Επιταχύνεται αιφνιδίως το Κυπριακό -Διάγγελμα Αναστασιάδη για τη συμφωνία με Ακιντζί - iefimerida.gr

Επιταχύνεται αιφνιδίως το Κυπριακό -Διάγγελμα Αναστασιάδη για τη συμφωνία με Ακιντζί

Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επιταχύνεται αιφνιδίως το Κυπριακό καθώς παρά το διαφαινόμενο οριστικό ναυάγιο στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Για την συμφωνία-απόφαση με τον με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, μίλησε σε διάγγελμά του ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος της Κύπρου επιχείρησε παράλληλα να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες, ενόψει της διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου.

Οπως διαβεβαίωσε «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την επιδιαιτησία» και πως δεν αποτελούν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα οι ορισμένες ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες

Στο διάγγελμά του ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι η χθεσινή απόφαση «αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο, όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες».

Ο πρόεδρος της Κύπρου διαβεβαίωσε εξάλλου ότι, πριν από την πραγματοποίηση της διάσκεψης για την Κύπρο, θα προηγηθεί «εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού». Σημείωσε επίσης ότι «η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία».

Επίσης, δήλωσε ότι διαβεβαιώνει τον κυπριακό Ελληνισμό ότι «καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιόν του, αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του».

Τέλος, έκανε έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις.

Ο Κύπριος πρόεδρος πρόκειται να έρθει και στην Αθήνα για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τους πολιτικούς ηγέτες.

Το πλήρες κείμενο του διαγγέλματος Αναστασιάδη

«Στο πλαίσιο της ισχυρής πεποίθησης μου ότι για σημαντικές εξελίξεις ο λαός θα πρέπει να τηρείται ενήμερος και χωρίς πρόθεση αντιπαράθεσης με πολιτικές δυνάμεις του τόπου, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:

Η χθεσινή απόφαση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, διότι αίρει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο Μοντ Πελεράν, χωρίς να παγιώνει το αδιέξοδο με απρόβλεπτες συνέπειες, διασώζοντας τη δυναμική που υπήρχε, και καθορίζοντας ότι συνεχίζουμε από το σημείο όπου είχαν διακοπεί οι συνομιλίες.

Λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους που θα προέκυπταν από ένα παρατεταμένο αδιέξοδο ή και τερματισμό της όλης διαδικασίας, αποτελούσε κοινή θέση των πολιτικών δυνάμεων ότι έπρεπε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.

Παραμένοντας απόλυτα συνεπής στις θέσεις που διατύπωσα τόσο κατά τη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου όσο και δημοσίως, με τη ψεσινή απόφαση διασφαλίστηκε πως πριν από την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο θα προηγηθεί:

Εντατική και ουσιαστική συζήτηση επί όλων των εκκρεμούντων θεμάτων με αλληλένδετο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων του εδαφικού. Η τουρκική πλευρά έχει αποδεχθεί και δεσμευθεί ότι αποτελεί προϋπόθεση αυτής της διαδικασίας η κατάθεση χάρτη για το εδαφικό σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Πρόοδος στα πιο πάνω θέματα θα μας επιτρέψει να βρεθούμε σε ακτίνα συμφωνίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις και προοπτικές επιτυχούς κατάληξης κατά τη συζήτηση του κεφαλαιώδους ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων που θα ακολουθήσει, με την πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Με βάση την πάγια μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων, τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν επέλθει συνολική συμφωνία επί όλων των θεμάτων, αποκλείοντας έτσι την όποια μορφή επιδιαιτησίας.

Ούτε το γεγονός ότι έχουν ορισθεί ημερομηνίες συναντήσεων, σε μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, ή και διαρκεί εδώ 42 χρόνια, μπορεί να θεωρηθεί ως καθορισμός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων.

Η όποια λύση θα αποτελεί αποτέλεσμα της ελεύθερης βούλησης των δύο ηγετών. Και, θέλω εκ νέου να τονίσω και να διαβεβαιώσω τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι καμία λύση δεν θα τεθεί ενώπιον του αν δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες και δεν απαντά στις εύλογες ανησυχίες του.

Εξάλλου εκείνος που θα αποφασίσει είναι ο κυρίαρχος λαός δια της ψήφου του.

Σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες βρίσκομαι σε συνεχή και στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία σταθερά παραμένει στο πλευρό της Κύπρου.

Η διασφάλιση της ενότητας σ’ αυτές τις σημαντικές εξελίξεις αποτελεί ένα κρίσιμο ζητούμενο. Γι’ αυτό το λόγο και έχω συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Απευθύνω έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις να αποφύγουν τις όποιες ατεκμηρίωτες ερμηνείες και τοποθετήσεις. Η χείριστη υπηρεσία που μπορούμε να προσφέρουμε σήμερα στον τόπο μας είναι η από αέρος διαπραγμάτευση μεταξύ μας και η πρόκληση σύγχυσης στο λαό.

Συνάντηση Κοτζιά-Αιντε

Την ίδια ώρα στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε, με επίκεντρο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Κατά τη συνάντηση η οποία διήρκησε δύο ώρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, παρουσιάστηκαν εκατέρωθεν απόψεις και ιδέες και συζητήθηκαν τρόποι και όροι αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και κατάργησης του καθεστώτος εγγυήσεων.

«Ενθαρρύνω συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν πριν τις 12 Ιανουαρίου»

Αμέσως μετά την συνάντηση με Κοτζιά, ο κ. Άιντε τόνισε ότι θα ήταν υγιές οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις να έχουν άμεση επαφή σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να είναι στόχος η επίλυση όλων των ζητημάτων, αλλά η καλύτερη κατανόηση του τι μπορεί να επιτευχθεί στη Διάσκεψη. Συμπλήρωσε επίσης ότι, από όσα γνωρίζει, Αθήνα και Άγκυρα επιθυμούν να υπάρξει συνάντηση των ηγεσιών τους, χωρίς ωστόσο να έχει καθοριστεί κάποια ημερομηνία, περισσότερο λόγω τεχνικών ζητημάτων, όπως είπε.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη που προγραμματίζεται για τις 12 Ιανουαρίου, είπε ότι «αν χρειαστεί να μπορεί να γίνει μια διακοπή ή μια παύση και μετά να επανερχόμαστε. Θα πρέπει να γίνει το γρηγορότερο δυνατό αλλά ταυτόχρονα να πάρει και όσο χρόνο χρειάζεται».

Παράλληλα, χαρακτήρισε καλή και πολύ αναλυτική τη συζήτηση που είχε με τον κ. Κοτζιά, όπως επίσης και τη συνάντηση που είχε το πρωί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το ίδιο ζήτημα. «Τώρα είμαστε στη φάση που χρειαζόμαστε να καταλάβουμε πώς θα χειριστούμε τα πιο σοβαρά θέματα που είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Εδώ προς το παρόν οι απόψεις των δύο εγγυητριών δυνάμεων διίστανται πολύ μεταξύ τους. Η Ελλάδα θα ήθελε να δει το τέλος του συστήματος των εγγυήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή το 1960, ενώ η Τουρκία επί της αρχής θέλει να συνεχίσει αυτό καθεστώς», δήλωσε ο κ. Άιντε.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι πλέον, μολονότι υπάρχει ακόμα δρόμος, «υπάρχει και καλύτερη κατανόηση ως προς το που θα μπορούσαν να βρεθούν εν δυνάμει συμβιβασμοί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ