Φρανσουά Φιγιόν, η εκδίκηση του «Κυρίου Τίποτα» [εικόνες] - iefimerida.gr

Φρανσουά Φιγιόν, η εκδίκηση του «Κυρίου Τίποτα» [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν προκάλεσε έκπληξη κυριαρχώντας κυριολεκτικά στον πρώτο γύρο των προκριματικών για την εκλογή υποψηφίου προέδρου στη γαλλική Δεξιά.


Ο Φιγιόν κέρδισε το 44,1% των εσωκομματικών ψήφων, έναντι 28,6% του Αλέν Ζιπέ, ενώ ο Νικολά Σαρκοζί αποκλείστηκε με 20,6%.
Ο Φρανσουά Φιγιόν, με την απρόσμενη νίκη του, έβαλε τέλος σε ένα μακρύ δρόμο πολιτικών ταπεινώσεων. Είχε περάσει δύσκολες μέρες ως πρωθυπουργός, είχε χάσει από τον ανταγωνιστή του Κοπέ την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, ενώ τον αποκαλούσαν «Φιγιόν, ο looser».
Κατόρθωσε όχι μόνο να ορθοποδήσει, αλλά και να κυριαρχήσει στο εσωκομματικό χρίσμα. Αυτός που ο Νικολά Σαρκοζί, στις κατιδίαν συζητήσεις, αποκαλούσε «ο φουκαράς», αυτός στον οποίο κανείς δεν θα είχε στοιχηματίσει ένα ευρώ, κάρφωσε στο σταυρό τους αντιπάλους του, κατά τον πρώτο γύρο των προκριματικών. Πραγματοποιεί, έτσι, την πιο θεαματική επιστροφή, από αυτές που αποδεικνύουν την βιαιότητα αλλά και τη χάρη της πολιτικής.
Ο Φιγιόν, στον οποίο έδιναν ως πρόσφατα μεταξύ 9%-11% οι δημοσκόποι, κατόρθωσε να συγκεντρώσει 44,1% των ψήφων και ξεγέλασε όλα τα προγνωστικά.
Κανείς δεν πίστευε ότι θα κέρδιζε, ούτε οι δημοσκόποι ούτε οι δημοσιογράφοι. Αλλά ούτε η κοινή γνώμη ήταν προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο, βλέποντάς τον να δίνει μάχη στα social media. Η απίστευτη άνοδός του μέσα σε λίγες ημέρες (πάνω από 30 μονάδες) μοιάζει με θαύμα. Αυτός που αποκαλούσαν «Mister Nobody» «Ο κύριος Κανένας» θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, μετά τον δεύτερο γύρο της Κυριακής 27 Νοεμβρίου, ο υποψήφιος πρόεδρος για την Δεξιά και ίσως θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας στις εκλογές του 2017.

Φρανσουά Φιγιόν, η εκδίκηση του «Κυρίου Τίποτα» [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Οταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ήταν ένας πολιτικός ράκος. Χρημάτισε πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί επί πέντε χρόνια και εθεωρείτο παθητικός πολιτικός, ο άνθρωπος που οι Γάλλοι απέρριψαν στην κάλπη το 2012. Η απόπειρά του να ηγηθεί του συντηρητικού κόμματος κατέληξε σε απόλυτο φιάσκο: η απίστευτη μάχη που έδωσε με τον αντίπαλό του Ζαν Φρανσουά Κοπέ άνοιξε εκ νέου το δρόμο στον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πήρε προσωρινά το κόμμα ως τις προκριματικές της Κυριακής.

Τέλος ο Σαρκοζί

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας αποδεκατίστηκε από τους εσωκομματικούς ψηφοφόρους που του έδωσαν την τρίτη θέση στην κάλπη, δείχνοντάς του ταυτόχρονα την έξοδο από το κόμμα και την πολιτική. Ο Σαρκοζί εμφανίστηκε σχετικά ψύχραιμος, μετά την κατάρρευσή του, και δήλωσε ότι στο εξής «θα στραφεί σε μια ζωή με περισσότερα ιδιωτικά πάθη και λιγότερα πολιτικά». Κατά την τελευταία ομιλία του, μετά την ήττα, ο Σαρκοζί έσερνε τις φράσεις, καθυστερούσε την έξοδο, σαν να καταλάβαινε ότι ήταν η τελευταία του ομιλία, η αυλαία σε μια περιπέτεια που κράτησε 40 χρόνια από τη ζωή του.
Την Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών, ο Σαρκοζί, όταν τα exit polls τον έδιναν δεύτερο και στη συνέχεια τρίτο, έμεινε άφωνος. Αναγκάστηκε στο τέλος να κλειστεί στο προσωπικό του γραφείο, στο Παρίσι, με τον προσωπικό του δημοσκόπο, τον Pierre Giacometti, και άλλους συνεργάτες του, προκειμένου να αποκρυπτογραφήσει αυτό τον «πολιτικό σεισμό»: την εξαφάνισή του από το σκηνικό της γαλλικής Δεξιάς.
Γύρω στις 20:30, όταν τα πρώτα έγκυρα αποτελέσματα άρχισαν να έρχονται, ο Σαρκοζί ζήτησε να σερβίρουν κρασί και γλυκά στους οπαδούς του, -«περίπου ένα γεύμα νίκης», μια ακόμη τρέλα του Σαρκοζί. Οσο περνούσε η ώρα, ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας, άρχισε να γράφει την ομιλία της ήττας του. Στις 22:07 το είχε πάρει απόφαση και ήταν έτοιμος. Αρχισε να ευχαριστεί τους συνεργάτες του. Εξέφρασε την εκτίμησή του στον Αλέν Ζιπέ αλλά δήλωσε ότι θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Φρανσουά Φιγιόν, τον βέβαιο νικητή βεβαίως...

Φρανσουά Φιγιόν, η εκδίκηση του «Κυρίου Τίποτα» [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Ο Ολάντ μένει χωρίς αντίπαλο
Η νίκη του Φρανσουά Φιγιόν στις εσωκομματικές της Δεξιάς είναι πιθανόν να δημιουργήσει νέο χάσμα μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς για το ποιός θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές του σοσιαλιστικού κόμματος.
Είναι αλήθεια, σημειώνουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ότι κανείς στο σοσιαλιστικό κόμμα δεν είχε προβλέψει την νίκη του Φιγιόν. Το χειρότερο είναι ότι ο Ολάντ, στο περιβόητο βιβλίο που τον έχει κυριολεκτικά «κάψει», το «Ενας Πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά», είχε προβλέψει ότι ο Φιγιόν «δεν έχει καμία τύχη».
«Οχι γιατί δεν έχει τις ικανότητες, έχει αναμφίβολα: όχι δεν έχει πρόγραμμα, αντίθετα. Οχι γιατί δεν έχει το ταμπεραμέντο, το έχει. Αλλά ο ρόλος βρίσκεται ήδη στα χέρια του Ζιπε. Με άλλα λόγια, γιατί κάποιος να ψηφίσει Φιγιόν, όταν υπάρχει ήδη ο Ζιπέ;» ήταν τα ακριβή λόγια που είπε ο Ολάντ, ο οποίος έπεσε τραγικά έξω στις προβλέψεις του.
Ο Ολάντ έδειχνε να πιστεύει ότι οι προεδρικές εκλογές του 2017 θα είναι φωτοτυπία των εκλογών του 2012, ανάμεσα στον ίδιο και τον Νικολά Σαρκοζί. Οταν το προεδρικό μέγαρο άρχισε να καταλαβαίνει ότι ο Σαρκοζί μάλλον θα χάσει, άρχισαν να προτιμούν τον Αλέν Ζιπέ για αντίπαλο του Ολάντ. Κακή πρόγνωση...
Οταν τελικά εξελέγη ο Φιγιόν στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ο περίγυρος του Ολάντ άρχισε ένα νέο αφήγημα: όπως ο Φιγιόν ήταν «τελειωμένος» στις δημοσκοπήσεις και φαινόταν ανίκανος να συσπειρώσει το ίδιο του το κόμμα, έτσι και ο Ολάντ θα μπορούσε να κάνει ακριβώς το ίδιο.

Φρανσουά Φιγιόν, η εκδίκηση του «Κυρίου Τίποτα» [εικόνες] | iefimerida.gr 2


«Το σκορ του Φιγιόν είναι η απόδειξη ότι οι δημοσκοπήσεις, έξι μήνες πριν, δεν σημαίνουν τίποτα», εξηγούσε ένας συνεργάτης του Ολάντ στην Le Monde. Σχεδόν θα πίστευε κανείς ότι η εκλογή Φιγιόν ήταν τελικά ένα καλό νέο για τον Ολάντ! Αλλά, αφού κανείς δεν περίμενε ότι θα εκλεγεί ο Φιγιόν, γιατί να μη συμβεί το ίδιο και με τον αντιδημοφιλή πρόεδρο της Δημοκρατίας;
Από την πλευρά του ο νυν πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο οποίος θέλει να είναι υποψήφιος στη θέση του Ολάντ, για πρόεδρος της Δημοκρατίας, βλέπει θετικά την εκλογή Φιγιόν. «Το να πιστεύει ο Ολάντ ότι είναι καλή για τον ίδιο η εκλογή Φιγιόν είναι σχεδόν πολιτική ασυνειδησία», αναφέρει ένας στενός συνεργάτης του Βαλς.
Η πλευρά Βαλς εκτιμά, αντίθετα, ότι η εκλογή Φιγιόν δηλώνει ότι έρχεται η σειρά του Ολάντ να παραμερίσει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φρανσουά Φιγιόν Γαλλία Τίποτα κύριος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ