Ρέγκλινγκ: Καλές πιθανότητες να επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα - iefimerida.gr

Ρέγκλινγκ: Καλές πιθανότητες να επιστρέψει στις αγορές η Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, είναι αισιόδοξος για την Ελλάδα, εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε διήμερο φόρουμ της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας στη Βιέννη (24 και 25.11) έκανε δηλώσεις για το ζήτημα και τις μεταφέρει στην ιστοσελίδα της η αυστριακή τηλεόραση ORF.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το Αγαίο»

Κεντρικό θέμα του φόρουμ ήταν «Καθοδόν προς την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης». Βάση της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν εκτός του Ρέγκλινγκ εκπρόσωποι από την πολιτική, την έρευνα, την οικονομία και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ήταν η λεγόμενη έκθεση των πέντε προέδρων, των Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Ντόναλντ Τουσκ, Γερούν Ντάιζελμπλουν, Μάριο Ντράγκι και Μάρτιν Σουλτς για τον ολοκλήρωση αυτής της πορείας. Είπε λοιπόν ο Κλάους Ρέγκλινγκ για την Ελλάδα. «Το πακέτο βοήθειας των 86 δις ευρώ που λήγει το 2018, θα πρέπει να είναι το τελευταίο. Νομίζω ότι εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, κάτι με το οποίο υπολογίζω, τότε υπάρχουν καλές πιθανότητες να επιστρέψει στις αγορές».

Κατά τα άλλα ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την αντίδραση Ερντογάν με το βλέμμα στραμμένο στη Γερμανία και του φόβους για το ενδεχόμενο νέας προσφυγικής κρίσης. Ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου δεν διαβλέπει ωστόσο τέτοιον κίνδυνο, αντίθετα, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα θα έχει το έχει η Ελλάδα. «Τα γεγονότα του 2015 δεν θα μπορούσαν να επαναληφθούν, διότι οι περισσότεροι Σύροι και Αφγανοί γνωρίζουν στο μεταξύ ότι στα ελληνικά νησιά τους περιμένει κάτι σαν μια φυλακή στην εξορία. Διότι από το Αιγαίο δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να οδηγήσει κάπου αλλού. Η ζωή σε σκηνή στη Λέσβο δεν έχει καμιά σχέση με το αίσθημα διακοπών ενός τουρίστα. Εκεί εκδηλώνονται συνεχώς εξεγέρσεις ανθρώπων σε καταπίεση , ήδη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή του, μια γιαγιά κι ένα παιδί».

«Μόνο στην Ελλάδα θα κλιμακωθεί η κατάσταση»

Και ο γερμανός αρθρογράφος συνεχίζει: «Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η συμφωνία με την Τουρκία λειτουργεί πολύ περιορισμένα. Η διαδικασία ασύλου διαρκεί αιώνια, η διοίκηση συνεχίζει να είναι ανίκανη και οι ευρωπαίοι νομικοί, που επρόκειτο να σταλούν, είτε γύρισαν πίσω, είτε δεν ήρθαν ποτέ. Σε περίπτωση που έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες από την Τουρκία, μόνο στην Ελλάδα θα κλιμακωθεί η κατάσταση. Ο λεγόμενος βαλκανικός δρόμος είναι φραγμένος με συρματόπλεγμα και θα παραμείνει έτσι. Και κανείς δεν περιμένει ότι η ΕΕ θα δείξει αλληλεγγύη στα πιο φτωχά μέλη της και θα προωθήσει την επανεγκατάσταση των προσφύγων από την Πράγα στο Παρίσι», σημειώνει η εφημερίδα.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης και το σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επισημαίνει επιπλέον ότι η συμφωνία με την ΕΕ είναι και προς όφελος της Τουρκίας, γιατί χρηματοδοτείται από τις Βρυξέλλες. Και συστήνει: «Η ευρωπαϊκή πλευρά δεν θα πρέπει να ενδώσει στις προσπάθειες εκβιασμού. Παραμένει βέβαια το ερώτημα γιατί ο Ερντογάν αντιδρά τόσο αλλεργικά σε ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ίδιος θεωρεί ως άνευ αξίας. Μήπως επειδή δεν φαίνεται να είναι και τόσο σίγουρος για τους νέους φίλους του στη Μόσχα και στο Πεκίνο»;

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα αγορές επιστροφή ESM Ρέγκλινγκ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ