Ο Τραμπ προορίζει για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας έναν λομπίστα της Αγκυρας - iefimerida.gr

Ο Τραμπ προορίζει για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας έναν λομπίστα της Αγκυρας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/John Locher
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσέφερε τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας στον αντιστράτηγο εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του γραφείου του Τραμπ.

Ο 57χρονος Φλιν, πρώην διοικητής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Αμυνας (DIA) των ΗΠΑ, συμβούλευε τον Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας κατά την προεκλογική εκστρατεία του.

Πρόκειται για λομπίστα των Τούρκων, έναν άνθρωπο που «πληρώνεται από την τουρκική κυβέρνηση με χρήματα που ξεπλένει μια ολλανδική εταιρεία για να προωθεί συμφέροντα της Αγκυρας στις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως αποκάλυψε ο Nτέιβιντ Φίλιπς, του Ινστιτούτου Σπουδών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Columbia.

Ο Τραμπ προορίζει για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας έναν λομπίστα της Αγκυρας | iefimerida.gr 0

Η εταιρεία συμβούλων που έχει ιδρύσει ο Φλιν, η Flynn Intel Group, υπέγραψε πρόσφατα συμβόλαιο συνεργασίας με την Ολλανδική εταιρεία Inovo BV, την οποία ίδρυσε ο Εκίμ Αλπτεκίν, συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν.

Αμερικανικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι αν ο Φλιν γνώριζε τις διασυνδέσεις του Αλπτεκίν με την τουρκική κυβέρνηση τότε παραβίασε εν γνώσει του την αμερικανική νομοθεσία, αφού θα έπρεπε να κοινοποιήσει στις αρχές ότι προωθεί τα συμφέροντα τρίτης χώρας...

Τη μέρα των εκλογών ο Φλυν έγραψε ένα άρθρο στο The Hill με τον τίτλο «Η σύμμαχός μας Τουρκία διέρχεται κρίση και χρειάζεται την υποστήριξή μας».

Στο άρθρο αυτό κατέκρινε την πολιτική Ομπάμα έναντι της Άγκυρας, υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι μεταξύ άλλων ο κυριότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν και ζήτησε να εκδοθεί ο ιμάμης Γκιουλέν στην Τουρκία.


Σημειωτέον, πάντως, ότι ο Φλιν δεν είναι ο μοναδικός απ' το περιβάλλον του νεοεκλεγέντος προέδρου που έχει φιλοτουρκικές απόψεις.

Κι ένας άλλος συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, ο σύμβουλός του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γουαλίντ Φαρές υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους έναντι του Γκιουλέν και των Κούρδων της Συρίας, που η Άγκυρα θεωρεί παρακλάδι του PKK...

Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι στον αγώνα διεκδίκησης των ηνίων του Στέητ Ντιπάρτμεντ μπαίνει και ο Ντέηβιντ Πετρέους.

Ο Τραμπ προορίζει για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας έναν λομπίστα της Αγκυρας | iefimerida.gr 1

Επικαλούμενος διπλωματικές πηγές ο Guardian αναφέρει ότι ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ και διευθυντής της CIA συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφίων για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση Τραμπ.

Σημειωτέον ότι ο Πετρέους είχε καταδικαστεί πέρυσι τον Απρίλιο σε δύο χρόνια φυλάκιση με αναστολή, υπό περιοριστικούς όρους, και επιβολή προστίμου ύψους 100.000 δολαρίων για διαρροή απορρήτων εγγράφων στην ερωμένη -και βιογράφο- του Πώλα Μπρόντγουελ...

Στις αρχές της εβδομάδας ακούγονταν έντονα τα ονόματα του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι και του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον για το υπουργείο Εξωτερικών.

Αλλά η υποψηφιότητα Τζουλιάνι συνάντησε σημαντικές αντιδράσεις λόγω των εκτεταμένων διασυνδέσεών του με ξένες κυβερνήσεις για την προώθηση συμφερόντων τους, ενώ η θέση του Μπόλτον ότι είναι στρατηγική ανάγκη για την Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει τον ρωσικό επεκτατισμό έρχεται σε σύγκρουση με τις απόψεις του κύκλου εμπίστων του Τραμπ.


Στο τραπέζι έχει πέσει και το όνομα της κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χάλεϊ, η οποία επισκέφθηκε χθες τον ουρανοξύστη του Τραμπ στο Μανχάταν, τον Trump Tower.

Η 44χρονη Χάλει γεννήθηκε στις ΗΠΑ από γονείς Σιχ, που μετανάστευσαν απ' την Ινδία κι αν αναλάβει επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα δώσει ένα «εξωτικό» άρωμα σε μια κυβέρνηση που θα κυριαρχείται από λευκούς άνδρες.

Ενώ το ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι ο Τραμπ εξετάζει και τον Μιτ Ρόμνεϊ για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Ρόμνεϊ, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του 2012 και πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης, αναμένεται να συναντηθεί με τον Τραμπ την Κυριακή για να συζητήσουν την τοποθέτηση του σε αυτό το πόστο, ανέφερε το NBC

Ο Τραμπ δέχθηκε χθες τις συμβουλές και του γνωστού Χένρι Κίσινγκερ, υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ επί Νίξον.

Ο Τραμπ προορίζει για σύμβουλο εθνικής ασφάλειας έναν λομπίστα της Αγκυρας | iefimerida.gr 2

Σε ανακοίνωση της ομάδας Τραμπ αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, την Ε.Ε. και άλλα διεθνή θέματα.

Ο Τραμπ δήλωσε μάλιστα: «τρέφω τεράστιο σεβασμό για τον Δρα Κίσινγκερ κι εκτιμώ το γεγονός ότι μοιράστηκε τις σκέψεις του μαζί μου.»

Η κληρονομιά του Κίσινγκερ ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παραμένει αμφιλεγόμενη: η Χίλαρι Κλίντον, η οποία χρημάτισε και αυτή υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καλοδέχτηκε τα εγκώμιά του, αλλά ο πρώην εσωκομματικός αντίπαλός της, ο γερουσιαστής

Μπέρνι Σάντερς χαρακτήρισε τον Κίσινγκερ «έναν απ' τους πιο καταστροφικούς υπουργού Εξωτερικών στη σύγχρονη ιστορία αυτής της χώρας».

Οι παρασκηνιακές διεργασίες στην ομάδα Τραμπ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και για τη στελέχωση των υπόλοιπων υπουργείων.

Το φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του Πενταγώνου σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν επαφές με την ομάδα του Τραμπ τις τελευταίες ημέρες είναι ο Τζεφ Σέσιονς, ακροδεξιός γερουσιαστής της Αλαμπάμα που πρεσβεύει αντιμεταναστευτικές θέσεις κι έχει

κατηγορηθεί για ρατσιστικά σχόλια.

ΠΗΓΗ: Newsweek, The Guardian

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ