«Χάιλ Τραμπ!»: Αμερικανοί εθνικιστές γιορτάζουν με χιτλερικούς χαιρετισμούς [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

«Χάιλ Τραμπ!»: Αμερικανοί εθνικιστές γιορτάζουν με χιτλερικούς χαιρετισμούς [εικόνες & βίντεο]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τhe Atlantic
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρία 24ωρα μετά τη συγκέντρωση μελών του αμερικανικού εθνικιστικού κινήματος Alt Right στην Ουάσιγκτον, ένα βιντεοσκοπημένο απόσπασμα έρχεται να προκαλέσει -αν μη τι άλλο- αμηχανία στο στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ.

Το τρίλεπτο βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic, είναι ένα απόσπασμα της ομιλίας του Ρίτσαρντ Σπένσερ, εκ των ηγετικών στελεχών της «Εναλλακτικής Δεξιάς» (Alternative Right) και επικεφαλής του think tank «National Policy Institute», που φιλοξένησε την εκδήλωση.


Ο Σπένσερ επιχειρηματολογεί στο συγκεκριμένο απόσπασμα υπέρ της «ανωτερότητας της λευκής φυλής», μιλά απαξιωτικά για τους Εβραίους, εξαπολύει μύδρους κατά των ΜΜΕ χρησιμοποιώντας τον γερμανικό όρο Lügenpresse (ψευδόμενος Τύπος). Και ολοκληρώνει την ομιλία του με το σύνθημα «Χάιλ Τραμπ. Ζήτω το έθνος! Ζήτω η νίκη!» ("Hail Trump, Hail our people, Hail victory") την ώρα που πολλοί εκ των παρισταμένων υψώνουν το δεξί τους χέρι στο γνωστό χιτλερικό χαιρετισμό.

«Χάιλ Τραμπ!»: Αμερικανοί εθνικιστές γιορτάζουν με χιτλερικούς χαιρετισμούς [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τhe National Policy Institute)


Και μπορεί ο Σπένσερ να επιχείρησε με το λόγο αυτό να προσελκύσει την προσοχή, να προβοκάρει στοχευμένα. Αλλά το βίντεο κι η ομιλία του ρίχνουν νέο φως στην "Alt Right". Η ακροδεξιά οργάνωση έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ κι έκτοτε επιχειρούν πολιτικοί παρατηρητές να ταξινομήσουν την ομάδα αυτή και να αξιολογήσουν τις σχέσεις της με τον Στήβεν Μπάνον, τον άνθρωπο που τοποθέτησε ο Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του επικεφαλής στρατηγικής του Λευκού Οίκου.

«Χάιλ Τραμπ!»: Αμερικανοί εθνικιστές γιορτάζουν με χιτλερικούς χαιρετισμούς [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 1

O Στηβ Μπάνον (στα δεξιά της φωτογραφίας) μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκειά μιας ξενάγησής τους στο Στρατιωτικό Πάρκο του Γκέτυσμπεργκ στις 22 Οκτωβρίου 2016

Μέχρι τη μεταπήδησή του στην ομάδα του Τραμπ ο Μπάνον ήταν διευθυντής της ακροδεξιάς ενημερωτικής ιστοσελίδας Breitbart, την οποία ο ίδιος περιέγραφε κάποτε ως «πλατφόρμα της Alt Right» -αν και πρόσφατα προσπάθησε να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις.


Τι επιδιώκει η Alt Right

Tο κίνημα λειτουργεί ως δεξαμενή συγχώνευσης ακροδεξιών απόψεων διαφόρων ρευμάτων, από εθνικιστές μέχρι αντισημίτες και ρατσιστές. Θέλει να φέρει στο επίκεντρο της πολιτικής τη λεγόμενη «λευκή ταυτότητα», όπως επιδιώκουν παρόμοια κινήματα στην Ευρώπη.

Στη συγκέντρωση του περασμένου Σαββάτου, που έγινε σ' ένα κρατικό κτίριο σχετικά κοντά στο Λευκό Οίκο, ο Σπένσερ και αρκετοί απ' τους 250 παριστάμενους προσπάθησαν να πάρουν αποστάσεις απ' τη ναζιστική ιδεολογία. Μίλησαν για μια υποτιθέμενη περιθωριοποίηση των Λευκών και ζήτησαν το διαχωρισμό των ανθρώπων κατά φυλή (segregation) με «ειρηνικό τρόπο», όπως συνεχώς επεσήμαιναν.

Ο Σπένσερ τόνισε ότι αποστολή της Alt Right είναι να επηρεάσει με τις αξιώσεις της την πορεία της διακυβέρνησης Τραμπ. Απαίτησε δε να απαγορευτεί η μετανάστευση στις ΗΠΑ για 50 χρόνια!

Η αντίδραση της ομάδας Τραμπ

Χθες βράδυ ένας εκπρόσωπος της ομάδας του νεοεκλεγέντος προέδρου απαντώντας στις πιεστικές ερωτήσεις των ΜΜΕ είπε ότι ο Τραμπ «έχει απορρίψει επανειλημμένα κάθε μορφή ρατσισμού» κι ότι «θα είναι πρόεδρος όλων των Αμερικανών».

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας σφοδρές επιθέσεις κατά μεταναστών και Μεξικανών...
Η διοίκηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον δήλωσε «εξαιρετικά θορυβημένη απ' την γεμάτη μίσος ρητορική» στη συγκέντρωση της Alt Right. Κι απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες καθώς την πολιτική ηγεσία να ορθώσουν το ανάστημά τους «απέναντι στη ρατσιστική σκέψη και τη διχαστική προπαγάνδα».

ΠΗΓΗ: The Atlantic

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ