Tο «τρελό σκυλί» έβαλε ο Τραμπ στο υπουργείο Αμυνας [εικόνες] - iefimerida.gr

Tο «τρελό σκυλί» έβαλε ο Τραμπ στο υπουργείο Αμυνας [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Carolyn Kaster
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να στελεχώνει το υπουργικό του συμβούλιο, προκαλώντας ρίγη με τις επιλογές του κι αυτή τη φορά κατέληξε στον τετράστερο στρατηγό ε.α. των πεζοναυτών Τζέημς Μάτις, γνωστό με το παρατσούκλι «Τρελό Σκυλί», για το υπουργείο Άμυνας.


«Είναι ο καλύτερος που διαθέτουμε.... λένε ότι είναι ό,τι πιο κοντινό στον στρατηγό Τζορτζ Πάτον» (ο Πάτον ήταν ένας από τους ικανότερους διοικητές των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο), είπε ο Τραμπ μιλώντας ενώπιον οπαδών του στο Σινσινάτι. Αμερικανικά ΜΜΕ, όπως η Washington Post, είχαν ήδη προαναγγείλει τον διορισμό του Μάτις στο αμερικανικό Πεντάγωνο.

Tο «τρελό σκυλί» έβαλε ο Τραμπ στο υπουργείο Αμυνας [εικόνες]  | iefimerida.gr 0


Ο 66χρονος Μάτις έχει υπηρετήσει τέσσερις δεκαετίες στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και αποστρατεύτηκε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια. Το κογκρέσο θα πρέπει να εγκρίνει τον διορισμό του, αφού η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ότι θα πρέπει κάποιος να έχει αποστρατευτεί πριν από τουλάχιστον επτά χρόνια προτού αναλάβει το υπουργείο Άμυνας. Εδώ και εβδομάδες θεωρείτο φαβορί για το πόστο του υπουργού Άμυνας, αλλά στο τραπέζι είχε πέσει και το όνομα ενός άλλου στρατηγού, του πρώην επικεφαλής της CIA, Ντέηβιντ Πετρέους.

«Τρελό σκυλί» και «πολεμιστής καλόγερος»
Ο Μάτις θεωρείται ένας στρατηγικός στοχαστής. Στο στρατό είχε το παρατσούκλι «τρελό σκυλί», αλλά και «πολεμιστής καλόγερος» σε ένδειξη αναγνώρισης της ολοκληρωτικής του αφοσίωσης στις ένοπλες δυνάμεις. Διαθέτει τεράστια πολεμική εμπειρία, αφού διετέλεσε επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης (Task Force 58) στο νότιο Αφγανιστάν το 2001 και ενός τάγματος πεζοναυτών την εποχή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ, το 2003. Την επόμενη χρονιά ηγήθηκε της Μάχης της Φαλούτζα, που υπήρξε μία από τις πιο αιματηρές στον ιρακινό πόλεμο.

Tο «τρελό σκυλί» έβαλε ο Τραμπ στο υπουργείο Αμυνας [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Αφού πέρασε κι από άλλες ηγετικές θέσεις -και στο ΝΑΤΟ- ο Μπαράκ Ομπάμα τον προήγαγε το 2010 σε ανώτατο διοικητή της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης, που είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σ' ολόκληρη την Εγγύς και Μέση Ανατολή. Απ' αυτό το πόστο συντόνισε ο Μάτις και την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών απ' το Ιράκ.

Επικριτής του Ομπάμα
Στη θέση αυτή παρέμεινε ο Μάτις μέχρι το 2013. Αφότου αποστρατεύτηκε έγινε πολλές φορές πρωτοσέλιδο με τη σκληρή κριτική που άσκησε στον πρόεδρο Ομπάμα. Τον κατηγόρησε π.χ. για αναποφασιστικότητα έναντι του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», αλλά και για την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο αποκαλεί «μοναδική διαρκή απειλή της σταθερότητας και της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.»

Tο «τρελό σκυλί» έβαλε ο Τραμπ στο υπουργείο Αμυνας [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Το 2005 προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με την εξής δήλωσή του ενώπιον πεζοναυτών «πας στο Αφγανιστάν και πετυχαίνεις κάτι τύπους, που δέρνουν τις γυναίκες τους εδώ και πέντε χρόνια επειδή δεν φορούν μπούρκα. Τέτοιοι τύποι δεν είναι κανονικοί άνδρες. Έχει, λοιπόν, πολλή πλάκα να τους πυροβολείς.»


Ο Τραμπ λέει «ευχαριστώ» στο Σινσινάτι
Ανακοινώνοντας το όνομα του Μάτις ο Τραμπ πήγε κόντρα στο χρονοδιάγραμμα των συμβούλων του. «Λοιπόν, σας πρόδωσα ένα μικρό μυστικό», είπε ενώπιον οπαδών του στο Σινσινάτι.«Οι άνθρωποί μου εκεί απέναντι θα λένε τώρα: ''δεν έπρεπε να το κάνετε αυτό κ. Τραμπ.''» Η ομάδα μεταβατικής διακυβέρνησης του νεοεκλεγέντος προέδρου είχε νωρίτερα διαρρεύσει ότι δεν πρόκειται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα νέα ονόματα για το υπουργικό συμβούλιο.

Tο «τρελό σκυλί» έβαλε ο Τραμπ στο υπουργείο Αμυνας [εικόνες]  | iefimerida.gr 3


Το Οχάιο ήταν ο πρώτος σταθμός της περιοδείας που κάνει ο Τραμπ για να πει «ευχαριστώ» σε τέσσερις πολιτείες -προπύργια των Δημοκρατικών, οι οποίες τον ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές.
Διαβεβαίωσε τους ακροατές του στο Σινσινάτι ότι θα τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, θα μειώσει τους φόρους και θα επιδιώξει να τονώσει την απασχόληση.
Δεν παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί και στην πρώην αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον: «είχε πλάκα να την πολεμάμε, έτσι δεν είναι;» είπε εν μέσω χειροκροτημάτων και κραυγών -«κλείστε την μέσα!» απ' το ακροατήριο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ