Φοροθύελλα 3 δισ. ευρώ με το νέο έτος - Μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια - iefimerida.gr

Φοροθύελλα 3 δισ. ευρώ με το νέο έτος - Μαχαίρι στα ειδικά μισθολόγια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Με τη... γαλοπούλα στο στόμα οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα επιχειρήσουν να συγκρατήσουν το φετινό Έλλειμμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο στόχο του 9%, καθώς οι αποκλίσεις του Προϋπολογισμού του 2011 θα είναι όπως όλα δείχνουν η πρώτη δοκιμασία της κυβέρνησης στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα.

Ωστόσο, η 48ωρη απεργία των εφοριακών τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα, αν και δεν επηρεάζει το στόχο του Ελλείμματος, αφού οι βεβαιωμένοι φόροι του 2011 μπορούν να εισπραχθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου, αναμφίβολα θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα του Δεκεμβρίου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό εν όψει των διαβουλεύσεων με τη Τρόικα.

Αναζητώντας κανείς τα... σωσίβια του Δεκεμβρίου διαπιστώνει ότι το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά στην είσπραξη άνω των 700 εκατ. ευρώ από το νέο Τέλος Ακινήτων, περίπου 1,2 δισ. ευρώ από τα Τέλη Κυκλοφορίας -αν και αναμένεται ότι τα εν λόγω έσοδα θα είναι 230 εκ. ευρώ λιγότερα από πέρσι- περίπου 600 εκατ. ευρώ από τη τελευταία δόση φόρου εισοδήματος του 2011, ενώ ως τονωτική ένεση θα λειτουργήσουν τα έσοδα από τα νέα εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς και του Τέλους Επιτηδεύματος.

Όπως παραδέχονται, πάντως, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, η τρύπα των 3 και πλέον δισ. ευρώ - όπως αυτή διαμορφώθηκε στο 11μηνο- είναι δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να κλείσει, φέρνοντας έτσι πιο κοντά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, για τη λήψη των οποίων η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ρητά όπως αναφέρεται στη 5η Επικαιροποίηση του Μνημονίου: «Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ορίσει και να εφαρμόσει πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, έτσι ώστε να σεβαστεί τα δημοσιονομικά όρια που έθεσε η απόφαση του Συμβουλίου».

Αν και το οικονομικό επιτελείο επιμένει στο ότι δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο δράσης και ότι όλα θα κριθούν στις διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα, στα συρτάρια υπάρχουν έτοιμες εισηγήσεις προς... αξιοποίηση. Φορολογικά μέτρα άμεσης απόδοσης χαρακτηρίζονται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα επηρεάσει και τους φόρους κατοχής ακινήτων, η φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων με συντελεστή 20% χωρίς αφορολόγητο, μια νέα αύξηση φόρων στα τσιγάρα, μια νέα αύξηση των ειδικών φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης πριν γίνει η εξίσωση τον Οκτώβριο του 2012, καθώς και μια νέα αύξηση τελών κυκλοφορίας. Άμεση εξοικονόμηση δαπανών μπορεί να προκύψει από την ενεργοποίηση ευρύτερης εφεδρείας από αυτή που θα προκύψει λόγω του περιορισμού κατά 20% των Οργανισμών του Δημοσίου, από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (δικαστικοί, ένστολοι, διπλωμάτες, πανεπιστημιακοί, γιατροί ΕΣΥ), από το περιορισμό προνοιακών προγραμμάτων, από το περιορισμό δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ