Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι ιερό κείμενο, να την αλλάξουμε - iefimerida.gr

Ερντογάν: Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι ιερό κείμενο, να την αλλάξουμε

Φωτογραφία: Associated Press
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης έθεσε για πρώτη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «A Haber» ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε πως η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι ιερό κείμενο, ούτε ιερό βιβλίο, οπότε το περιεχόμενό της πρέπει να ξανασυζητηθεί.

«Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης», είπε αρχικά ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Με την Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια, η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή την διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για την Συνθήκη της Λωζάνης ξεκινά από αυτό το σημείο...», διευκρίνισε για να επισημάνει στη συνέχεια: Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στην Συνθήκη της Λωζάνης, όμως αυτή δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί.

«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο, δεν είναι ιερό βιβλίο», υπογράμμισε ο Ερντογάν και σημείωσε: «Και φυσικά θα την συζητήσουμε. Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνέδριο για το «Νέο Δόγμα Ασφάλειας» της Τουρκίας, μετά από εκτενείς αναφορές στο κουρδικό, το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, γενικότερα την Μέση Ανατολή και τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην Συρία, αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχεται για τα σχόλια που έχει κάνει για την συνθήκη της Λωζάνης.

«Πριν την ίδρυση της Δημοκρατίας είχαμε 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αυτά μειώθηκαν σε 780. 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα . Όταν αναφέρθηκα στην Λωζάνη κάποιοι ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; με την Λωζάνη από 3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοριστήκαμε σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μας πήραν εδάφη που ήταν δίπλα μας και κάποιοι καυχιόταν με αυτό. Χάνεις και λες ότι είσαι "επιτυχημένος"» , είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. Και πρόσθεσε σύμφωνα με το ΑΠΕ:

«Η Λωζάνη δεν είναι ένα κείμενο που δεν μπορεί να επικρίνεται. Επ ουδενί δεν είναι ιερό κείμενο. Και βέβαια μπορούμε να συζητάμε γι αυτήν. Θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Ο Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο ψυχρός πόλεμος είναι παρελθόν. Γκρεμίζονται μια -μια οι μεταψυχροπολεμικές ισορροπίες. Χωρίς παρεξήγηση, εμείς δώσαμε στον λαό τον λόγο μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να πάμε την Τουρκία στους στόχους του 2023, για να την καταστήσουμε σε όλους τους τομείς μια από τις 10 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου».


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ