Ερευνα: Δίνει σαρωτική νίκη του Φιγιόν επί της Μαρίν Λεπέν - iefimerida.gr

Ερευνα: Δίνει σαρωτική νίκη του Φιγιόν επί της Μαρίν Λεπέν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υποψήφιος της Δεξιάς και του κέντρου Φρανσουά Φιγιόν θα κέρδιζε άνετα την προεδρική εκλογή στον δεύτερο γύρο. Οσο για τον Φρανσουά Ολάντ θα ερχόταν πέμπτος!


Σύμφωνα με έρευνα της Harris που έγινε για λογαριασμό της Public Sénat/LCP και της Odexo για το κανάλι France 2 δίνει τον Φιγιόν νικητή της κρίσιμης αναμέτρησης του 2017.
Ο Φιγιόν θα έπαιρνε 26-32% στον πρώτο γύρο και θα ερχόταν πρώτος έναντι της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν (22 με 24 %) αλλά και του Εμμανουέλ Μακρόν (13 με 14 %). Το χειρότερο αποτέλεσμα θα έφερνε ο Φρανσουά Ολάντ, με 8-9%, πίσω ακόμη και από τον ριζοσπάστη Ζαν Λικ Μελενσόν (12-13%).

Ερευνα: Δίνει σαρωτική νίκη του Φιγιόν επί της Μαρίν Λεπέν  | iefimerida.gr 0


Σε περίπτωση που η προεδρική εκλογή γινόταν στον δεύτερο γύρο μεταξύ Φιγιόν και Λεπέν, ο Φιγιόν θα κέρδιζε με 67-71% των ψήφων.
Σε περίπτωση που ο νυν σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είναι υποψήφιος αντί του Ολάντ, τα αποτελέσματα θα ήταν τα ίδια, αφού ο Βαλς θα κέρδιζε 9%.

Ο Φιγιόν έφερε σύγχιση στην Λεπέν

Τι θα κάνει, λοιπόν, τώρα, η ακροδεξιά ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, μετά την σαρωτική νίκη του συντηρητικού και αυταρχικού Φρανσουά Φιγιόν; Η εκλογή του ξαναμοιράζει την πολιτική τράπουλα, αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ.
Το «σύστημα» του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ήταν πεπεισμένο ότι θα εκλεγόταν ο κεντρώος Αλέν Ζιπέ, μετριοπαθής και ήπιος, ο οποίος εθεωρείτο ιδανικός υποψήφιος για να τον αντιμετωπίσει η Μαρίν Λεπέν.
Αντίθετα, ο Φιγιόν είναι ένα «περίεργο πολιτικό αντικείμενο» για το ακροδεξιό και λαϊκιστικό κόμμα. Αντίθετα με τα κουσούρια του Νικολά Σαρκοζί, ο Φιγιόν δεν παρουσιάζει κανένα τρωτό σημείο για να του επιτεθούν και δεν έχει πέσει ως σήμερα σε αντιφάσεις, πιστός στις αρχές και το φιλελεύθερο πρόγραμμά του. Οσο για την εντυπωσιακή του πρόθεση να εκδιώξει 500.000 δημοσίους υπαλλήλους, που έγινε σλόγκαν κατά την προεκλογική του εκστρατεία για το χρίσμα, το είχε ήδη δηλώσει από το 2007 κάνοντας λόγο για «κράτος σε κατάσταση πτώχευσης».

Ερευνα: Δίνει σαρωτική νίκη του Φιγιόν επί της Μαρίν Λεπέν  | iefimerida.gr 1


Επίσης, ο συντηρητισμός του Φιγιόν τους χωράει όλους. Οι θέσεις του, οι πεποιθήσεις του και οι παλαιότερες δηλώσεις του αποδεικνύουν ότι είναι πραγματικά έτοιμος να υπερασπιστεί «την Γαλλία». Αλλά ακόμη και οι δηλώσεις του Φιγιόν εναντίον των μεταναστών δεν έχουν την χροιά της Μαρίν Λεπέν: ο πρώτος δηλώνει ότι θα τεθεί ποσόστωση στους πρόσφυγες και μετανάστες, και αυτό ακούγεται εξαιρετικά ρεαλιστικό, σε αντίθεση με την Λεπέν που θέλει να κλείσει τα σύνορα και να τους εκδιώξει όλους.
Απομένει, λοιπόν, ένα μόνο θέμα στο οποίο η Μαρίν Λεπέν μπορεί να επιτεθεί στον Φιγιόν: το κοινωνικό κράτος. Με τα χιλιάδες λάθη τους, οι σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ εγκατέλειψαν αυτό το θέμα στην Μαρίν Λεπέν. Οι σοσιαλιστές εμφανίζονται ενόψει των προεδρικών εκλογών εντελώς εξουθενωμένοι και διχασμένοι και είναι πιθανόν «το κοινωνικό κράτος» να γίνει η καρδιά της προεκλογικής εκστρατείας της Λεπέν: θα μπορούσε να γίνει η «εκπρόσωπος» των δημοσίων υπαλλήλων, της μεσαίας τάξης, των αγροτών και των ανέργων, οι οποίοι πιθανόν να πιστεύουν ότι θα απειληθούν από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Φιγιόν.
Εξάλλου, την Κυριακή που ο Φιγιόν εξελέγη υποψήφιος της Δεξιάς, η Λεπέν άνοιξε ήδη τα χαρτιά της: «Είναι το χειρότερο πρόγραμμα που θα τσακίσει την κοινωνία», ήταν η πρώτη δήλωσή της.


Η Λεπέν βγαίνει από αριστερά
«Είναι το χειρότερο πρόγραμμα, πιστό στην Ευρώπη», είπε για τον μελλοντικό αντίπαλό της. «Ποτέ ένας υποψήφιος δεν ήταν τόσο γονατισμένος μπροστά στις νεο-φιλελεύθερες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης», πρόσθεσε.

Η Μαρίν Λεπέν δηλώνει ήδη έτοιμη για τη μάχη που θα γίνει στη Γαλλία για τις προεδρικές εκλογές του Μαίου 2017: «Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τα προγράμματά μας. Υπάρχει η πατριωτική πρόταση της Μαρίν Λεπέν, με έναν οικονομικό πατριωτισμό, με τα εθνικά θέματα σε προτεραιότητα, με την προστασία των επιχειρήσεών μας απέναντι στον απάνθρωπο διεθνή ανταγωνισμό. Και από την άλλη υπάρχει το πρόγραμμα του Φιγιόν, ο οποίος θέλει να καταργήσει την κοινωνική ασφάλιση», δήλωσε η ίδια.

Ερευνα: Δίνει σαρωτική νίκη του Φιγιόν επί της Μαρίν Λεπέν  | iefimerida.gr 2


Στο πρόγραμμά του, ο Φρανσουά Φιγιόν προβλέπει την «αποκρατικοποίηση του συστήματος υγείας» και την αντικατάστασή του, εν μέρει, από την ιδιωτική υγεία (για το ιατρικό κομμάτι και όχι το νοσοκομειακό). Ο δεξιός υποψήφιος πιστεύει ότι «η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να επικεντρωθεί στους βασικούς κινδύνους, τις σοβαρές λοιμώξεις και τις χρόνιες παθήσεις». Το πρόγραμμα του Φιγιόν για την υγεία επέκρινε ήδη η σοσιαλίστρια υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν, η οποία δήλωσε ότι «κάθε νοικοκυριό θα πληρώνει κατά μέσο όρο 3.200 ευρώ περισσότερα το χρόνο για την υγεία του», αν ο Φρανσουά Φιγιόν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αίσθηση προκάλεσε και το νούμερο 2 του ακροδεξιού κόμματος Φλοριάν Φιλιπό ο οποίος αποκάλεσε τον Φιγιόν «Κύριο Τρόικα»: «Είναι αυτό που αποκαλούμε τρόικα, η Κομισιόν, το ΔΝΤ, η ΕΕ. Επίσης η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα, η υπερ-λιτότητα...πράγματα που δεν χρησιμεύουν σε τίποτα, αυτή η μέθοδος απέτυχε παντού», είπε.
«Ενώ ο κόσμος πάει σε αντίθετη κατεύθυνση, ο Φρανσουά Φιγιόν βρίσκεται σε καθυστέρηση και θέλει να μας επιβάλλει το δηλητήριο της τρόικα. Βρίσκω ότι το πρόγραμμά του είναι σκανδαλώδες για τις κοινωνικές ανισότητες και ότι οικονομικά είναι αντιπαραγωγικό», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έρευνα Φιγιόν κερδίζει Λεπέν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ