Σε αυτή την πλατεία θα εκφωνήσει απόψε ο Τσίπρας επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο [εικόνες] - iefimerida.gr

Σε αυτή την πλατεία θα εκφωνήσει απόψε ο Τσίπρας επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Παρά το ιστορικό βάρος του Φιντέλ Κάστρο, η απουσία πολλών ηγετών από την τελετή που θα γίνει την Τρίτη στην Αβάνα δείχνει την αμηχανία και δυσφορία των κυβερνήσεων απέναντι στην κληρονομιά που αφήνει ο πρώην πρόεδρος της Κούβας.

Η τελετή στη μνήμη του θα γίνει την Τρίτη, στις 19:00 τοπική ώρα, στην πλατεία της Επανάστασης, στο κέντρο της Αβάνας. Η κηδεία του ηγέτη θα γίνει την Κυριακή στο Σαντιάγκο της Κούβας και εκεί είναι προσκεκλημένοι λιγότερα άτομα.

Σε αυτή την πλατεία θα εκφωνήσει απόψε ο Τσίπρας επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Σε αυτή την πλατεία θα εκφωνήσει απόψε ο Τσίπρας επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Σε αυτή την πλατεία θα εκφωνήσει απόψε ο Τσίπρας επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Οι απόντες
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε την ιστορική προσέγγιση με την Κούβα, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην τιμητική εκδήλωση. Απών θα είναι και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε στη χώρα του για τα επαινετικά λόγια που είπε για τον Κουβανό δικτάτορα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τον πρώην πρόεδρο της Γερουσίας. Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν θα παραστεί, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ, χωρίς να έχει προσδιοριστεί ποιος θα την αντικαταστήσει. Η Κίνα και το Ιράν, παρότι είναι φιλικές χώρες προς την Κούβα, δεν θα στείλουν τους ηγέτες τους αλλά τους αντιπροέδρους τους.

Σε αυτή την πλατεία θα εκφωνήσει απόψε ο Τσίπρας επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Οι παρόντες
Θα παρευρεθεί ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντί για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση. Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος θα εκπροσωπήσει τον γιο του, βασιλιά Φίλιππο VI. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουζίκα.

Η Λατινική Αμερική, η οποία εμπνεύστηκε επαναστικά κινήματα από την Κούβα, θα εκπροσωπηθεί από τους προέδρους του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, της Βολιβίας Εβο Μοράλες, της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και της Νικαράγουα Ντανιέλ Ορτέγκα. Επίσης, θα είναι παρόντες ο Κολομβιανός Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο Μεξικανός Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο πρόεδρος της Ονδούρας Juan Orlando Hernandez Alvarado, αλλά και του Παναμά Juan Carlos Varela, σύμφωνα με την επίσημη λίστα.

Στην τελετή θα παρευρεθούν και οι ηγέτες της Ζιμπάμπουε Robert Mugabe, της Κένυας Uhuru Kenyatta, της Γουινέας Teodoro Obiang, της Νότιας Αφρικής Jacob Zuma και της Ναμίμπια Hage Geingob.

Ο μόνος ηγέτης της Ευρώπης που θα παραστεί είναι ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, μάλιστα, θα είναι από τους λίγους ηγέτες που θα εκφωνήσουν και επικήδειο.

Σε αυτή την πλατεία θα εκφωνήσει απόψε ο Τσίπρας επικήδειο για τον Φιντέλ Κάστρο [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ