Η Noble Energy θέλει να κάνει Κατάρ και την Ελλάδα! - iefimerida.gr

Η Noble Energy θέλει να κάνει Κατάρ και την Ελλάδα!

Delek
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αμερικανική εταιρεία Noble Energy που έχει αναλάβει τις έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στα θαλάσσια οικόπεδα του Ισραήλ και της Κύπρου «βάζει πλώρη» για... την Κρήτη και συγκεκριμένα για τη νότια περιοχή που γειτνιάζει με την Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Noble έχει γίνει γνωστή στο πανελλήνιο λόγω του περίφημο «οικοπέδου 12» στην Κύπρο. Εκτός της Κύπρου, ωστόσο, η αμερικανική πετρελαϊκή, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η Noble Energy συνεργάζεται με την Delek, ξεκινώντας από το Λεβιάθαν στο Ισραήλ και φτάνοντας μέχρι την Κύπρο, όπου πρόσφατα παραχώρησε μετοχικό μερίδιο του οικοπέδου 12 στην ισραηλινή εταιρεία.

Πριν από μερικές μέρες, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας» που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, ένας εκ των ομιλητών ήταν και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Noble Energy International Τζον Τόμιτς (John Tomich).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τόμιτσς δεν άφησε πολλά περιθώρια ερμηνειών σχετικά με τις προθέσεις του πετρελαϊκού κολοσσού: «Η Noble θα ήθελε να εφαρμόσει και στην Ελλάδα την εμπειρία που αποκόμισε για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία ήδη δραστηριοποιείται με επιτυχία. Ενδιαφερόμαστε για την Ελλάδα, αισθανόμαστε τυχεροί για τις επιτυχίες που είχαμε στην ανατολική Μεσόγειο και γιατί όχι, ίσως να φανούμε τυχεροί και εδώ στην Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Noble: Ζητά επίσημη ενημέρωση από τις Eλληνικές Αρχές

Σύμφωνα με πληροφορίες μεα την πρώτη αυτή άτυπη επαφή του κ. Μανιάτη με τον κ. Τόμιτς, ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο της Noble να υπάρξει νέα συνάντηση, προκειμένου η αμερικανική εταιρεία να ενημερωθεί σε επίσημο επίπεδο για τις ανοιχτές διαδικασίες που υπάρχουν από την πλευρά της κυβέρνησης, στο κομμάτι της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Noble ενδιαφέρεται κυρίως για τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία που υπάρχουν για την περιοχή νοτίως της Κρήτης, εκεί όπου εκτιμάται ότι υπάρχει συγγενής γεωλογική δομή με εκείνη της περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, τη λεγόμενη λεκάνη του Λεβαντινίου που περικλείει μεταξύ άλλων το «οικόπεδο 12» της Κύπρου, αλλά και τα κοιτάσματα Λεβιάθαν, Ταμάρ, Μάρι και Νταλίτ του Ισραήλ.

Έντονη κινητικότητα στο ΥΠΕΚΑ

Παρά τους χαμηλούς τόνους που διατηρεί το ΥΠΕΚΑ, φαίνεται πως η Noble Energy δεν είναι η μόνη εταιρεία που ενδιαφέρεται για τα ελληνικά οικόπεδα. Τα ραντεβού με εκπροσώπους εταιρειών έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα και υπάρχει έντονη κινητικότητα, ισχυρίζονται κύκλοι του υπουργείου.

Ωστόσο, στο ίδιο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, εκτίμησε ότι για την περιοχή της Κρήτης η πιθανότητα ανεύρεσης κοιτασμάτων με τα σημερινά δεδομένα είναι της τάξης του 3%. Αντίστοιχα για την περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου η πιθανότητα είναι 10%.

«Το ποσοστό επιτυχίας για την Κρήτη μπορεί βελτιωθεί σε περίπτωση που γίνουν πρόσθετες ερευνητικές εργασίες», επεσήμανε ο κ. Ρήγας. Σημειώνεται τέλος ότι σε σημερινές τιμές το κόστος για μία και μόνη γεώτηρηση στην περιοχή νοτίως της Κρήτης φτάνει τα 100 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ