Ο πραγματικός Σκρουτζ ήταν πολιτικός! - iefimerida.gr

Ο πραγματικός Σκρουτζ ήταν πολιτικός!

Κάρολος Ντίκενς
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια βρετανική εκδοτική εταιρεία που σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα e-book του Καρόλου Ντίκενς, σκοπεύει παράλληλα να ξεκινήσει μια καμπάνια για να τιμήσει τον άνθρωπο που ενέπνευσε τον Ντίκενς να συνθέσει τον θρυλικό χαρακτήρα του Εμπενέζερ Σκρουτζ στην Χριστουγεννιάτικη Ιστορία.

Σύμφωνα με μελέτες ιστορικών ο Ντίκενς χρησιμοποιήσε ως πρότυπο για να δημιουργήσει τον Σκρουτζ, έναν Βρετανό βουλευτή του 18ου αιώνα που ήταν γνωστός για την τσιγγουνιά του. Πρόκειται για τον βουλευτή Τζον Ελβς ο οποίος πέθανε 23 χρόνια πριν την γέννηση του Ντίκενς, ωστόσο το όνομά του αναφέρεται σε αρκετές επιστολές που έγραψε ο Ντίκενς την περίοδο που δημιουργούσε την Χριστουγεννιάτικη Ιστορία (Christmas Carol).

Ο Ελβς αν και βουλευτής και άνθρωπος με οικονομική άνεση (εικάζεται πως είχε κληρονομήσει 33 εκατομμύρια λίρες από τον θείο του) προτιμούσε να κοιμάται αμέσως μετά τη δύση του ηλίου για να μην ξοδεύει χρήματα σε κεριά, μετακινούνταν με ένα γέρικο άλογο και έτρωγε σάπιο κρέας για να μειώσει το κόστος διατροφής. Γελοιογράφοι της εποχής είχαν πολλές φορές βάλει τον Ελβς να πρωταγωνιστεί σε σκίτσα τους ως έναν κακομοίρη φιλάργυρο γέρο.

Πάντως ο Ελβς λάτρευε την αρχιτεκτονική και ως βουλευτής φρόντισε για την ανοικοδόμηση του λονδρέζικου West End ενώ σώζεται μέχρι και σήμερα το πατρικό του σπίτι στο Λονδίνο και η εκδοτική εταιρεία σκοπεύει να τοποθετήσει σε αυτά τα κτίρια ταμπέλες που θα ενημερώνουν τους επισκέπτες για το ποιος ήταν ο πραγματικός Σκρουτζ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ