«Βυθίζεται» η τουρκική οικονομία -Η πολιτική κρίση οδηγεί σε οικονομική αστάθεια - iefimerida.gr

«Βυθίζεται» η τουρκική οικονομία -Η πολιτική κρίση οδηγεί σε οικονομική αστάθεια

Φωτογραφία: AP Photo/Petros Giannakouris
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που η τουρκική οικονομία βυθίζεται, με την τουρκική λίρα να αγγίζει ιστορικά χαμηλά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμβουλεύει τους Τούρκους να μετατρέψουν το ξένο συνάλλαγμα σε χρυσό ή τουρκικές λίρες, για να τονωθεί η ανάπτυξη.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την μείωση των επιτοκίων και δεν λέω τίποτα περισσότερο. Θα ανοίξουμε το δρόμο για τους επενδυτές με χαμηλά επιτόκια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και απευθυνόμενος σε όσους «κρατούν ξένο συνάλλαγμα κάτω από το μαξιλάρι τους» ζήτησε να προχωρήσουν στην μετατροπή.

Οποιος μετέτρεψε νόμισμα, πριν από μία εβδομάδα, έχει ήδη χάσει περισσότερο από το 2% της αξίας των αποταμιεύσεων του, καθώς η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε πιο γρήγορα.

Εν μέσω ρευστοποιήσεων, οι εφημερίδες ανέφεραν πως υπήρξαν ουρές σε ανταλλακτήρια συναλλάγματος, με τους πολίτες να ενθαρρύνονται από τους υπουργούς στις εθνικές εφημερίδες και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τσεμίλ Ερτεμ, ανώτερος οικονομικός βοηθός, σε άρθρο του ανέφερε την Παρασκευή για το θέμα: «Το δολάριο είναι ένας ιός που εξαπλώνει αμερικανικές κρίσεις σε όλο τον κόσμος», υπογραμμίζοντας πως η μετατροπή σε χρυσό θα μπορούσε να σώσει την Τουρκία από την «παγκόσμια παγίδα».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τουρκική λίρα έχει εξασθενήσει πιο γρήγορα το τρέχουν έτος από οποιαδήποτε αναδυόμενη αγορά εκτός της Αργεντινής, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την καταστολή που ακολούθησε, με τους ξένους επενδυτές να «τρομάζουν», επιδεινώνοντας τις επιπτώσεις του ισχυρότερου δολαρίου που χαιρέτησε τη νίκη Τραμπ. Ολα αυτά την ώρα που το τουρκικό χρηματιστήριο να έχει χάσει το 60% της αξίας του από το 2013.

#Turkey's main stock market index has lost 60% (!) of its market value in USD terms since May 2013 high pic.twitter.com/rQFuGRS355

Ο περασμένος Νοέμβριος εκτιμάται πως ήταν ο χειρότερος μήνας από το 2008, με το νόμισμα να επηρεάζεται από την ένταση εντός και εκτός Τουρκίας.

Στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δείχνουν πως οι τράπεζες διεθνώς εμπορεύονται 17 δισ. λίρες την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως κάθε Τούρκος χρειάζεται να αλλάξει περισσότερες από 300 λίρες την ημέρα για να υπερισχύσει.

Ο Πολ ΜακΝαμάρα, διαχειριστής κεφαλαίων στην GAM Ltd στο Λονδίνο ανέφερε πως μία ισχυρή αύξηση του κόστους δανεισμού της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να σταματήσει την πτώση του νομίσματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ