Σταϊκούρας: Οδυνηρό αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής ο νέος προϋπολογισμός - iefimerida.gr

Σταϊκούρας: Οδυνηρό αποτύπωμα της κυβερνητικής πολιτικής ο νέος προϋπολογισμός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που ασκεί εξαπέλυσε στη Βουλή ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό τον στόχο για ανάπτυξη 2,7% το 2017, χαρακτηρίζοντας τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού ως «ευσεβείς πόθους της κυβέρνησης.»

Παράλληλα σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ είπε ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου και αποκρύπτει το γεγονός ότι ως απόλυτος αριθμός, συγκρίνεται με τη χειρότερη επίδοση της χώρας (γ' τρίμηνο του 2015) από το 1999. « Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρέλαβε την οικονομία στον «1ο όροφο», την έριξε στο «υπόγειο» και σήμερα πανηγυρίζει που προσπαθεί να την ανεβάσει τουλάχιστον στο «ισόγειο» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην πρόβλεψη για αύξηση των επενδύσεων, εκτίμησε ότι η ιδιωτική οικονομία θα συνεχίσει να «στραγγαλίζεται» από την υπερφορολόγηση που αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, τη «στάση πληρωμών» και την έλλειψη ρευστότητας, ενώ και η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών προσκρούει στην αναβλητικότητα και στις ιδεοληπτικές εμμονές των κυβερνώντων.

«Η πρόβλεψη της κυβέρνησης αποτελεί "ευσεβή πόθο" της. Ακόμη, όμως, και αν αποδεχθούμε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η απώλεια πλούτου σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι 26 δισ. ευρώ. Αυτό είναι το οδυνηρό "αποτύπωμα" της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», τόνισε ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της ΝΔ.

Για τη δημοσιονομική στρατηγική της κυβέρνησης, ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών της ΝΔ επεσήμανε ότι η επιβολή μέτρων ύψους 9 δισ. ευρώ καθοδηγείται από μία ιδεοληπτική εμμονή «φοροκεντρικής λιτότητας», ενώ, εκτός της επιβολής νέων φόρων, η σύνθεση των φορολογικών εσόδων επιβαρύνει ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, γιατί το ποσοστό των έμμεσων φόρων στα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι το υψηλότερο από το 2011.

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «ωρολογιακές βόμβες» την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα, τη διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στα ασφαλιστικά ταμεία, τη μεγέθυνση των «κόκκινων δανείων» στο τραπεζικό σύστημα και την επιδείνωση της ρευστότητας φορέων του Δημοσίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σταϊκούρας προϋπολογισμός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ