ΣΕΤΕ: Στις λιγότερες διανυκτερεύσεις οφείλονται τα μειωμένα τουριστικά έσοδα - iefimerida.gr

ΣΕΤΕ: Στις λιγότερες διανυκτερεύσεις οφείλονται τα μειωμένα τουριστικά έσοδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στη μείωση των διανυκτερεύσεων των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας εντοπίζεται η αναντιστοιχία μεταξύ αφίξεων και εισπράξεων από το εξωτερικό και στην «τρύπα» στα έσοδα που καταγράφεται παρά την εντυπωσιακή αύξηση του τουρισμού.

Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στα αναλυτικά στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου, που περιλαμβάνονται στο στατιστικό δελτίο Νοεμβρίου που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτου ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η μέση ημερήσια δαπάνη έχει μείνει εντυπωσιακά σταθερή (70 - 75 ευρώ) τα 10 τελευταία χρόνια, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής έχει μειωθεί κατά 26% (από 10,7 σε 7,8 ημέρες), με την ΜΚΔ (Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη) να ακολουθεί κατά πόδας, με 22% (από 746 σε 580 ευρώ).

Επισημαίνεται, ταυτόχρονα, πως κατά τη 12ετία αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας μέχρι σήμερα (2005-2016) καταγράφηκε απόκλιση αφίξεων-εσόδων, δηλαδή κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις τα δύο μεγέθη, άλλες τρεις χρονιές εκτός από φέτος: το 2007, το 2010 και το 2012.

Τις ίδιες χρονιές διαπιστώθηκε απόκλιση μεταξύ αφίξεων και διανυκτερεύσεων. Αντίθετα, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχει ούτε μια χρονιά που να παρατηρείται απόκλιση εσόδων και διανυκτερεύσεων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δελτίο του SETE Intelligence, τα σχετικά στοιχεία αναδεικνύουν την άμεση σχέση εσόδων-διανυκτερεύσεων αλλά και τη μικρότερη συσχέτιση αφίξεων-εσόδων.

Από τα σχετικά στοιχεία προκύπτει πως η μέση ημερήσια δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παραμένει πρακτικά σταθερή στα επίπεδα των 70-75 ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, αντίθετα, η μέση διάρκεια παραμονής των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας μειώθηκε κατά 26%: από 10,7 μέρες το 2005 σε 7,8 μέρες το 2015. Κατά τα τελευταία 11 χρόνια δηλαδή χάθηκε 1 στις 4 διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούσε κατά μέσο όρο κάθε ξένος που επισκεπτόταν τη χώρα μας.

Για λόγους που συνδέονται με την αλλαγή των ταξιδιωτικών συνηθειών (κάνουν περισσότερα ταξίδια μικρότερης διάρκειας), την οικονομική κρίση που επέδρασε αναπόφευκτα σε αυτές αλλά και το γεγονός πως αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο η επίδραση των νέων «ψηφιακών» γενεών ταξιδιωτών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω ήταν να μειωθεί στο ίδιο διάστημα (2005-2015) η μέση κατά κεφαλή δαπάνη (ΜΚΔ) των ξένων τουριστών στην Ελλάδα κατά 22%: από 746 ευρώ το 2005 σε 580 ευρώ το 2015.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕΤΕ Τουρισμός έσοδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ