Στην ταινία «Toni Erdmann» το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [εικόνες & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Στην ταινία «Toni Erdmann» το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [εικόνες & τρέιλερ]

«Toni Erdmann»
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ταινία «Toni Erdmann» της γερμανίδας Μάρεν Αντε τιμήθηκε με το βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η υπόθεση της βραβευμένης «Toni Erdmann» αναφέρεται στην Ινές, στέλεχος μιας μεγάλης γερμανικής εταιρείας με έδρα το Βουκουρέστι, η οποία έχει τη ζωή της τέλεια οργανωμένη, ώσπου δέχεται απροειδοποίητα επίσκεψη από τον πατέρα της, η οποία την αναστατώνει, καθώς της θέτει το ερώτημα: «Είσαι ευτυχισμένη;»
Η αδυναμία της να απαντήσει σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας μεγάλης ανατροπής. Ο πατέρας, για τον οποίο η Ινές συχνά ντρέπεται, είναι αποφασισμένος να κάνει την κόρη του να ξαναβρεί νόημα στη ζωή της και ο τρόπος του για να το πετύχει αυτό είναι να υποδυθεί έναν χαρακτήρα: τον Τόνι Έρντμαν.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών και χαρακτηρίζεται μία από τις καλύτερες ταινίες του 2016.

Το φιλμ αποτελεί την επίσημη πρόταση της Γερμανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και συγκαταλέγεται στα φαβορί της συγκεκριμένης κατηγορίας.
Πρόκειται για τη μόνη δημιουργία του 2016 που μπήκε στη λίστα του BBC Culture για τις 100 σημαντικότερες ταινίες του 21ου αιώνα.

Το Βραβείο Λουξ για τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο καθιερώθηκε το 2007 και απονέμεται καθε χρόνο απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Φέρει το όνομα της μονάδας "lux" για το φως.

Σκοπός του βραβείου είναι να φωτίσει την κοινή γνώμη στο θέμα της ένταξης στην Ευρώπη και να καταστήσει πιο εύκολη τη διάδοση των ευρωπαϊκών ταινιών εντός της, με φιλμ που υποτιτλίζονται και στις 24 γλώσσες.

Οσων αφορά στις φετινές 3 υποψηφιότητες είχαμε:

Την πολιτική τραγικο-κωμωδία της Γερμανίδας σκηνοθέτιδας Maren Ade, «Toni Erdmann», τη μαρτυρία μιας νέας κοπέλας από την Τυνησία στην ταινία «Με τα μάτια ανοιχτά» (À peine j'ouvre les yeux) από την Leyla Bouzid και την ταινία κινουμένων σχεδίων «Εγώ ο Κολοκυθάκης» (Ma Vie de Courgette) από τον Ελβετό σκηνοθέτη Claude Barras.

«Toni Erdmann»

Στην ταινία «Toni Erdmann» το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [εικόνες & τρέιλερ]  | iefimerida.gr 0

Στην ταινία «Toni Erdmann» η καριερίστα Ινές έρχεται αντιμέτωπη με τον ανέμελου χαρακτήρα του πατέρα της και, μέσα από μία σειρά καταστάσεων, καταλαβαίνει ότι αξίζει μία θέση στη ζωή της.

«Με τα μάτια ανοιχτά»

Στην ταινία της Leyla Bouzid, ξεδιπλώνεται η ιστορία της 18χρονης Φάρα, λίγους μήνες πριν από την Αραβική Άνοιξη.

Στην ταινία «Toni Erdmann» το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [εικόνες & τρέιλερ]  | iefimerida.gr 1

Μόλις έχει αποφοιτήσει από το σχολείο, η οικογένεια της βλέπει σε αυτή, μία μελλοντική γιατρό, ωστόσο, η ίδια τραγουδά σε μία μπάντα ροκ τραγούδια πολιτικού περιεχομένου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Τυνησίας, Βελγίου και Γαλλίας.

«Εγώ ο Κολοκυθάκης»

Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Εγώ ο Κολοκυθάκης», είναι η πρώτη ταινία του είδους της υποψήφια το βραβείο Lux.

Στην ταινία «Toni Erdmann» το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [εικόνες & τρέιλερ]  | iefimerida.gr 2

Εξιστορεί τις περιπέτειες ενός 9χρονου αγοριού, που μένει ορφανό και πρέπει να ζήσει με άλλα ορφανά αγοράκια σε ανάδοχες οικογένειες αλλά καταφέρνει στο τέλος να βρει την πραγματική αγάπη.

Κάθε χρόνο, οι 3 επικρατέστερες ταινίες υποτιτλίζονται στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος είναι να κοινοποιηθεί η ποικιλομορφία και ο πλούτος του ευρωπαϊκού κινηματογράφου σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών και να αποτελέσει βάση για συζήτηση και διάλογο για θέματα και κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας που απασχολούν από κοινού τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τα οποία πραγματεύονται οι ταινίες του Βραβείου LUX.

Η τελετή των βραβείων LUX πραγματοποιείται απόψε στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ