Θρίαμβος του Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς -Πήρε το χρίσμα - iefimerida.gr

Θρίαμβος του Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς -Πήρε το χρίσμα

Φωτογραφίες: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν πήρε το χρίσμα της κεντροδεξιάς παράταξης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

Μάλιστα, επικράτησε με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του, του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ. Με καταμετρημένο το 83% των ψηφοδελτίων, ο Φιγιόν συγκεντρώνει 67,3%, έναντι 32,7% του Ζιπέ.

Θρίαμβος του Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς -Πήρε το χρίσμα | iefimerida.gr 0

Φιγιόν: Για να πετύχω έχω ανάγκη από τη βοήθεια όλων

Ο επίσημος πλέον υποψήφιος της συντηρητικής παράταξης στις προεδρικές εκλογές του 2017, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε μετά τη νίκη του:

Ενώπιον της κατάμεστης αίθουσας όπου τον περίμεναν οι οπαδοί του, παίρνοντας το λόγο ο Φρανσουά Φιγιόν, χαιρέτησε κατ' αρχάς τους εκλογείς που μαζικά κινητοποιήθηκαν για να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Θρίαμβος του Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς -Πήρε το χρίσμα | iefimerida.gr 1

«Η νίκη την οποία μοιράζομαι με όλους εσάς και τις χιλιάδες των εθελοντών που εργάσθηκαν μαζί μου, είναι μια «νίκη πεποιθήσεων» υπογράμμισε.

«Η Γαλλία κατανόησε τους στόχους μου, η Γαλλία δεν αποδέχεται άλλο την υποβάθμιση, θα πρέπει να τελειώσουμε με αυτήν την αξιολύπητη πενταετία και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός με ένα τρόπο που δεν τον τολμήσαμε εδώ και 30 χρόνια» τόνισε, προκαλώντας τα χειροκροτήματα της αίθουσας.

«Για να πετύχω στο μέλλον έχω την ανάγκη όλων σας» πρόσθεσε.

Θρίαμβος του Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς -Πήρε το χρίσμα | iefimerida.gr 2

Με στόχο τη συσπείρωση της δεξιάς οικογένειας γύρω του ο Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι αυτές τις ώρες έχει «μια ιδιαίτερη σκέψη για τον Σαρκοζί», ενώ παράλληλα στέλνει ένα μήνυμα «φιλίας, εκτίμησης και σεβασμού» προς τον Αλέν Ζιπέ. « Αυτό το βράδυ τείνω ένα χέρι προς όλους όσους θέλουν να συνεργασθούν μαζί μου για την ανάδειξη της χώρας» υπογράμμισε.

«Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει έναν λαό που ορθώνεται για να εργασθεί για το μέλλον του και με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να φθάσουμε μακριά το 2017», υποστήριξε.

«Μια ελπίδα γεννήθηκε σήμερα η φιλοδοξία μου είναι να την μεγαλώσω για τη Γαλλία και για τη Δημοκρατία» δήλωσε με το χέρι στην καρδιά.

Αμέσως μετά, ο Φρανσουά Φιγιόν αντήλλαξε μπροστά στις κάμερες χειραψία με τον μεγάλο αντίπαλό του, Αλέν Ζιπέ.

Θρίαμβος του Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς -Πήρε το χρίσμα | iefimerida.gr 3

Φωτογραφία: AP Photo/Christophe Ena

Θρίαμβος του Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς -Πήρε το χρίσμα | iefimerida.gr 4

Οι υποστηρικτές του Φιγιόν ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς μόλις έγιναν γνωστά τα πρώτα αποτελέσματα.

Ζιπέ: Εχασα, θα παραμείνω δήμαρχος του Μπορντό

Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, ο Αλέν Ζιπέ αναγνώρισε την ήττα του.

«Τελειώνω την εκστρατεία ως ελεύθερος άνθρωπος χωρίς να εγκαταλείψω τις πεποιθήσεις μου" δήλωσε ενώπιον των οπαδών του». Αναγνώρισε ότι οι προκριματικές εκλογές έγιναν κάτω από "καλές συνθήκες" και διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τον Φρανσουά Φιγιόν στο έργο του και πως ευελπιστεί σε νίκη της κεντροδεξιάς. Εξήγησε ότι θα συνεχίσει τη θητεία του ως δήμαρχος στην πόλη Μπορντώ.

Θρίαμβος του Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς -Πήρε το χρίσμα | iefimerida.gr 5
Θρίαμβος του Φιγιόν στις προκριματικές της γαλλικής δεξιάς -Πήρε το χρίσμα | iefimerida.gr 6

Ο κ. Φιγιόν κατάφερε να λάβει το χρίσμα, απέναντι στον Ζιπέ, σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία προσήλθαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια εκλογείς.

Η δυναμική του πρώτου γύρου που του έδωσε ένα 44% προφανώς δεν τον εγκατέλειψε. Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η διαφορά με τον αντίπαλο του.

Σαρκοζί: Ειλικρινα συγχαρητήρια

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, που ηττήθηκε στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς, συνεχάρη τον Φρανσουά Φιγιόν για τη σημερινή του νίκη.

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Φρανσουά Φιγιόν για τη νίκη που κατήγαγε σήμερα και του εύχομαι καλή τύχη στην επόμενη πολιτική μάχη» που θα δώσει, επισήμανε ο Νικολά Σαρκοζί σε μία ανακοίνωση.

Ο ίδιος εξήρε τον αντίπαλο του Φιγιόν, Αλέν Ζιπέ, διότι υπερασπίστηκε τις ιδέες του και πρόσθεσε ότι η στιγμή έχει φθάσει προκειμένου η κεντροδεξιά παράταξη να ενωθεί γύρω από τον Φιγιόν προκειμένου να «εγγυηθεί μια αλλαγή που η Γαλλία χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε το 2017».

Φωτογραφίες: AP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ