Ο Μάρτιν Σουλτς φουλ για αντίπαλος της Μέρκελ στην καγκελαρία - iefimerida.gr

Ο Μάρτιν Σουλτς φουλ για αντίπαλος της Μέρκελ στην καγκελαρία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP Photo/Matt Dunham
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιδιώξει να κερδίσει μια τρίτη θητεία στον θώκο και ότι θα επιστρέψει στη γερμανική πολιτική ενόψει των εκλογών του 2017.

Όπως είπε πρόθεσή του είναι να λάβει μέρος στις γερμανικές εκλογές ως υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία.

Σε δήλωσή του προς τον Τύπο ανέφερε πως αυτή «ήταν μια εύκολη απόφαση» και δήλωσε «ευγνώμων» για την ευκαιρία που είχε να υπηρετήσει το Ευρωκονοβούλιο, ως ευρωβουλευτής, επικεφαλής της Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και τελικά ως πρόεδρός του. Ο Μ. Σουλτς σημείωσε πως εργάστηκε για να γίνει πιο «δυνατό» και πιο «ορατό» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως «το μόνο εκλεγμένο απευθείας από τους πολίτες όργανο», ενώ υπογράμμισε πως η προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό σχέδιο, παραμένει.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος έχει ανάγκη μια Ευρώπη δυνατή, αυτόνομη και ενωμένη, Θα παλέψω γι' αυτό το σχέδιο από το εθνικό επίπεδο, αλλά οι αξίες μου δεν αλλάζουν. Στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και η μείωση των ανισοτήτων» τόνισε, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα κερδίσει η Ευρώπη τη «χαμένη εμπιστοσύνη» των πολιτών.

«Η Γερμανία, ως η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ, έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη» επισήμανε ο Μ. Σουλτς και κατέληξε ευχαριστώντας τους συναδέλφους του και ειδικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον οποίο αποκάλεσε «φίλο» και «μεγάλο Ευρωπαίο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι γράφουν τα γερμανικά ΜΜΕ

Ο Μάρτιν Σουλτς, 60 ετών, «επανέρχεται στην γερμανική πολιτική», γράφει η γερμανική κεντροαριστερή εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο Σουλτς θέλει πιθανόν να είναι επικεφαλής της λίστας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD στην Ρηνανία και Βόρεια Βεστφαλία στις εκλογές του 2017.
Η θέση που θα αναλάβει στην γερμανική πολιτική ζωή δεν είναι ακόμη καθορισμένη, αναφέρει η ίδια εφημερίδα. Ο Σουλτς υπήρξε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου από το 2012 και πιθανόν θα αντικαταστήσει τον συνάδελφό του του SPD Frank-Walter Steinmeier, πολύ δημοφιλή υπουργό Εξωτερικών της Ανγκελα Μέρκελ, ο οποίος αποχωρεί για να αναλάβει τον Φεβρουάριο του 2017 πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρει το Der Spiegel.
Ενα από τα σενάρια που κυκλοφορούν στα γερμανικά ΜΜΕ είναι ότι ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να γίνει υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο, να είναι υποψήφιος του SPD για την καγκελαρία και στη συνέχεια να ξαναγίνει υπουργός Εξωτερικών αν δημιουργηθεί ξανά συμμαχική κυβέρνηση.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι πάντως ότι ο Σουλτς θα διεκδικήσει την καγκελαρία αντί για τον καθόλου δημοφιλή Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είναι σήμερα αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας. Το SPD αναμένεται, πάντως, να ορίσει τον υποψήφιό του για την καγκελαρία, τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ