Κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ - iefimerida.gr

Κρίσιμες συναντήσεις για το μέλλον του ΔΕΣΦΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την εγγυητική επιστολή να λήγει σε 8 ημέρες και το χάσμα μεταξύ Αζέρων και ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το τίμημα για τον ΔΕΣΦΑ να παραμένει μεγάλο έρχεται σήμερα στην Αθήνα ο εκπρόσωπος της Socar προκειμένου να έχει συνομιλίες με το νέο υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Ο αρμόδιος παράγοντας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την διαπραγμάτευση πώλησης του ΔΕΣΦΑ θα συναντηθεί με τον κ. Σταθάκη προκειμένου να εξευρεθεί λύση για την εξαγορά του Διαχεριστή, που έχει μπλοκαριστεί μετά την τροπολογία Σκουρλέτη. Μετά την τροπολογία αυτή, η οποία είχε μειώσει την περιουσιακή βάση της εταιρείας, είχε ανανεωθεί η ισχύς της εγγυητικής επιταγής της Socar έως το τέλος Νοεμβρίου, προκειμένου να γίνουν οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών και να βρεθεί λύση για την εξαγορά του 66% των μετοχών του Διαχειριστή.

Ωστόσο, παρά τη διορθωτική κίνηση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), που είχε καταφέρει να αυξήσει για τον ΔΕΣΦΑ τα ανακτήσιμα ποσά για επενδύσεις της περιόδου 2006 - 2015 και να μειώσει τον χρόνο ανάκτησης, η ελληνική πλευρά και οι επενδυτές δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Οι Αζέροι μετά την τροπολογία που θεωρήθηκε από την πλευρά τους ως μονομερής ενέργειας αποτιμούν την εταιρεία πολύ χαμηλότερα από τα 400 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο είχαν αρχικά συμφωνήσει. Σημαντικό είναι και το ποσοστό που διεκδικεί η ιταλική εταιρεία Snam, το οποίο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 17%, ποσοστό που είναι το ελάχιστο προκειμένου το ποσοστό μετοχών της αζέρικης εταιρείας να μην ξεπεράσει το 49%, όπως ορίζει Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Πάντως, η σταδιακή καταβολή του τιμήματος σε συνδυασμό με τη συμμετοχή των νέων μετόχων στα μερίσματα για αποπληρωμή, περιλαμβάνονται μεταξύ των προτάσεων για εξεύρεση λύσης στη διαπραγμάτευση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΣΦΑ Socar
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ