Ωρα μηδέν για ΔΕΣΦΑ -Σήμερα η απάντηση των Αζέρων - iefimerida.gr

Ωρα μηδέν για ΔΕΣΦΑ -Σήμερα η απάντηση των Αζέρων

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την εγγυητική επιστολή της αζέρικης εταιρείας Socar για το 66% του ΔΕΣΦΑ να λήγει σήμερα η ιδιωτικοποίηση, που αποτελεί προαπαιτούμενο και μάλιστα της πρώτης αξιολόγησης φαίνεται να βρίσκεται στον αέρα με ανοιχτό το ενδεχόμενο προκήρυξης νέου διαγωνισμού.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης την αζέρικη ενεργειακή εταιρεία Socar για την ολοκλήρωση της πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο και θα αποτελέσει έκπληξη αν θα προχωρήσουν σε νέα παράταση της εγγυητικής επιστολής, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με το τίμημα είναι μεγάλο, μετά τις αλλαγές που επέφερε η τροπολογία Σκουρλέτη. Οι Αζέροι, που ήρθαν σε επαφή με τον νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, έθεσαν το αίτημα του επαναπροσδιορισμού του τιμήματος μετά τις παρεμβάσεις Σκουρλέτη, στα 260 εκατ. ευρώ από τα 400 εκατ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά διευκρίνισε ότι μείωση του τιμήματος αποτελεί έκνομη ενέργεια για το ΤΑΙΠΕΔ και δεν μπορεί να υπάρξει

Οι διορθωτικές κινήσεις που έγιναν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για το ύψος των τιμολογίων χρήσης του συστήματος φυσικού αερίου έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του μετόχου του ΔΕΣΦΑ, φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνη όχι μόνο τη διοίκηση της Socar αλλά και την ιταλική SNAM.

Το γεγονός ότι η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στο πλαίσιο του τρέχοντος διαγωνισμού αποτελεί προαπαιτούμενο της αξιολόγησης προβληματίζει την κυβέρνηση, γι’ αυτό και είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει τις δυνατότητες για συμφωνία, με υποχωρήσεις που δεν θα υπερβαίνουν το νομικό πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό που θα επιδιώξει σε σχέση με τους πιστωτές είναι η άμεση έναρξη του νέου διαγωνισμού σε περίπτωση που δεν απαντήσει θετικά η Socar και αυτός είναι ο βασικός λόγος που δεν επιθυμεί νέα παράταση των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Socar ΔΕΣΦΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ