Citigroup: Απίθανη μια συμφωνία για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου - iefimerida.gr

Citigroup: Απίθανη μια συμφωνία για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου

Φωτογραφία: AP/Mary Altaffer
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απίθανη θεωρεί η Citi μια συμφωνία για αξιοσημείωτη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν τις 5 Δεκεμβρίου, σε σχόλιό της αναφορικά με τα σενάρια συνάντησης του λεγόμενου Washington Group στο Βερολίνο.

Ενώ αυξάνονται οι πιέσεις για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα και τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν οι εκλογές σε πολλές χώρες της ΕΕ καταστήσουν το θέμα προβληματικό, παραμένει απίθανη μια συμφωνία για σημαντική ελάφρυνση χρέους ως τις 5 Δεκεμβρίου, σημειώνει ο οίκος.

Σημειώνει ωστόσο ότι ενδέχεται να υπάρξει μια συμφωνία για βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μείωναν την ευαισθησία των δανείων του ESM στις μεταβολές των επιτοκίων.

Η απόφαση του ΔΝΤ για το αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενδέχεται να καθυστερήσει για μερικούς μήνες, σημειώνει.

Επισημαίνει δε ότι οι περιορισμοί ρευστότητας δεν αναμένεται να γίνουν ασφυκτικοί για την Αθήνα πριν τα μέσα του 2017, αφήνοντας περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Ματαιώθηκε το μίνι Eurogroup της Παρασκευής

Στο μεταξύ, ματαιώθηκε τελικά η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των πέντε ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Παρασκευή με θέμα το ελληνικό ζήτημα στο Βερολίνο. Στη συνάντηση αυτή είχε επενδύσει πολλά η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, στο λεγόμενο «μίνι Eurogroup» είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο μετά τη ματαίωσή του φαίνεται πως όλα πάνε πίσω. Η DW αναφέρει πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε πως θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών «δεν υπάρχει, δεν υπήρχε, δεν πρόκειται να γίνει και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει ‘‘έκτακτη κρίσιμη συνάντηση’’». Η Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, διαψεύδοντας σχετικό γερμανικό δημοσίευμα υποστήριξε ακόμη ότι «δεν υπάρχει κρίση, υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχει η αξιολόγηση που τρέχει».

Γερμανικός δάκτυλος πίσω από τη ματαίωση

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, τον δυναμίτη στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για μια συμφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων έβαλε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, «ανατινάζοντας» τη συνάντηση του περιβόητου Washington Group. Η συνάντηση, όπως αποκάλυψε χθες το iefimerida, είχε οριστεί να γίνει από την περασμένη Παρασκευή και μέχρι σήμερα το πρωί τίποτε δεν προμήνυε την ακύρωσή της.

Η συνάντηση είχε μείνει μυστική μέχρι χθες, όταν διέρρευσε -μάλλον όχι τυχαία- στη γερμανική εφημερίδα SZ. «Πατώντας» πάνω σε αυτή τη διαρροή, η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε μέσω της DW δεν ανακοίνωσε τη ματαίωση της συνάντησης, αλλά διέψευσε την ύπαρξη της όπως επίσης- κι εδώ είναι το ζουμί-την αναγκαιότητα της. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η κίνηση αυτή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών μάλλον αιφνιδίασε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, καθώς η προετοιμασία για τη συνάντηση στο Βερολίνο προχωρούσε κανονικά ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Μετά από το πρώτο μούδιασμα, οι συμμετέχοντες άρχισαν να προσαρμόζονται στα δεδομένα που δημιούργησε η γερμανική γραμμή. Απαντώντας σε ερώτηση του iefimerida, για το αν ματαιώνεται η συνάντηση του Washington Group, ο εκπρόσωπος του Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε λακωνικά: “Δεν είχε προγραμματιστεί καμία συνάντηση”. Πιο διπλωματική στάση κρατούν στις Βρυξέλλες λέγοντας ότι δεν μπορούν να σχολιάζουν διαροές (την πληροφορία που έφτασε χθες στη SZ) και να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν συναντήσεις, ενώ και η ΕΚΤ που θα συμμετείχε με τον Μ. Κερέ προσαρμόστηκε στα τετελεσμένα που δημιούργησαν οι γερμανικοί χειρισμοί.

ΜΝΙ: Θα γίνει κανονικά η «μίνι σύνοδος» για το ελληνικό χρέος

Tην ίδια ώρα, τo γερμανικό πρακτορείο διαψεύδει τις πληροφορίες που θέλουν τη μίνι σύνοδο των μελών του «Washington Club» για το ελληνικό χρέος να έχει ματαιωθεί.

«Η μίνι σύνοδος για την Ελλάδα δεν ματαιώθηκε, θα πραγματοποιηθεί, απλώς άλλαξε η ημερομηνία για να αποφευχθεί η προσοχή των ΜΜΕ» τονίζει το γερμανικό πρακτορείο MNI στο Twitter και παρά τη διάψευση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. «Τα μέλη του "Washington Club" (σ.σ δηλαδή οι βασικοί παίχτες του ελληνικού προγράμματος) θα έχουν συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου» αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο σχετικές πηγές που δεν κατονομάζει.

Citigroup: Απίθανη μια συμφωνία για το χρέος στις 5 Δεκεμβρίου | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Citi συμφωνία χρέος απίθανη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ