Νομιμοποιούν τις τάσεις στο ΠΑΣΟΚ -Τελειώνει η οικογενειοκρατία - iefimerida.gr

Νομιμοποιούν τις τάσεις στο ΠΑΣΟΚ -Τελειώνει η οικογενειοκρατία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι ποτέ πια το ίδιο. Βαδίζοντας πια στο 28ο έτος της ζωής του προετοιμάζεται πυρετωδώς για το τέλος της οικογενειοκρατίας και των... ελέω αρχηγών. Το τέλος της ηγεσίας του γιου του ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου φέρνει αλλαγές που σε όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα της Δυτικής Ευρώπης είναι εδώ και δεκαετίες θεσμοθετημένες και αποτελούν ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες.

Ολοι συμφωνούν και το επιβεβαίωσαν στο χθεσινό πολιτικό συμβούλιο ότι ήρθε η ώρα να κατοχυρωθούν θεσμικά οι τάσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Να αποτελέσουν δηλαδή βασικό συστατικό δημοκρατικής λειτουργίας έτσι ώστε ο εκάστοτε πρόεδρος να σταματήσει πλέον να διοικεί ανεξέλεγκτα. Να σταματήσει να θεωρεί υπαλλήλους του τους βουλευτές και τα στελέχη. Να σταματήσει να καταρτίζει ψηφοδέλτια με βάση τις εκάστοτε πολιτικές ή άλλες προσωπικές του φιλίες και επιδιώξεις.

Στο ΠΑΣΟΚ, κάθε τάση εκτός από κατοχυρωμένο ρόλο θα έχει θεσμικά και ποσόστωση τόσο σε όλα τα όργανα διοίκησης, αλλά και στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Θα πρέπει φυσικά να επιβεβαιώνει κάθε φορά την επιρροή της και να αγωνίζεται ώστε να γίνει κυρίαρχη.

Τέλος, ο εκάστοτε αρχηγός δεν θα έχει το δικαίωμα να υποστηρίζει ότι κάθε αντίθετη άποψη που εκφράζεται αποτελεί υπονόμευσή του και να ζητά διαγραφές στελεχών.

Η συμφωνία των κορυφαίων σε αυτή την εξαιρετικά κομβική αλλαγή στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επηρεάσει και τις εξελίξεις που έρχονται, αν και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προσπάθησε και χθες να... παίξει κατενάτσιο.

Βρέθηκε όμως απέναντι σε ένα συμπαγές μπλοκ των κορυφαίων οι οποίοι του ζήτησαν να δρομολογηθεί η εκλογή νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τη βάση, το συντομότερο δυνατό, ίσως και μέσα στον Ιανουάριο.

Εκτιμάται ότι η πίεση των κυρίων Ευάγγελου Βενιζέλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου καθώς και πολλών ακόμη εκ των κορυφαίων δεν θα επιτρέψει στον κ. Παπανδρέου να καθυστερήσει για πολύ ακόμη το... μοιραίο.

Θα αναγκαστεί να ανοίξει κανονικά τις διαδικασίες για την ανάδειξη του αντικαταστάτη του τόσο στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας, όσο και στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Και αυτό θα γίνει στα τέλη Ιανουαρίου, το αργότερο μέσα στο Φεβρουάριο ώστε ο νέος αρχηγός να έχει όλο το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ώστε να προετοιμαστεί για τις εθνικές εκλογές που, με τα νέα δεδομένα, θα διεξαχθούν το νωρίτερο στις αρχές Απριλίου, χωρίς να αποκλείεται και το τέλος του μήνα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως αν ο κ. Παπανδρέου επιχειρήσει να μπλοκάρει τις εξελίξεις, τότε θα βρεθεί μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη της δεύτερης κατάργησής του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ