Τσίπρας: Αντίο κομαντάντε -Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τον Κάστρο - iefimerida.gr

Τσίπρας: Αντίο κομαντάντε -Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τον Κάστρο

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Αντίο κομαντάντε. Ως την παντοτινή νίκη των λαών»έγραψε στο Twitter του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετώντας τον εμβληματικό ηγέτη της Κούβας.

Τσίπρας: Αντίο κομαντάντε -Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τον Κάστρο | iefimerida.gr 0

Τη βαθιά σύγκληση για το θάνατο Φιντέλ Κάστρο, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

«Προσωπικά, αλλά και θεωρώντας ότι εκφράζω το μεγαλύτερο μέρος των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, δηλώνω τη βαθιά συγκίνησή μου για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, ιστορικού ηγέτη της Κούβας και φίλου της Ελλάδας», αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής. «Με την απώλειά του», σημειώνει, «η ανθρωπότητα γίνεται πιο φτωχή. Ο ‘‘κομαντάντε’’ της κουβανικής επανάστασης άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμα της επαναστατικής έμπνευσης και πράξης. Η Ιστορία τον συγκαταλέγει, χωρίς αμφιβολία, ανάμεσα στα πρόσωπα που άλλαξαν την πορεία της».

Μέσω twitter αναφέρθηκε στην απώλεια του Κάστρο και η Φώφη Γεννηματά.

Τσίπρας: Αντίο κομαντάντε -Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τον Κάστρο | iefimerida.gr 1

«Σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή, αγωνίστηκε για τις ιδέες και τη χώρα του και έγινε παγκόσμιο σύμβολο» έγραψε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε:«Η Ιστορία σίγουρα δεν μπορεί να τον προσπεράσει. Θα τον κρίνει μακριά από εξιδανικεύσεις και αφορισμούς».

Η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για τον Φιντέλ Κάστρο

Με ανάρτηση του στο twitter και τους στοίχους του ποιητή Χοσέ Μαρτί σχολιάζει την είδηση του θανάτου του Φιντέλ Κάστρο ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Μια ακόμα επανάσταση είναι απαραίτητο να γίνει, αυτή που δε θα τελειώσει όταν ο ηγέτης της αναλάβει την Εξουσία». Χοσέ Μαρτί, Κούβα

Τσίπρας: Αντίο κομαντάντε -Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου για τον Κάστρο | iefimerida.gr 2

ΚΚΕ: Hasta la victoria siempre

Τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, το κομμουνιστικό κόμμα και τον λαό της χώρας, για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο, εξέφρασε και το ΚΚΕ.

Στη μακροσκελή ανακοίνωση γίνεται αναφορά στην πολιτική δράση του ιστορικού ηγέτη της Κούβας, ενώ επισημαίνεται ότι ο Φιντέλ Κάστρο «αφήνει πολύτιμη παρακαταθήκη στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και ιδιαίτερα στον κουβανικό λαό, στον αγώνα που δίνει και σήμερα ενάντια στο αμερικανικό εμπάργκο που συνεχίζεται και όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης, στις οποίες πρωτοστατούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ».

Δημοκρατική Αριστερά: Μία από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες πέρασε σήμερα στην ιστορία

«Μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες, ο Φιντέλ Κάστρο πέρασε σήμερα στην ιστορία. Ο ασυμβίβαστος πολιτικός ηγέτης ο οποίος κατάφερε να απελευθερώσει την Κούβα ανατρέποντας τον Μπατίστα, και να την διατηρήσει συσπειρωμένη παρά τον αποκλεισμό της. Έμεινε στην ηγεσία της χώρας για μισό σχεδόν αιώνα, σπάνιο φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο η Δημοκρατική Αριστερά. Και προσθέτει: «Αμφιλεγόμενος για πολλούς, αλλά αναμφίβολα μία φυσιογνωμία που επηρέασε όσο λίγοι την παγκόσμια ιστορία του 20ού αιώνα. Οι συμπατριώτες του οφείλουν πολλά, παρότι ταυτόχρονα του χρεώνονται δικαίως πολλά που αφορούν κυρίως τις αποφάσεις και τον τρόπο άσκησης εξουσίας την τελευταία δεκαετία της προεδρίας του. Σηματοδότησε όμως μία ολόκληρη εποχή με ηρωικά πρόσωπα και ελπίδες που δεν υπάρχει πια. Είναι ο τελευταίος μιας εποχής που έληξε οριστικά. Δεν πέτυχε, θα θυμίζει όμως την αντίσταση απέναντι στους ισχυρούς. Σήμερα παραμένει επίκαιρο το ρηθέν του Κορνήλιου Καστοριάδη: "Η επανάσταση σημαίνει τον ριζικό μετασχηματισμό των θεσμών της κοινωνίας. Με αυτή την έννοια, είμαι επαναστάτης"».

ΥΠΕΞ: Πιστός φίλος της Ελλάδας

Εκφράζουμε ειλικρινή συλλυπητήρια στο λαό και στην Κυβέρνηση της Κούβας για την απώλεια του Φιντέλ Κάστρο, μιας εμβληματικής μορφής της διεθνούς πολιτικής και ενός σταθερού, πιστού φίλου της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Φιντέλ Κάστρο θα μείνει στην ιστορία για τον ασυμβίβαστο και θαρραλέο αγώνα του, σημείο αναφοράς κάθε απελευθερωτικού και κοινωνικού κινήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φώφη Γεννηματά Φιντέλ Κάστρο Κούβα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ