Καταθέτουν τον Προϋπολογισμό του 2017 στα «μουγγά» -Ενεργός ο «κόφτης» - iefimerida.gr

Καταθέτουν τον Προϋπολογισμό του 2017 στα «μουγγά» -Ενεργός ο «κόφτης»

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Στα «μουγγά» κατατίθεται το απόγευμα στη Βουλή ο Προϋπολογισμός, καθώς το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε ότι δεν θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και δεν θα απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα.

Σπάζοντας πρακτική ετών για την επίσημη παρουσίαση των προβλέψεων και των μεγεθών του Προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε πέρυσι το σχέδιο χωρίς συνέντευξη, με φόντο τη φρεσκοψηφισμένη συμφωνία για το 3ο Μνημόνιο.

Ακριβώς την ίδια τακτική αποφάσισε να εφαρμόσει και φέτος, παρά το ότι ο Προϋπολογισμός του 2017 είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος, καθώς συνδέεται με την τρέχουσα αξιολόγηση αλλά και τη συζήτηση για το χρέος, θέματα τα οποία προφανώς είναι δύσκολα διαχειρίσιμα επικοινωνιακά σε μια συνέντευξη Τύπου.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σχεδιασμός του επόμενου έτους στηρίζεται σε φορολογικά μέτρα ύψους 2,5 δισ. και περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, μισθών περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οσο, δε, για τον περιβόητο «κόφτη», παραμένει ενεργός παρά την ντρίμπλα του υπουργείου Οικονομικών, που έβαλε τον πήχυ του πλεονάσματος περίπου μισή μονάδα πάνω από τον στόχο του προγράμματος, ποντάροντας στην υπεραπόδοση κυρίως των εσόδων.

Όποιος ανατρέξει στις επίμαχες διατάξεις θα διαπιστώσει ότι ο «κόφτης» ενεργοποιείται όταν διαπιστωθεί απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος και όχι του Προϋπολογισμού.

Αυτό σημαίνει ότι όσο ψηλά κι αν βάλει το οικονομικό επιτελείο τον πήχυ του πλεονάσματος, το κρίσιμο είναι να μην υπάρξει απόκλιση από το 1,75% του προγράμματος, άρα να αποδώσουν στο έπακρο τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεσή της η Κομισιόν αναδεικνύει το υψηλό ρίσκο της αποτελεσματικής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων της φορολογίας εισοδήματος και του ασφαλιστικού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ προϋπολογισμός κοφτης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ