Tουρκία: Απαγορεύτηκε σε ευρωβουλευτές να δουν τον φυλακισμένο ηγέτη του φιλοκουρδικού ΗDP - iefimerida.gr

Tουρκία: Απαγορεύτηκε σε ευρωβουλευτές να δουν τον φυλακισμένο ηγέτη του φιλοκουρδικού ΗDP

Φωτογραφία: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τον Σελαχατίν Ντεμίρτας, ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP που παραμένει φυλακισμένος επιχείρησαν να συναντήσουν, ομάδα δέκα περίπου ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ωστόσο, οι προσπάθειές τους παρέμειναν άκαρπες καθώς οι τουρκικές αρχές στάθηκαν εμπόδιο στις επιδιώξεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού πρακτορείου. Ο Ντεμιρτάς είναι φυλακισμένος στο πλαίσιο έρευνας για τρομοκρατία.

Επικεφαλής της ομάδας των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που ήθελαν να τον συναντήσουν ήταν ο πρόεδρος τους Σεργκέι Στάνισεφ. Η ομάδα των βουλευτών παρέμεινε αποκλεισμένη μπροστά από την πύλη της φυλακής της Ανδριανούπολης (Εντίρνε, βορειοδυτική Τουρκία), εκεί που κρατείται προφυλακισμένος ο ηγέτης του HDP από τις αρχές του Νοεμβρίου.

«Δεν είναι μόνος, η πολιτική οικογένειά μας είναι αλληλέγγυα μαζί του», τόνισε ο Στάνισεφ στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι βουλευτές μπροστά από τη φυλακή, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε θλιβερή τη σύλληψη του Ντεμίρτας και «κακό πολιτικό σινιάλο από την πλευρά των τουρκικών αρχών».

Η σύλληψή των δύο συμπροέδρων του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ, δέχθηκε έντονες επικρίσεις από την ΕΕ και προκάλεσε ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, οι οποίες δεν βρίσκονται και στην καλύτερη περίοδό τους ενώ ο Ερντογάν επεχείρησε να μιλήσει για δημοψήφισμα αναφορικά με τη συνέχιση ή όχι των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο επικεφαλής της ομάδας, δεν απέκλεισε «ένα πάγωμα των διαπραγματεύσεων ως πολιτικό σινιάλο» προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «συμβιβασμός» σχετικά με τα ενταξιακά κριτήρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τουρκία ΝΤΕΜΙΡΤΑΣ απαγόρευση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ