Φίσερ: Παραδίδω με ήσυχη τη συνείδησή μου -Δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες βουλευτικές εκλογές - iefimerida.gr

Φίσερ: Παραδίδω με ήσυχη τη συνείδησή μου -Δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν συνεχάρη ο απερχόμενος πρόεδρος, Χάιντς Φίσερ του οποίου η δεύτερη εξαετής θητεία ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος τόνισε πως θα παραδώσει το αξίωμα στον διάδοχό του με ήσυχη τη συνείδησή του. Με αυτό το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών κανείς "μπορεί και πρέπει να είναι ευχαριστημένος", ανέφερε ο Χάιντς Φίσερ, επισημαίνοντας ότι ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος χαίρει της αποδοχής από τους πλέον διαφορετικούς χώρους του αυστριακού πληθυσμού, έχοντας ψηφιστεί από απλοικούς ανθρώπους μέχρι μέλη της Ακαδημίας Επιστημών, από πρώην καταληψίες του εθνικού πάρκου έως κορυφαίους εκπροσώπους της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού.

Ο ίδιος εκτιμά πως "το εκλογικό αποτέλεσμα υποστηρίζει τις προσπάθειες να μην απομονωθούμε στην Ευρώπη, αλλά να επιδιώξουμε να χρησιμοποιήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που βρίσκονται στην ευρωπαική συνεργασία".

Κατά την άποψή του, με την εκλογή του Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν σε ομοσπονδιακό πρόεδρο, σίγουρα δεν επισπεύδονται οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα (ΣΣ οι οποίες κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2018), καθώς αυτή η εκλογή δεν αποτελεί ώθηση για πρόωρες εκλογές.

Στις δηλώσεις του ο Χάιντς Φίσερ άφησε να εννοηθεί πως θεωρεί αποκύημα φαντασίας την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέσα στον ερχόμενο Μάιο, που είχε προβλέψει πρόσφατα ο υποψήφιος της Ακροδεξιάς στις προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ, στο πλαίσιο του προεκλογικού του αγώνα και των προηγούμενων εξαγγελιών του ότι, μετά από πιθανή εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα θα "απολύσει" την αυστριακή κυβέρνηση εάν δεν συμφωνεί μαζί της.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Χάιντς Φίσερ, σε διεθνή συνέντευξη Τύπου την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, είχε διακηρύξει τη σαφή υποστήριξή του κατά τον χθεσινό επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών προς τον ανεξάρτητο υποψήφιο και υποστηριζόμενο από τους Πράσινους πρώην αρχηγό τους Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Με κάθε σαφήνεια ο ίδιος, ανακοινώνοντας την υποστήριξή του αυτή είχε τονίσει πως "ο ομοσπονδιακός πρόεδρος πρέπει να είναι ένας παράγοντας σταθερότητας και όχι ένας κίνδυνος για τη σταθερότητα", προσθέτοντας ταυτόχρονα πως οι εξαγγελίες (ΣΣ προειδοποιήσεις) του Νόρμπερτ Χόφερ ότι "θα εκπλαγείτε, για το τί είναι δυνατόν", δεν προσφέρουν σταθερότητα.

Επιπλέον, ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος είχε επισημάνει πως θέλει να εμποδίσει μία μετατόπιση στην ιδεολογία των ακραίων Αδελφοτήτων (ΣΣ ακροδεξιών, γερμανοεθνικιστικών Αδελφοτήτων, σε μία εκ των πλέον ακραίων ανήκει ο Νόρμπερτ Χόφερ), που, όπως σημείωσε, μπορεί να έχουν δικαίωμα ύπαρξης σε μία δημοκρατία, ωστόσο δεν επιτρέπεται να είναι καθοριστικός παράγοντας της πολιτικής στην Αυστρία.

Στις 8 Ιουλίου, ημέρα του επίσημου πανηγυρικού αποχαιρετισμού του Χάιντς Φίσερ στην αυστριακή Βουλή, με την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του, έπρεπε να γίνει η παράδοση των καθηκόντων και να ορκιστεί ως διάδοχός του στο προεδρικό αξίωμα, ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που υπήρξε νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαίου.

Τις εκλογές όμως εκείνες είχε ακυρώσει λίγες ημέρες νωρίτερα, την 1 η Ιουλίου, με μία αμφιλεγόμενη και επικρινόμενη ως "νομικίστικη" απόφασή του, το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, αποδεχόμενο προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων έπειτα από την τότε οριακή ήττα του υποψηφίου του, Νόρμπερτ Χόφερ, με ποσοστό 49,7 ο/ο, έναντι του 50,3 ο/ο του Βαν ντερ Μπέλεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αυστρία Εκλογές πρόεδρος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ