Μάρτιν Σουλτς: Το επαρχιωτόπουλο που ήθελε να γίνει βασιλιάς - iefimerida.gr

Μάρτιν Σουλτς: Το επαρχιωτόπουλο που ήθελε να γίνει βασιλιάς

Φωτογραφίες: Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την απόφασή του να εγκαταλείψει το Ευρωκοινοβούλιο και τη θέση του προέδρου που κατείχε σε αυτό ανακοίνωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Στόχος του, να επιστρέψει δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας, είτε ως υπουργός Εξωτερικών στη θέση του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, είτε ως το αντίπαλον δέος της Ανγκελα Μέρκελ ενόψει των εκλογών για την καγκελαρία, το φθινόπωρο του 2017.

Ποιος είναι όμως ο Μάρτιν Σουλτς; Γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου του 1955, μεγάλωσε σε μια κωμόπολη της δυτικής Γερμανίας, το Χέλρατ, στα σύνορα της Γερμανίας με το Βέλγιο και την Ολλανδία. Μιλά άπταιστα γαλλικά και ολλανδικά, όπως επίσης και αγγλικά, ισπανικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών. Τα ενδιαφέροντά του είναι το διάβασμα, η ιστορία και το ποδόσφαιρο, με τον ίδιο να δηλώνει φανατικός οπαδός της Κολωνίας.

Μάρτιν Σουλτς: Το επαρχιωτόπουλο που ήθελε να γίνει βασιλιάς | iefimerida.gr 0

Το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. «Δεν έκανα τίποτε άλλο από το να παίζω μπάλα στο σχολείο», είχε πει σε συνέντευξή του στους Financial Times. Αλλά δύο σοβαροί τραυματισμοί στο γόνατο, σε ηλικία 18 ετών, γκρέμισαν το όνειρό του. «Από τη μία ημέρα στην άλλη πάτωσα στο σχολείο και το ποδόσφαιρο για εμένα είχε τελειώσει. Τότε έπεσα σε μεγάλη κατάθλιψη και άρχισα να πίνω πολύ», είχε εξομολογηθεί.

Μην έχοντας τη διέξοδο του ποδοσφαίρου, αλλά ούτε και τα εφόδια για να σπουδάσει, ο έφηβος Μάρτιν αναγκάστηκε να δουλέψει. Εργάστηκε σε διάφορα βιβλιοπωλεία μέχρι το 1982, όταν και απέκτησε το δικό του βιβλιοπωλείο στη μικρή πόλη Wurselen της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο λειτούργησε με επιτυχία μέχρι το 1994.

Ηδη, βέβαια, από τα 19 του είχε ενταχθεί στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που τον βοήθησε σε όλη τη μετέπειτα διαδρομή του. Σε ηλικία 33 ετών εξελέγη δήμαρχος του Wurselen, μένοντας στον δημαρχιακό θώκο επί 11 χρόνια. Το 1994 στράφηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Εκλέχθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 2000 έγινε πρόεδρος της γερμανικής πτέρυγας των Σοσιαλιστών στο Ε.Κ., υπηρετώντας και ως αντιπρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας. Το 2004 εξελέγη πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το 2012 πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, συγκεντρώνοντας 387 ψήφους, επί 699 ψηφισάντων. Το 2014 επανεκλέχθηκε με 409 ψήφους και έγινε έτσι ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου που ψηφίστηκε για δεύτερη θητεία.

Μάρτιν Σουλτς: Το επαρχιωτόπουλο που ήθελε να γίνει βασιλιάς | iefimerida.gr 1

Σήμερα, 24 Νοεμβρίου 2016, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραμείνει στο Ευρωκοινοβούλιο και ότι επιστρέφει στη γερμανική πολιτική σκηνή. Και όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προαλείφεται, κατά πάσα πιθανότητα, για αντικαταστάτης του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο υπουργείο Εξωτερικών, όταν ο τελευταίος αναλάβει καθήκοντα ως πρόεδρος της Γερμανίας. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο 61χρονος πολιτικός να θέσει υποψηφιότητα για να γίνει ο επόμενος καγκελάριος, κόντρα στην παντοδύναμη Ανγκελα Μέρκελ, που ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγες ημέρες ότι θα διεκδικήσει και τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

Ο,τι κι αν συμβεί τελικά, ένα είναι σίγουρο: ο Μάρτιν Σουλτς είναι ο νέος ισχυρός «παίκτης», όχι πια στα ευρωπαϊκά σαλόνια, αλλά στο καυτό εσωτερικό πολιτικό μέτωπο της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ