Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Χόφερ - iefimerida.gr

Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Χόφερ

Φωτογραφία: AP Photo/Ronald Zak
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Αυστρία γύρισε την πλάτη στον ακροδεξιό υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ, υπαρχηγό του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Ψήφισε τον 72χρονο, υποστηριζόμενο από τους Πράσινους πρώην αρχηγό τους, καθηγητή Πανεπιστημίου, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν στον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τις πρώτα αποτελέσματα που μετέδωσε η δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, λίγο μετά από το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν απέσπασε ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Νόρμπερτ Χόφερ και αυτό το αποτέλεσμα βασίζεται στις ψήφους της κάλπης χωρίς τις επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει αύριο το πρωί και θεωρείται σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου.

Λίγες ώρες αργότερα, το ποσοστό ήταν 53,3% για τον Μπέλεν και 46,7% για τον Χόφερ. Οι πρώτες εκτιμήσεις κυκλοφόρησαν πολύ γρήγορα μετά το κλείσιμο της κάλπης, αλλά από τη στιγμή που ο Χόφερ αναγνώρισε την ήττα του, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ο αυστριακός πρόεδρος έχει θητεία 6 ετών.

Η πρώτη δήλωση του νικητή

Ο οικολόγος υποψήφιος εξέφρασε τη χαρά του για τη νίκη της "φιλο-ευρωπαϊκής Αυστρίας",

"Από την αρχή έδωσα μάχη και υπερασπίστηκα μια φιλο-ευρωπαϊκή Αυστρία", είπε ο Μπέλεν, και πρόσθεσε ότι θα υπερασπιστεί "τις αξίες της ισότητας, της ελευθερίας και της αλληλεγγύης".

Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Χόφερ | iefimerida.gr 0

Ενα μεγάλο ευχαριστώ πόσταρε ο Βαν ντερ Μπέλεν στο Twitter

#mehrdennje #bpw16 pic.twitter.com/6eK0FkrKpL

Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Χόφερ | iefimerida.gr 1


Ο χάρτης των ψήφων, σύμφωνα με την αυστριακή Standart:

Πολλοί ηγέτες συνεχάρησαν ήδη τον Μπέλεν για τη νίκη του. Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter:

"Μεγάλη νίκη του @vanderbellen στην Αυστρία. Ο λαϊκισμός δεν είναι αναπόφευκτος στην Ευρώπη".

«Οι Αυστριακοί έστειλαν ένα καθαρό φιλο-ευρωπαϊκό σήμα. Ο εορτασμός της λαικιστικής δεξιάς ακυρώνεται προς το παρόν», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Mάνφρεντ Βέμπερ.

Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Χόφερ | iefimerida.gr 2

Το κόμμα του Xόφερ παραδέχτηκε την ήττα του

Μάλιστα, το κόμμα της ακροδεξιάς FPÖ παραδέχτηκε την ήττα του υποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφερ.

«Θέλω να συγχαρώ τον κ. Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ στη δημόσια τηλεόραση.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει ενώπιον του Κόμματος των Ελευθέρων προφανώς λόγω της ήττας του υποψηφίου του.

Με τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αναλαμβάνει μελλοντικός ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κυβερνώντων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη χώρα κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Χόφερ | iefimerida.gr 3

Δεν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα ο Χόφερ

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος 72χρονος Βαν ντερ Μπέλεν, υποστηριζόμενος από τους Πράσινους των οποίων ήταν επί χρόνια επικεφαλής, λαμβάνει 53,3% των ψήφων, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις, έναντι 46,7% για τον 45χρονο Χόφερ, αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου και στελέχους του FPÖ εδώ και 25 χρόνια.

Το ποσοστό αυτό δείχνει ξεκάθαρη επικράτηση του οικολόγου υποψηφίου, ο οποίος είχε αποσπάσει μόλις το 50,3% των ψήφων στις εκλογές που είχαν διεξαχθεί αρχικά στις 22 Μαΐου. Το αποτέλεσμα ακυρώθηκε λόγω παρατυπιών που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, έπειτα από προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων.

Αυτή τη φορά το ακροδεξιό κόμμα έκανε γνωστό ότι δεν θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

Το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί μια αποτυχία για ένα λαϊκιστικό στρατόπεδο ενισχυμένο από το Brexit τον Ιούνιο και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πριν από ένα μήνα.

"Νιώθουμε όλοι μας μεγάλη ανακούφιση και είμαστε πολύ ευγνώμονες", δήλωσε ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Βαν ντερ Μπέλεν, ο Λόταρ Λοκλ. Η ανακοίνωση της νίκης προκάλεσε έκρηξη χαράς στους υποστηρικτές του οικολόγου υποψηφίου, που έχουν συγκεντρωθεί στο Παλάτι Χόφμπουργκ στη Βιένη.

Standard: Ο Βαν ντερ Μπέλεν είναι ο σαφής νικητής

Η αυστριακή εφημερίδα Standard έγραψε λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης, στην online έκδοσή της: "Ο Βαν ντερ Μπέλεν είναι ο σαφής νικητής":

Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Χόφερ | iefimerida.gr 4

Στη σελίδα του στο Facebook ο ακροδεξιός Χόφερ αναγνώρισε την ήττα του:

Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Χόφερ | iefimerida.gr 5

(Αγαπητοί φίλοι

Σας ευχαριστώ. Με στηρίξατε με θαυμαστό τρόπο και λυπάμαι που δεν είχε καλό αποτέλεσμα. Θα ήμουν καλός φύλακας για την Αυστρία μας.

Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία του και ζητώ από όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν ενωμένοι και να δουλέψουν μαζί. Είμαστε όλοι Αυστριακοί, ό,τι κι αν ψηφίσαμε.

Ζήτω η πατρίδα μας η Αυστρία.

Δικός σας

Νόρμπερτ Χόφερ)

Ποιος είναι ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν

Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Χόφερ | iefimerida.gr 6

Ο ψηλός και αυστηρός 72χρονος συνταξιούχος καθηγητής Οικονομικών συχνά αποκαλεί τον εαυτό του «παιδί προσφύγων».

Ο πατέρας του Βαν Ντερ Μπέλεν είχε γεννηθεί στη Ρωσία, από Ολλανδούς μετανάστες. Η μητέρα του γεννήθηκε στην Εσθονία. Αμφότεροι κατέληξαν στην Αυστρία. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Βιέννη και υπήρξε δημοτικός σύμβουλος στην πόλη μετά από την αποχώρησή του από το κοινοβούλιο το 2012.

Υπήρξε επικεφαλής των Πρασίνων από το 1997 έως το 2008, όταν το κόμμα αναδείχθηκε τέταρτο στη χώρα. Αποχώρησε εκείνη τη χρονιά, όταν για πρώτη φορά έπειτα από μία δεκαετία το ποσοστό των Πρασίνων περιορίστηκε, αλλά παρέμεινε ιδιαίτερα δημοφιλής, συγκεντρώνοντας μεγαλύτερα ποσοστά από ότι το ίδιο το κόμμα.

Στις προεδρικές εκλογές κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά οι Πράσινοι υποστήριξαν την καμπάνια του οικονομικά.

Ανάμεσα στα ενδιαφέροντά του είναι η ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα, έχει κάνει δύο γάμους και έχει δύο γιους από την πρώτη του σύζυγο.

Oλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις εκλογές στην Αυστρία

Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Χόφερ | iefimerida.gr 7
  • O σημερινός δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία έφερε αντιμέτωπους τον ακροδεξιό Norbert Hofer και τον οικολόγο Alexander Van der Bellen. Aν κέρδιζε η ακροδεξιά τις εκλογές θα είναι η πρώτη φορά που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο στην Ευρώπη.
  • Η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, 4 Δεκεμβρίου, σημειώνει το τέλος ενός εκλογικού μαραθώνειου στην Αυστρία: στις 22 Μαίου, ο Van der Bellen είχε εκλεγεί πρώτος, με μικρή διαφορά, απέναντι στον ακροδεξιό αντίπαλό του (50,35%) με 30.000 ψήφους διαφορά. Η νίκη του τελικά ακυρώθηκε, μετά από αίτημα  του Hofer, εξαιτίας της επιστολικής ψήφου.
  • Για πρώτη φορά από τον Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η προεδρική εκλογή θα φέρει στην εξουσία έναν πολιτικό που δεν θα ανήκει στα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας, το Σοσιαλ-δημοκρατικό (SPÖ) και το Συντηρητικό (ÖVP), τα οποία έχασαν από τον πρώτο γύρο.

6,4 εκατομμύρια Αυστριακοί ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές. Η επιστολική ψήφος θα καταμετρηθεί και θα προσμετρηθεί την Δευτέρα.

Ποιός είναι ο ακροδεξιός Χόφερ

Αυστρία: Νέος Πρόεδρος ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν -Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στον ακροδεξιό Χόφερ | iefimerida.gr 8

Ο 45άρης Χόφερ, ένας λάτρης των όπλων που περπατά με μπαστούνι μετά από ατύχημα που είχε με αλεξίπτωτο το 2003, είναι ο άνθρωπος – κλειδί για την αντιμεταναστευτική πολιτική του Κόμματος της Ελευθερίας (FPOe). Πίσω από το χαμόγελο, είναι ένας ιδεολόγος και φυσικά ένας μη οπαδός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, ο ακραίος Νάιτζελ Φάρατζ προέβλεψε ότι αν ο Χόφερ εκλεγόταν πρόεδρος, η Αυστρία θα έκανε δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ, όπως έγινε στο Brexit.

Ο μηχανικός αεροναυτικής έγινε πολιτικός, είναι πατέρας 4 παιδιών και γεννήθηκε σε μια μεσοαστική οικογένεια ως γιος ενός τοπικού συμβούλου από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα.

Εντάχθηκε στο τοπικό γραφείο του FPOe το 1994 και έγινε γραμματέας του κόμματος, δύο χρόνια αργότερα, προτού γίνει στενός σύμβουλος του ηγέτη του κόμματος Χέινζ – Κρίστιαν Στράχε, διάδοχο του αμφιλεγόμενου Joerg Haider.

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1950 από άτομα που είχαν στενές επαφές με τον ναζισμό. «Η Αυστρία θεωρεί τον εαυτό της θύμα του Παγκοσμίου Πολέμου αλλά η από-ναζικοποίηση δεν έγινε σε βάθος. Επιπλέον, πολλοί Αυστριακοί αισθάνονται δεύτερης κατηγορίας απέναντι στη Γερμανία, η οποία είναι πλουσιότερη ενώ η δική τους χώρα είναι μόνο η σκιά αυτού που υπήρξε η Αυστρο-Ουγγαρία: η Βιέννη πέρασε από το καθεστώς της πρωτεύουσας μιας αυτοκρατορίας σε επαρχιακή πρωτεύουσα. Για τους αυστριακούς, επίσης, το να ψηφίζουν για το ακδροδεξιό FPÖ είναι σαν να δίνουν μια κλωτσιά στον δικομματισμό που κυβέρνησε τη χώρα επί δεκαετίες», δηλώνει ο αναλυτής διεθνών σχέσεων Philippe Moreau Defarges.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ