Στην κόψη του ξυραφιού - Επιμένουν οι θεσμοί για τις ομαδικές απολύσεις - iefimerida.gr

Στην κόψη του ξυραφιού - Επιμένουν οι θεσμοί για τις ομαδικές απολύσεις

Φωτογραφία: AΠΕ/ΜΠΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί να δόθηκε το «πράσινο» φως από τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2017, καθώς καλύφθηκε το κενό των 50 εκατ. ευρώ που είχε απομείνει για το επόμενο έτος, μπορεί να συμφωνήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα λίγο υψηλότερο του 1,8% του ΑΕΠ, αλλά το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις.

Μετά από 4 ώρες η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου βγήκε από τη διαπραγμάτευση χωρίς καμία δήλωση με τη λακωνική φράση «Συνεχίζουμε» κι όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει προσέγγιση σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης και δρομολογείται νέα συνάντηση την Δευτέρα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, επιμένουν οι δανειστές στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από 5% σε 10% μηνιαίως.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές αποκλείουν σε κάθε περίπτωση την άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων αλλά δέχονται να ανοίξει η συζήτηση μετά το β' εξάμηνο του 2017.

Πάντως το απόγευμα της Δευτέρας κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2017, με την πρόβλεψη για πλήρη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (760 εκατ.ευρώ), όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον προϋπολογισμό θα υπάρχει και ένα κονδύλι ύψους 300 εκατ.ευρώ για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών παρεμβάσεων σε υγεία και παιδεία. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό 2017, ενώ θα προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα λίγο πάνω από το 1,8% του ΑΕΠ «για λόγους ασφαλείας».

Σημειώνεται ότι αργά απόψε αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών και ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αντικείμενο την 3ηεργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και το άνοιγμα των αγορών.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ