Η Νέλλη Φίλη ανάμεσα στους επιμελητές της μεγαλύτερης έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης στη Βενετία [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Νέλλη Φίλη ανάμεσα στους επιμελητές της μεγαλύτερης έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης στη Βενετία [εικόνες]

φωτογραφία: facebook
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία Ελληνίδα Curator, η μουσειολόγος και ιστορικός τέχνης Νέλλη Φίλη, συμμετέχει στο στήσιμο μίας σπουδαία έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Βενετία.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την 28η Σεπτεμβρίου με τίτλο «Good Night, and Good Luck» στο χώρο της γκαλερί A plus A, εκεί όπου ήταν ο πρώην επίσημος χώρος του περιπτέρου της Σλοβενίας στη Biennale της Βενετίας και πλέον μία από τις πιο γνωστές γκαλερί, εκπρόσωπος της εννοιολογικής τέχνης (conceptual art) στην Ιταλία.
Η έκθεση λαμβάνει χώρα στην καρδιά της Βενετίας, σε μία χρονική περίοδο όπου είναι ακόμα σε εξέλιξη το μείζον πολιτιστικό γεγονός, σε παγκόσμιο επίπεδο, της 15ης Διεθνής Έκθεσης Αρχιτεκτονικής-Biennale Βενετίας.

Η Νέλλη Φίλη ανάμεσα στους επιμελητές της μεγαλύτερης έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης στη Βενετία [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Επιλέγοντας έργα τα οποία εμπεριέχουν αισθητική αξία και πολιτικό στοχασμό, μέσα σε ένα ιστορικό και παράλληλα σύγχρονο πλαίσιο, η έκθεση καλεί τον επισκέπτη να αναρωτηθεί σχετικά με τη δύναμη της εικόνας να χειραγωγεί, να παραποιεί και να διαστρεβλώνει την αλήθεια και την πραγματικότητα, αλλά συγχρόνως τον καλεί να αντιληφθεί και τη δυνατότητα της να αποκαλύπτει και να ανθίσταται.

8 διεθνούς φήμης επιμελητές

Υπό αυτό το πρίσμα, οι 8 επιμελητές από διαφορετικά μέρη του κόσμου (Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό, Νιγηρία, Βραζιλία, Χιλή), με διαφορετικές προσλαμβάνουσες, εμπειρίες, ερεθίσματα και διαφορετικό σημείο ακαδημαϊκής και επαγγελματικής εκκίνησης και πορείας, συνεργάστηκαν για την υλοποίηση και οργάνωση της έκθεσης “Good Night, and Good Luck.”

Από ελληνικής πλευράς, η Νέλλη Φίλη, με αφοπλιστικά ειλικρινή διάθεση πραγματεύεται το θέμα της έκθεσης μέσα από την έρευνα της, σχετικά με το επίκαιρο πάντα ζήτημα της Μαύρης Αγοράς της Τέχνης και της άνομης υστεροβουλίας που κρύβει, με τίτλο «Black Art Market, the appropriation and illicit trafficking of antiquities and the hidden nefarious purposes that consolidate the management of exerting power in this field».

Αξίζει να σημειωθεί η επιλογή και καλλιτεχνική εκπροσώπηση από τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα εικαστικό Βασίλη Μπαλάσκα, που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Kalfayan Galleries, Athens – Thessaloniki, με το έργο/video “This is a Public Space”2008-2009, Digital Video, 0’17’’ (Loop-play). Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη και των Kalfayan Galleries, Athens – Thessaloniki.

This is a Public Space from Bill Balaskas on Vimeo.

Το έργο κινεί κριτικό διάλογο γύρω από το τι είναι «δημόσιος χώρος» εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι, σε μία εποχή όπου τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά κινήματα επιδιώκουν να αναμορφώσουν τους αστικούς χώρους μέσα από τη χρήση νέων τεχνολογιών, η οθόνη, και συνεπώς η εικόνα, -το πιο δυναμικό χώρο-χρονικό μέσο της εποχής μας- μπορεί να αποτελέσει το πιο κατάλληλο πεδίο αφετηρίας για αυτήν την προσπάθεια.

Η Νέλλη Φίλη ανάμεσα στους επιμελητές της μεγαλύτερης έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης στη Βενετία [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Νέλλη Φίλη

Εργα μικτής τεχνικής

Στην έκθεση συμμετέχουν συνολικά 8 καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες από Ιταλία, Ελλάδα, Ελβετία, Κόσοβο, οι οποίοι παρουσιάζουν έργα μεικτής τεχνικής, κολλάζ, μοντέρνας γλυπτικής, φωτογραφίας και video art.

Με διαφορετική προσέγγιση, αλλά παράλληλα με αλληλοσυμπληρωματική διάθεση και συλλογική κατάθεση απόψεων, διατηρώντας την εννοιολογική αυτονομία τους, τα έργα της έκθεσης κεντρίζουν ιδέες και προκαλούν προβληματισμούς και κριτικούς στοχασμούς γύρω από το θέμα της έκθεσης.

Η ιστορία πίσω απο τη φράση του τίτλου «Good night and good luck to you all»

Τον Οκτώβριο του 1940, σε μία εποχή όπου η Αγγλία υφίστατο τους γερμανικούς βομβαρδισμούς, η πριγκίπισσα Ελισάβετ, απευθυνόμενη σε όλους τους πολίτες, ολοκλήρωνε τη ραδιοφωνική αναμετάδοση του λόγου της χρησιμοποιώντας τη φράση «Good night and good luck to you all».

Αυτή η αποχαιρετιστήρια έκφραση αποτέλεσε έναν δημοφιλή χαιρετισμό μεταξύ των Άγγλων πολιτών σε μία περίοδο που επικρατούσε έντονα η αβεβαιότητα της επόμενης ημέρας.

Τη δεκαετία του 1950, όταν στις Ηνωμένες Πολιτείες επικράτησε η αντικομμουνιστική πολιτική του γερουσιαστή MacCarthy, ο πολεμικός ανταποκριτής Edward Murrow δανείστηκε την έκφραση και τη χρησιμοποιούσε ως σλόγκαν στο τέλος των τηλεοπτικών του μεταδόσεων.

To 2005 o George Clooney χρησιμοποίησε την ίδια φράση ως τίτλο ταινίας, αφιερωμένη στη ζωή και τη δράση του Murrow.

Μεταφέροντας στη μεγάλη οθόνη τις πολιτικές μάχες του εν λόγω ρεπόρτερ, η ταινία επιχείρησε να φέρει στο φως όχι μόνο τις πρωτοβουλίες του να αποκαλύψει τις σκοτεινές πτυχές της πολιτικής του MacCarthy, αλλά παράλληλα τις ανησυχίες του σχετικά με το ρόλο της τηλεόρασης, αποκλειστικά ως ψυχαγωγικού μέσου.

Η Νέλλη Φίλη ανάμεσα στους επιμελητές της μεγαλύτερης έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης στη Βενετία [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Σήμερα η έκθεση «Good Night, and Good Luck» δανείζεται εκ νέου και φέρνει πάλι στην επιφάνεια το σλόγκαν του Murrow, έξι δεκαετίες αργότερα – σε μία ιστορική περίοδο όπου η αλλοτρίωση και η ελευθερίατης έκφρασης αποτελούν καίρια και φλέγοντα θέματα υπό συζήτηση.

Σε μία εποχή όπου η ψηφιακή σύνδεση, η κυκλοφορία και αναπαραγωγή των εικόνων έφτασε να κατέχει βασική θέση στη σύγχρονη κοινωνία, η παρούσα έκθεση καλείται να εξετάσει τις κρυμμένες πτυχές της φαινομενικής όψης “αυτού που συνήθως μας προσφέρεται να δούμε” όσον αφορά στα σύγχρονα ζητήματα.


Οι επιμελητές της έκθεσης: Aderonke Akinyele|Paola Aluzzi|Chiara Argentino|Paula Bruzzi Berquó|María de los Ángeles Donoso|Livia Zaffalon|Nelly Fili|Sheila Zago

Οι καλλιτέχνεςπου συμμετέχουν: Giuseppe Abate|Bill Balaskas|Stefan Baltensperger and David Siepert|Marco Ceroni|Discipula|Jakup Ferri|Stefano Seretta|The Cool Couple


Διάρκεια έκθεσης έως 30 Νοεμβρίου 2016

Επικοινωνία: A plus A Gallery, Calle Malipiero, San Marco 3073, Venice 30124, Italy

Directed by Aurora Fonda and Sandro Pignotti
T +390412770466

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νέλλη Φίλη Curator Βενετία Good Night and Good Luck
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ