λέει, ότι δε επιθυμεί κι άλλη λιτότητα, αυτό πρέπει να το κάνει πράξη και στην ώρα των αποφάσεων. Δε μπορεί να πιέζει την Ελλάδα για μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους για μείωση πρωτογενών.
Εμείς θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα περιλαμβάνει και τα πρωτογενή πλεονάσματα” υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος μετά το αδιέξοδο για την αξιολόγηση.
Δε θα δεχτούμε μέτρα για την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ούτε να εξαιρεθεί η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο στις εργασιακές σχέσεις ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ευελπιστώντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει εντός το έτους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ